23. 08. 2021

Ameriške borze so v ponedeljek dosegle novo rekordno vrednost, nato pa je sledila rahla pocenitev. Vlagatelji smo še posebej skrbno spremljali dogajanje na Kitajskem, zdravstveno situacijo in namige centralnih bank o normalizaciji denarne politike.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (13.8.2021- 20.8.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-20.8.2021)

Svet - MSCI World*

-0,58%

+21,93%

ZDA - S&P 500*

+0,27%

+26,15%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,41%

+19,66%

Japonska - Topix*

-3,20%

+4,05%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-3,82%

+1,08%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V zadnjem času je veliko pozornosti svetovne finančne javnosti usmerjene na Kitajsko. Zdi se, da je prišlo do nenadne spremembe v odnosu kitajskih regulatorjev do največjih domačih podjetij, ki so v zadnjih letih, preko praktično monopolnega poslovanja, postala izjemno močna in vplivna. Večina teh podjetij razpolaga z ogromno podatki o ljudeh in po mnenju komunistične partije lahko ti podatki v napačnih rokah predstavljajo nevarnost za stabilnost države. Vlagatelji s strahom spremljamo, katero podjetje oziroma sektor bo naslednja tarča strožje regulacije. Kitajski predsednik Xi Jinping v svojih govorih omenja pomen družbene blaginje za vse ljudi in poziva k večji prerazporeditvi bogastva v državi, ki se sicer sooča z visoko družbeno neenakostjo. Napovedana regulacija najbolj vpliva na delnice tehnoloških podjetij, katerih tečaji v zadnji polovici leta konstantno upadajo. Vrednost Alibabe se je že razpolovila, Tencent je izgubil dobrih 40 %, podobno tudi druga popularna podjetja, kot so Didi, Baidu, Nio itd. Hongkonški delniški indeks, kjer kotira večina priljubljenih kitajskih podjetij, je že v »medvedjem« območju, saj je od rekorda oddaljen že več kot 20 %.

Razprodaje na delniških trgih so bile v preteklem tednu dokaj omejene na azijske borze. Glavni ameriški delniški indeks, S&P 500, je v ponedeljek dosegel novo rekordno vrednost in je od dna v marcu lanskega leta pridobil kar 100 %. Za zanimivost povejmo, da je v letošnjem letu omenjeni indeks kar 49-krat dosegel najvišjo vrednost. Tržna vrednost družbe Apple je za krajši čas presegla neverjetnih 2500 milijard dolarjev. Zgolj v prvi polovici leta je Apple ob približno 170 milijardah dolarjev prihodka zabeležil okoli 45 milijard dolarjev dobička. Sicer pa se vlagatelji veliko ukvarjamo s spremljanjem informacij iz ameriške centralne banke (Fed). Precej visoka inflacija, ki traja že kar nekaj mesecev, kliče po zmernem zaostrovanju denarne politike. Pričakovan prvi korak normalizacije denarne politike bo zmanjševanje odkupov obveznic. Hitrost zaostrovanja bo močno odvisna od inflacije, trga dela in tudi Covid-19 situacije. Zanimivo je tudi stanje na ameriškem trgu dela, ki se ponaša z rekordnim številom prostih delovnih mest. Po drugi strani pa je število zaposlenih kar dobrih 5 milijonov nižje kot pred pandemijo. Razloge lahko poiščemo v kombinaciji več dejavnikov: strah pred okužbo na delovnem mestu, določen del populacije zaradi državne pomoči ne želi delati, delno pa tudi izobrazbena struktura iskalcev dela ne ustreza zahtevam razpisanih delovnih mest.

V Evropi je nevarnost inflacije znatno nižja, tako da monetarna politika ostaja ohlapna. Julijska inflacija v evroobmočju je z 2,2 % sicer rahlo nad ciljem ECB. Osredni evropski delniški indeks je pretekli teden izgubil 1,41 %, vseeno pa je letošnje leto močno v zelenem. V zadnjih dneh so bili pod pritiskom tudi delniški tečaji družb z luksuznimi izdelki, ki imajo visoko prisotnost na Kitajskem. Negativni komentarji kitajske oblasti o pretiranem bogastvu dela prebivalstva bi lahko prizadeli prodajo luksuznih dobrin. Tako je denimo tečaj delnice družbe LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, največjega evropskega proizvajalca luksuznih izdelkov, upadel za dobro desetino.

Za konec pa še kratek pregled trga surovin. Cena sodčka nafte Brent je zgolj v preteklem tednu izgubila skoraj 7 % in je najcenejša od maja. Povišana ponudba in znižano povpraševanje zaradi novih zapiranj držav (predvsem v Aziji) so namreč terjali svoj davek.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja