07. 04. 2015

Spodbudne napovedi in nadpovprečna rast delnic na Kitajskem, nižja deflacija v primerjavi s preteklimi meseci in izboljšanje stanja na trgu dela v EU so vlagateljem v preteklem tednu vlivali optimizem. Po drugi strani pa so vlagatelji bolj v dvomih glede vpliva zadnjih podatkov s trga dela v ZDA na finančne trge. Po tihem in v drugem planu pa ruski rubelj letos izjemno pridobiva na vrednosti.

RegijaV zadnjem tednu (27.3.2015 - 3.4.2015)*Letos (31.12.2014 - 3.4.2015)*
Svet - MSCI World* -0,32 % +12,91 %
ZDA - S&P 500* +0,49 % +11,65 %
Evropa - DJ STOXX 600* +0,57 % +16,13 %
Japonska - Topix* +0,21 % +23,59 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +3,13% +14,67 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Za nami je prvo četrtletje leta, v katerem je nemški indeks DAX zabeležil najboljše četrtletje po letu 2003, širši indeks evropskih delnic Stoxx Europe 600 pa najboljše po letu 2009. Evropske in ameriške delnice so tudi drugo četrtletje začele solidno, DAX je teden zaključil nad 12.000 točkami. Vlagatelje so v preteklem tednu najbolj razveselili trgi v razvoju, kjer so po rasti prednjačile kitajske delnice, in sicer predvsem zaradi napovedanih dodatnih spodbud za oživitev nepremičninskega trga (znižanje minimalnega pologa za nakup druge nepremičnine in oprostitev plačila davka ob prodaji, v kolikor bi posameznik imel nepremičnino v lasti vsaj dve leti) ter zaradi komentarjev kitajskega guvernerja, da je za stimulacije na Kitajskem še dovolj prostora.

V luči letošnjih intervencij Evropske centralne banke sta bili objavi o inflaciji in brezposelnosti, na kateri so bili vlagatelji v preteklem tednu zelo pozorni, kar dobri. Marca so se cene življenjskih potrebščin v območju evra, po pričakovanjih, ponovno znižale, vendar je bil padec najmanjši v tem letu. Cene življenjskih potrebščin v območja evra so marca 2015 v primerjavi z marcem 2014 upadle za 0,1 %, za primerjavo je februarja padec znašal 0,3 %, januarja pa 0,6 %. Tako kot v preteklih mesecih je padec cen v mesecu marcu predvsem posledica znižanja cen energentov. Drugi pozitiven znak okrevanja evropskega gospodarstva pa po podatkih Eurostat-a predstavlja padec brezposelnosti, ki je februarja upadla na 11,3 % z 11,4 %, zabeležene v januarju, kar je najnižje od maja 2012 in znak, da se evropska ekonomija pobira. Eurostat poroča o 18,2 milijonov brezposelnih v evroobmočju v februarju, 49.000 manj kot mesec pred tem.

Ob zatišju novic na svetovnem prizorišču se je iz sojev medijskih žarometov umaknila Ukrajina. Mirovni sporazum se okvirno spoštuje. Slednje ter dodatne pozitivne novice, kot  v preteklem tednu sklenjeno podaljšanje dogovora med Rusijo in Ukrajino glede dobave zemeljskega plina za nadaljnje tri mesece, je močno dvignilo vrednost ruskega rublja. Ta si je tako glede na evro od najnižje vrednosti konec letošnjega januarja močno opomogel oziroma pretekli teden sklenil skoraj 26 % višje od januarske vrednosti. Ruska centralna banka je sporočila, da so devizne rezerve v zadnjem obdobju celo narasle, in sicer na 360,8 mrd USD. To je sicer še vedno 30 % nižje od ravni pred priključitvijo Krima. Rast ruskega rublja pozitivno vpliva na evropske izvoznike, ki izvažajo v Rusijo (med njimi seveda tudi slovenske), navkljub ocenam Svetovne banke, da se bo rusko gospodarstvo letos skrčilo za 3,8 % in nižji ruski domači porabi.

Da pa ni vse rožnato, kažejo zadnji podatki s trga dela v ZDA. Marca je bilo v ZDA ustvarjenih le 126 tisoč novih delovnih mest, kar je skoraj pol manj od pričakovanj in od februarskega podatka. Podatek je spodbudil širše dvome glede robustnosti gospodarskega okrevanja ZDA in med vlagatelji potisnil pričakovanja glede pričetka zaostrovanja monetarne politike v ZDA proti koncu letošnjega leta, natančneje v december. O občutljivosti pričakovanj vlagateljev veliko pove tudi podatek, da je glede na terminske pogodbe izračunana verjetnost za zaostritev monetarne politike v oktobru pred objavo omenjenega podatka s trga dela znašala 53 %, po objavi pa je upadla na 44 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja