19. 11. 2012

Optimizem glede sprostitve novega nakazila v Grčijo in spodbudne gospodarske novice s strani Nemčije so zaključile še en uspešen teden na borzah.


RegijaV zadnjem tednu
(16.11.2012 - 23.11.2012)*
Letos
(31.12.2011 - 23.11.2012)*
Svet - MSCI World* +2,00% +10,12%
ZDA - S&P 500* +1,52% +11,83%
Evropa - DJ STOXX 600* +3,98% +11,77%
Japonska - Topix* +0,94% +0,26%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,61% +8,46%


* Donosnost cenovnega indeksa v EUR
Vir: Bloomberg

Zaradi zaskrbljujoče fiskalne slike in slabšanja razmer v francoskem gospodarstvu je bonitetna agencija Moody´s prejšnji teden znižala bonitetno oceno Francije za eno oceno na Aa1. Znižanje bonite je bilo s strani vlagateljev sicer pričakovano, bonitetna hiša S&P je namreč trojni A države znižala že januarja letos, zato dogodek tudi ni imel večjega vpliva na finančne trge. Podaja pa jasen znak francoski vladi, da trenutno nerazvojno naravnana politika predsednika vlade Hollanda negativno vpliva na gospodarsko rast države. Druga najpomembnejša članica evroobmočja bi namreč po mnenju bonitetne agencije morala sprejeti ostrejše varčevalne ukrepe in izpeljati potrebne reforme za povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter tako biti zgled tudi drugim problematičnim državam evroobmočja.

Dogajanje na stari celini je zaznamovalo tudi nesoglasje trojke, ki že drugič v zadnjih tednih ni uspela sprejeti dogovora o nadaljnji pomoči grški državi in to kljub temu da je Grčija izpolnila praktično vse zahteve in sprejela dodatne varčevalne ukrepe, ki so bili prvotni pogoj za sprostitev 31,5 mrd evrov posojila.  Oviro nakazilu v osnovi povzroča spoznanje, da Grčija vseh dolgov verjetno ne bo sposobna sama pravočasno poplačati. Višanje verjetnosti dogovora o podaljšanju rokov odplačila dolgov in posledičnega nakazila denarja v Grčijo je vlagatelje navdala z optimizmom, saj je s tem verjetnost finančnega šoka iz grškega naslova  zmanjšana in odmaknjena v prihodnost, bolj verjetna pa je tudi delna prevalitev izgube zaradi odpisov terjatev z zasebnih na javna "pleča".

Neuspešno in brez dogovora so se prejšnji teden končala tudi pogajanja o prihodnjem sedem letnem proračunu Evropske unije. Zadnji kompromisni predlog predvideva manjše znižanje (-2 %) v primerjavi z aktualnim proračunom, prerazporeja pa več sredstev med revnejše države Evropske unije, kar povzroča nesoglasja med članicami. Medtem ko so gospodarsko šibkejše države predlogu naklonjene, saj jim omogoča hitrejše doseganje ravni gospodarsko močnejših držav in približno enake prilive kot doslej, predlogu nasprotujejo bogatejše države, ki bodo ob enakem vplačilu v skupno vrečo prejele manj sredstev. Razlike med članicami so očitno še (pre)velike, saj je bil dogovor o evropskem proračunu prestavljen v leto 2013, kar pa je bilo tudi povsem pričakovano.

Izboljšanje razpoloženja v nemškem gospodarstvu je v preteklem tednu pozitivno presenetilo. Kazalec gospodarske klime, ki ga meri institut za ekonomske raziskave IFO, se je novembra tako na račun boljše ocene trenutnega stanja kot tudi bolj optimističnih napovedi za prihodnost zvišal. Porast je bil zabeležen tako v segmentu gradbeništva kot proizvodnje. Presenetljivo močno izboljšanje razpoloženja v primerjavi s slabšimi anketnimi indeksi proizvodne in storitvene aktivnosti v evroobmočju, objavljenimi v začetku tedna, poudarja prednosti nemškega gospodarstva v primerjavi z evropskimi tekmeci in daje upanje, da je trenutni padec nemške gospodarske aktivnosti kratkotrajen ter da se lahko rast pričakuje že v začetku prihodnjega leta.

Med posameznimi podjetji v preteklem tednu velja izpostaviti kanadskega proizvajalca pametnih telefonov Research In Motion ter finsko Nokio. Tečaj delnice prvega je porasel za 24 % zaradi pričakovanj, da bo nova generacija pametnih telefonov BlackBerry 10 naslednje leto ponovno postavila RIM na zemljevid tehnoloških velikanov. Odlični podatki o prodaji novih telefonov Lumia 920 in Lumia 920T pa je povzdignila upanje v krepitev moči družbe Nokia in botrovala k močnemu poskoku tečaja delnice, ki je v preteklem tednu porasel za 30,5 %.

Glede na naslovnice časopisov bi lahko sodili, da se evropsko gospodarstvo v letošnjem letu nahaja v izrazito slabšem stanju kot ameriško, zato je zanimivo opaziti, da je v preteklem tednu rast evropskega DJ STOXX 600 indeksa nadoknadila še preostanek zaostanka v letni donosnosti in še enkrat več se je pokazalo, da ni neke direktne povezave med dogodki v gospodarstvu in gibanjem cen delnic.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja