23. 10. 2023

Pretekli trgovalni teden so zaznamovali nadaljevanje geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu, ostrejše izjave predstavnikov ameriške centralne banke (Fed) in nadaljnja rast zahtevanih stopenj donosnosti dolgoročnih obveznic na najvišje vrednosti v zadnjih 16 letih.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(13.10.2023 – 20.10.2023)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 20.10.2023
)

Svet - MSCI World

-3,21%

+10,44%

ZDA - S&P 500

-3,13%

+12,74%

Evropa - DJ STOXX 600

-3,42%

+5,19%

Japonska - Topix

-3,23%

+7,91%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-3,44%

+0,43%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Vsi osrednji svetovni delniški indeksi so pretekli teden zaključili v rdečem v luči zaostrovanja vojne med Izraelom in Palestino in rasti zahtevanih stopenj donosnosti obveznic. Vrednosti ameriških delniških indeksov so v ponedeljek sicer močno naraščale, vendar pa je vzdušje kmalu pokvaril predsednik Fed-a Jerome Powell, ki je dejal, da bodo morda potrebna dodatna zaostrovanja monetarne politike (in s tem morebiten dodaten dvig obrestne mere v decembru), če bosta gospodarska rast in trg dela v ZDA še naprej močnejša od pričakovanj. Prodaja na drobno se je namreč v ZDA glede na pretekli mesec povišala za 0,7 %, kar je bilo precej nad pričakovanji analitikov. Rast je bila opazna predvsem pri spletni prodaji ter v restavracijah in barih. Zahtevana stopnja donosnosti ameriške 10-letne državne obveznice se je približala 5 % in je s tem najvišje po letu 2007. Kot zanimivost velja omeniti kompozitni indeks Nasdaq (indeks vključuje približno 2.500 delnic tehnoloških podjetij), ki je po padcu vrednosti v preteklem tednu od vrha, doseženega konec leta 2021, ponovno oddaljen že skoraj 20 %. Običajno sicer omenjamo indeks Nasdaq 100, ki vključuje delnice 100 največjih tehnoloških podjetij, med katerimi imajo veliko utež tehnološki giganti (Apple, Microsoft, Nvidia, itd). Slednjemu gre po zaslugi visoke rasti cen delnic največjih podjetij v letošnjem letu mnogo bolje.

Panevropski delniški indeks Stoxx 600 je zaradi negotovosti glede prihodnjih dvigov obrestnih mer in strahu pred dodatnim zaostrovanjem geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu prejšnji teden zaključil 3,42 % nižje. Predstavniki Evropske centralne banke (ECB) so izpostavili, da rast cene nafte predstavlja tveganje za višjo stopnjo inflacije, zaradi česar bodo morale obrestne mere ostati na visokih nivojih dlje časa. Inflacija v Veliki Britaniji je septembra po zaslugi višje rasti cen energentov ostala na visokih 6,7 %, medtem ko je jedrna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, malenkost upadla in znaša 6,1 %. Močni ostajajo pritiski na plače, saj je znašala rast plač v zadnjih treh mesecih brez upoštevanja bonusov 7,8 %, kar predstavlja skorajda rekordno visoko rast. Po drugi strani pa je bil podatek o maloprodaji na Otoku slabši, saj so potrošniki porabili skoraj 1 % manj za nakupe v trgovinah in preko spleta. Vseeno pa se je zahtevana stopnja donosnosti 10-letne britanske državne obveznice povzpela na 4,65 %.

Na Kitajskem se nadaljujejo slabe novice z nepremičninskega trga, saj se je v težavah znašel Country Garden, nekdaj največji kitajski razvijalec nepremičninskih projektov. Pretekli teden so v podjetju naznanili, da jim ne bo uspelo poplačati kupona na obveznice, izdane v ameriških dolarjih, s čimer bo podjetje v bankrotu. Razmere na kitajskem nepremičninskem trgu so torej zelo slabe, na kar kaže tudi podatek o cenah novogradenj, ki so v največjih 70 kitajskih mestih upadle za 0,2 % v septembru, cene pa upadajo že tretji mesec zapored. Skrbi je nekoliko omilila novica o rasti kitajskega gospodarstva v tretjem četrtletju, saj je drugo največje svetovno gospodarstvo zabeležilo 4,9 % rast glede na preteklo leto, krepko nad pričakovanji analitikov (4,4 %). Četrtletna rast BDP je znašala 1,3 % in bolje odraža trenutno stanje v gospodarstvu, saj so bila pred letom dni največja kitajska mesta v »lockdownu«. Dobri so bili tudi podatki o prodaji na drobno na Kitajskem, ki je v septembru porasla za 5,5 % glede na leto prej. Rast industrijske proizvodnje je septembra ostala nespremenjena, splošna brezposelnost pa se je znižala na 5 %. Čeprav vse novice niso bile negativne, pa so bile težave v nepremičninskem sektorju glavni razlog za tedenski upad vrednosti osrednjega kitajskega delniškega indeksa CSI 300 (-5,03 %, merjeno v evrih).

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Vrčkovnik
Rok Vrčkovnik

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja