18. 07. 2016

Znižanje negotovosti zaradi Brexita v Evropi in spodbudni podatki o gospodarski rasti Kitajske so bili glavno gonilo rasti delniških tečajev v preteklem tednu. Še višjo rast je v petkovem trgovanju spodkopala velika človeška tragedija - teroristični napadi v Nici. V zadnjih urah trgovanja in med vikendom pa so finančne medije polnile novice o protivladnem uporu v Turčiji.

V EURV zadnjem tednu (8.7.2016 - 15.7.2016)Letos (31.12.2015 -15.7.2016)*
Svet - MSCI World* +2,24 % +0,46 %
ZDA - S&P 500* +1,43 % +3,89 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+3,23 %

-7,62 %
Japonska - Topix* +3,76 % -3,93 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +4,64 % +7,34 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Negotovost zaradi morebitnih posledic Brexita na globalno gospodarstvo se je tudi pretekli teden zmanjševala, vlagatelji pa so sredstva zopet prenašali v bolj tvegane delniške naložbe, ki imajo v povprečju že samo dividendno donosnost nekajkrat višjo od obrestnih mer dolgoročnih varnih obveznic. Angleška centralna banka je zaradi umiritve negotovosti presenetila vlagatelje in ohranila obrestno mero nespremenjeno. Centralni bankirji namreč menijo, da so se finančni trgi po Brexitu že stabilizirali, hkrati pa nižji funt prispeva h krepitvi inflacijskih pritiskov v britanski ekonomiji. Poleg tega ne gre spregledati, da se je z imenovanjem nove predsednice vlade, Therese May, vsaj začasno zmanjšala politična negotovost v Veliki Britaniji.

Po drugi strani je Evropo v zaključku tedna pretresel nov teroristični napad v Franciji, ki je zaustavili tedensko rast evropskih delnic, najbolj na udaru pa so bile delnice družb iz turističnega in transportnega sektorja. Hkrati je državni udar v Turčiji v zaključku petkovega trgovanja povzročil 5,2 % upad turške lire, kar predstavlja največji upad vrednosti po letu 2008. Med vikendom so se turške oblasti trudile, da bi umirile vlagatelje, saj je njihovo gospodarstvo močno odvisno od priliva tujega kapitala. Turška centralna banka se je tako na napad hitro odzvala s sporočilom o neomejenem zagotavljanju likvidnosti bankam, turški politiki pa so vlagatelje mirili s hitro zajezitvijo udara in sedaj lažje izvedljivimi reformami. Turška lira je tako danes ob odprtju pridobila večino v petek izgubljene vrednosti, delniški tečaji pa so ob odprtju upadli za manj kot 3 %.

Medtem ko staro celino v zadnjih mesecih  pretresajo geopolitični dogodki, lahko onkraj Atlantika ponovno poročamo o spodbudnih gospodarskih objavah. Rast prodaje ameriških trgovcev je v juniju presegla pričakovanja analitikov, prav tako porast industrijske proizvodnje, kar še naprej podpira zmerno, a stabilno rast ameriškega gospodarstva. Pozornost vlagateljev je bila sicer bolj usmerjena v objave četrtletnih rezultatov družb  v ZDA, zlasti bančnega sektorja, ki je po do sedaj objavljenih podatkih presegel sicer nizka pričakovanja analitikov. Kljub oteženemu poslovanju bank v okolju nizkih obrestnih mer je zmanjševanje rezervacij za slaba posojila v energetskem sektorju zaradi stabilizacije cen nafte pripomoglo k boljšim rezultatom bank od prvotnih pričakovanj. Ameriška investicijska banka JP Morgan Chase je denimo v drugem četrtletju z rezultati presegla pričakovanja vlagateljev, k temu pa je delno prispevala tudi rast posojil, pri čemer izstopajo predvsem nova posojila ameriškim potrošnikom.

Tudi sicer se je pretekli teden pozornost vlagateljev ponovno usmerila k objavam poslovnih rezultatov družb za drugo letošnje četrtletje. Sezono je sicer kot že običajno otvoril proizvajalec aluminija Alcoa, ki je kljub upadu dobička pozitivno presenetil pričakovanja analitikov. Dobri rezultati so odraz izboljšanja razmer na trgu surovin; delnice družb surovinskih podjetij so med bolj donosnimi panogami v letošnjem letu. Med posameznimi družbami ne gre spregledati tudi japonske tehnološke družbe Nintendo, ki se je z lansiranjem virtualne mobilne igre Pokemon Go znašla v središču zanimanja svetovne javnosti. Mobilna igrica je imela v ZDA že po nekaj dneh več dnevnih uporabnikov kot Twitter, vlagatelji v delnice družbe in bodoči uporabniki igrice pa že nestrpno pričakujejo izid na drugih trgih, zlasti na Japonskem, ki je eden od največjih igralniških trgov na svetu. Tečaj delnice družbe Nintendo je po lansiranju igrice v enem tednu zrasel za več kot 85 %; vrednost družbe se je tako povečala za skoraj 15 milijard dolarjev oziroma tretjino slovenskega BDP.

Med zmagovalci preteklega tedna so bile tudi delnice družb s trgov v razvoju, katerih tečaje so poganjale spodbudne objave s Kitajske. Gospodarska rast drugega največjega svetovnega gospodarstva, ki je s 6,7 % rastjo v drugem četrtletju glede na isto obdobje lani še vedno le senca pretekle rasti, je pozitivno presenetila, prav tako pa se je okrepila industrijska proizvodnja in prodaja na drobno. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja