29. 07. 2024

Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden oznanil, da se ne bo potegoval za ponovno izvolitev, se v zgodovinsko tekmo kot demokratska kandidatka za predsedniške volitve 2024 podaja podpredsednica Kamala Harris. Slednja trdi, da je pripravljena na boj z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(19.7.2024 – 26.7.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 26.7.2024
)

Svet - MSCI World

-0,64%

+14,25%

ZDA - S&P 500

-0,64%

+17,46%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,58%

+9,84%

Japonska - Topix

-3,23%

+7,64%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-1,38%

+8,77%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

Vir: Bloomberg

Pretekli teden je prinesel pomembne premike v volilni bitki za predsednika Združenih držav Amerike. Joe Biden je sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat in je podprl podpredsednico Kamalo Harris kot demokratsko kandidatko. Odločitev se je zgodila po tednih špekulacij glede njegove starosti in sposobnosti voditi stranko do zmage proti Donaldu Trumpu. Trump je medtem okrepil svojo kampanjo in pripravil temelje za spopad v ključnih zveznih državah. Vlagatelji so sicer že pred uradno objavo o izstopu aktualnega predsednika Bidna iz predsedniške tekme zmanjševali izpostavljenosti do dolgoročnih ameriških obveznic in se v večji meri izpostavljali bolj tveganim naložbam, kot so npr. delnice z nižjo tržno kapitalizacijo.

V ZDA prav tako teče sezona objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje leta. Po do sedaj objavljenih podatkih približno 40 % družb, vključenih v indeks S&P 500, največja pozitivna presenečenja beležijo družbe iz sektorjev financ, energije in farmacije, slabše pa so se odrezale družbe iz tehnološkega sektorja. Največ pozornosti med vlagatelji sta bili v preteklem tednu deležni objavi rezultatov družb iz »veličastne sedmerice« – ameriškega proizvajalca avtomobilov Tesle in tehnološkega giganta Alphabet Inc (matično podjetje Googla). Tesla je razočarala vlagatelje s kar 45 odstotnim upadom dobička na letni ravni. Počasnejša rast prodaje avtomobilov in zniževanje cen sta namreč vplivali na nižjo maržo podjetja. Nasprotno je z objavo o rasti prihodkov presenetil Alphabet – v drugem četrtletju je ustvaril 13 % več prihodkov kot v drugem četrtletju lanskega leta, še posebej pa je razveselil z objavo prihodkov v segmentu računalništva v oblaku (prihodki so znašali preko 10 mrd USD). Pozornost vlagateljev je bila v večji meri usmerjena v rezultate v segmentu oglaševanja, ki pa so bili nižji od pričakovanj analitikov (-3,12 %). Vse večja uporaba socialnega omrežja TikTok namreč znižuje prihodke Alphabeta, delnica pa je po objavi rezultatov izgubila dobrih 5 % vrednosti na tedenski ravni.

Na evropskih tleh je osrednji delniški indeks STOXX 600 pretekli teden zaključil 0,58 % višje. V petek so vlagatelji spremljali objavo nemškega velikana avtomobilske industrije Mercedes-Benza. Mercedesovi prihodki so upadli za 3,9 % glede na drugi kvartal v letu 2023, dobiček pa znaša 3,02 milijarde evrov, kar je 15 % manj glede na enako obdobje v lanskem letu. Generalni direktor Ola Kallenius je vlagateljem sporočil, da bo nemški proizvajalec nadaljeval s prilagodljivim pristopom, kar pomeni, da bodo potrošnikom ponujali tako klasična vozila z motorji na notranje izgorevanje kot tudi električne modele, bo pa proizvodnja odvisna od povpraševanja.

Kitajske delnice so kljub nepričakovanemu znižanju obrestnih mer s strani centralne banke izgubile na vrednosti. Niz nižanj obrestnih mer na Kitajskem kaže na vedno večjo prizadevnost kitajske centralne banke k podpori gospodarske rasti in nepremičninskemu sektorju, potem ko je znašala vrednost kitajskega BDP v drugem četrtletju 4,7 %, kar pomeni 0,4 odstotne točke nižje od pričakovanj.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Ven Florjančič
Ven Florjančič

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja