05. 08. 2013

Pretekli teden sta bila na kapitalskih trgih dosežena dva mejnika. Prvega predstavlja ameriški borzni indeks S&P 500, ki je prvič v zgodovini presegel mejo 1.700 indeksnih točk. Za drugo vročo novico pa je poskrbela družba, ki upravlja verjetno najbolj znano spletno socialno omrežje – Facebook. Tečaj delnice je namreč prvič po javni prodaji delnic presegel izhodiščno ceno 38 USD.

RegijaV zadnjem tednu (26.7.2013-2.8.2013)*Letos (31.12.2012 - 2.8.2013)*
Svet - MSCI World +1,19% +13,90%
ZDA - S&P 500 +1,09% +19,15%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,75% +8,75%
Japonska - Topix +1,60% +20,51%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -0,62% -10,01%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Pretekli teden, ko je večina najbolj pomembnih kapitalskih trgov dosegla pozitivne donosnosti, so zaznamovali predvsem centralni bankirji. Evropska centralna banka (ECB), ameriški FED ter Bank of England (BOE) so namreč poskrbeli za nadaljevanje pozitivnega borznega plesa s tem, ko so pustili denarno politiko nespremenjeno (ECB in BOE nista spremenili osrednje obrestne mere, FED pa bo do nadaljnjega nadaljeval s trenutnim tempom monetarnih spodbud), s čimer le-ta vsaj kratkoročno ostaja pomembna podpora cenam finančnih instrumentov.

K pozitivnemu vzdušju na kapitalskih trgih v preteklem tednu je doprineslo tudi izboljšanje nekaterih makroekonomskih podatkov. Tako je v ZDA število novih zahtevkov za čas brezposelnosti padlo na 5-letno dno (upad za 19.000 na 326.000), stopnja brezposelnosti v juliju pa je upadla na 7,4 %, kar je najnižja stopnja po decembru 2008. Razočaral ni niti indeks proizvodne aktivnosti (IS Manufacturing), ki je v juliju z junijskih 50,9 porasel na 55,4. Vsi podatki kažejo na to, da se stanje v ameriški ekonomiji počasi, a vztrajno izboljšuje. V tem okviru zato ne preseneča, da se investitorska javnost vse bolj sprašuje, kdaj bo FED znižal ali pa celo ukinil monetarne spodbude, kar bi kratkoročno negativno vplivalo na tečaje delnic.

Dodatno olje na ogenj rasti tečajev so prilili nemški potrošniki. Kazalec nemškega potrošniškega zaupanja za avgust je namreč porasel na najvišjo vrednost v zadnjih šestih letih, kar je dodaten dokaz, da se potrošnik trenutnega motorja Evropske unije očitno vrača. Slednje je pomembno ne samo z vidika same nemške ekonomije, ampak tudi z globalnega vidika. Nemčija je namreč pomemben izvozni partner številnim svetovnim državam oziroma podjetjem. Da se Evropa izvija iz recesijskega primeža, priča tudi anketni indeks proizvodne aktivnosti, ki je z vrednostjo 50,3 potrdil konec krčenja proizvodnega sektorja evroobmočja. 

Med razlogi za v povprečju zelo visoke pozitivne tedenske donosnosti ne smemo pozabiti na rezultate družb. Farmacevtski velikan Pfizer, plačilna agenta Western Union in Mastercard, bančna skupina Societe Generale ter japonska tehnološka koncerna Sony Corp ter Sharp Corporation so le nekatere izmed družb, ki so v preteklem tednu s svojim poslovanjem pozitivno presenetile investitorsko javnost.

Za dobro voljo vlagateljev po obilici težav pri prvi javni prodaji delnic je poskrbel ameriški velikan socialnih omrežij – Facebook. Odlični podatki o prihodkih iz naslova oglaševanja na tabličnih računalnikih in mobilnih telefonih so namreč poskrbeli za navdušenje vlagateljev. Tečaj delnice Facebooka je tako v preteklem tednu poletel za 11,9 % in prvič po mesecu prve javne prodaje (maj 2012) presegel »izhodiščno« ceno 38 USD na delnico. S tem je Facebook vlagateljem, ki so sodelovali pri prvi javni prodaji, ki je bila polna težav (tečaj delnice se je v treh mesecih po prvi javni prodaji praktično razpolovil), dal rahel obliž na rane.

Oglaševanje je bila očitno zgodba preteklega tedna, saj sta za glavno novico poleg Facebooka poskrbela družbi Publicis Groupe ter Omnicom Group. Omenjena oglaševalska velikana sta namreč najavila združitev, s čimer bo z vidika tržne kapitalizacije nastalo največje oglaševalsko podjetje na svetu.

Gospodarski podatki razvitega sveta so obetajoči, poslovni rezultati borznih družb v povprečju prav tako, nič čudnega, da so vlagatelji dobro razpoloženi in delnice dražje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja