23. 09. 2024

Vse do sredine tedna so vlagatelji težko pričakovali prvo znižanje obrestne mere s strani Fed-a in ugibali o njegovi višini. V sredo zvečer je Jerome Powell znižal obrestno mero na 4,75 do 5 %, kar so trgi v nadaljevanju tedna toplo pozdravili.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(13.9.2024 – 20.9.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 20.9.2024
)

Svet - MSCI World

+0,37%

+16,54%

ZDA - S&P 500

+0,57%

+19,60%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,30%

+10,46%

Japonska - Topix

-0,14%

+9,65%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,44%

+9,62%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

Vir: Bloomberg

Pretekli teden na borzah je bil zaznamovan z optimizmom, ki ga je prineslo prvo znižanje obrestne mere ameriške centralne banke (Fed) za 50 bazičnih točk po letu 2020. Odločitev je bila sprejeta z namenom ublažitve gospodarskih pritiskov in zmanjšanja tveganja recesije v ZDA. Je pa Fed opozoril, da ne namerava nadaljevati z agresivnimi znižanji obrestnih mer. Stave vlagateljev na dodatna znižanja v prihodnosti so se odrazile tudi v rasti cene zlata za 1,7 % na 2.578 dolarjev za unčo.

FedEx, globalno logistično podjetje, specializirano za dostavo paketov ekspresne pošiljke, je v preteklem tednu poročalo o slabših poslovnih rezultatih, kar je povzročilo padec cene delnice za več kot 11 %. Podjetje je objavilo nižje dobičke, pri čemer je dobiček na delnico upadel s 4,55 na 3,60 dolarja. Padec dobička je povezan slabšimi obeti za prihodnje četrtletje zaradi nižjega povpraševanja v logističnem sektorju ob višjih stroških. Pretekli teden pa je bil pozitiven za proizvajalca športne opreme Nike, saj se je cena delnice podjetja povišala za 8,6 % po objavi o menjavi na vrhu vodstva podjetja. Sedanjega direktorja Johna Donahoe bo namreč 14. oktobra 2024 zamenjal Elliott Hill, dolgoletni veteran, ki se očitno vrača iz pokoja. Bivši predsednik globalnega oddelka za potrošnike in trženje je bil odgovoren za nadzor nad ključnimi operacijami v Evropi in Severni Ameriki, poleg tega pa je bil zaslužen za širitev kanalov direktno do potrošnika in digitalne preobrazbe podjetja. Vlagatelji so optimistično sprejeli novico, saj upajo, da bo z novim vodstvom Nike vstopil v novo dobo in izboljšal svojo konkurenčnost. Na trgu pa je odmevala še Microsoftova napoved, da bo odkupil lastne delnice v vrednosti kar 60 milijard dolarjev.

Evropski delniški indeksi so na drugi strani v preteklem tednu utrpeli manjšo izgubo. Bank of England namreč ni bila tako radodarna kot Fed in je ohranila obrestne mere nespremenjene. Poleg zaskrbljenost glede gospodarskih podatkov pa se nadaljujejo negativne novice iz avtomobilskega sektorja, saj je Mercedes-Benz znižal svoje finančne napovedi za leto 2024. Glavni razlog je poslabšanje poslovanja na Kitajskem, ki je eden ključnih trgov za luksuzne avtomobile, kot sta S-Class in Maybach. Posledično je Mercedes-Benz znižal pričakovano stopnjo donosa s prvotno napovedanih 11 % na med 7,5 % in 8,5 %. Znižanje napovedi je nov udarec nemški industriji, ki že od ruske prekinitve dobave poceni plina beleži številne težave v kombinaciji s šibkim kitajskim povpraševanjem in kitajsko konkurenco na domačem trgu.

Pestro je bilo tudi dogajanje okoli Commerzbank, saj je italijanska banka UniCredit presenetila z nakupom 9-odstotnega deleža v nemški banki za približno 1,4 milijarde evrov. S tem je nemška vlada, ki je med največjimi delničarji Commerzbank, znižala svoj delež na 12 %. Dogodek je sprožil špekulacije o morebitnem prevzemu, kar bi lahko vodilo do združitve, ki bi močno vplivala na nemško finančno industrijo. Nekateri so sicer zaskrbljeni, da bi združitev Commerzbank z UniCreditom zmanjšala dostopnost posojil malim in srednje velikim podjetjem, ki so hrbtenica nemškega gospodarstva. Sindikate in vodstvo pa skrbijo tudi odpuščanja zaposlenih v primeru združitve.

Zmagovalec preteklega tedna so bili trgi v razvoju, ki jim koristi okolje nižanja obrestnih mer. Pozitivno je izstopala Kitajska (MSCI China, +3,74 %), saj se tamkajšnja vlada sooča z naraščajočim pritiskom, da uvede dodatne ukrepe za dosego 5 % načrtovane letne gospodarske rasti. Med ključnimi predlaganimi ukrepi je sproščanje nekaterih omejitev na nepremičninskem trgu, zlasti za nakup nepremičnin v velikih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, ki bi omogočile nakupe nepremičnin tudi za tiste brez stalnega bivališča. Vlada razmišlja tudi o olajšanju pogojev za nakup drugega doma z manjšimi vplačili in nižjimi obrestnimi merami. Ukrepi so namenjeni oživitvi kitajskega nepremičninskega trga, ki je ključen del gospodarstva, vendar so vlagatelji previdni, saj prejšnji ukrepi niso prinesli želenih rezultatov. Aktualni podatki o industrijski proizvodnji in maloprodaji namreč še naprej kažejo na šibko rast. Industrijska proizvodnja na Kitajskem se je namreč povišala za 4,5 % na letni ravni, kar je manj od pričakovanj, medtem ko je stopnja rasti maloprodaje prav tako upadla.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Domen Granda, CFA
Domen Granda, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja