28. 06. 2021

Strah pred inflacijo je nekoliko popustil in ameriški delniški indeksi so dosegli rekorde. Dobri ekonomski podatki so dodatno pripomogli k pozitivnemu vzdušju preteklega tedna.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (18.6.2021- 25.6.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-25.6.2021)

Svet - MSCI World*

+1,89%

+16,32%

ZDA - S&P 500*

+2,22%

+17,56%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,29%

+16,81%

Japonska - Topix*

-0,24%

+5,34%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,89%

+10,47%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V letošnjem letu je veliko pozornosti usmerjene na inflacijska pričakovanja in na odzive centralnih bank v zvezi s podatki o inflacijskih pritiskih. V preteklem tednu so dobri ekonomski podatki prevladali nad zaskrbljenostjo glede rasti cen. Pogosto opazovani ameriški proizvodni indeks PMI je z vrednostjo 62,6 dosegel novo rekordno vrednost. Po drugi strani se je indeks PMI za storitveno dejavnost nekoliko znižal. Relativno visoko število novih brezposelnih (411.000) je nekoliko pomirilo strahove o pregrevanju ameriškega gospodarstva. Aktualni inflacijski podatki so namreč precej visoki. Zadnji podatek priča o 3,4 % majski temeljni inflaciji, ki ne upošteva rasti cen hrane in energije, glede na leto poprej. Trge je nekoliko pomiril guverner Fed-a, Jerome Powell, ki je zatrdil, da je verjetnost inflacije v slogu 70. let zelo malo verjetna. Pospešek borzam je dala tudi četrtkova novica, da je Biden uspešno naredil naslednje korake k sprejetju infrastrukturnega stimulusa. V naslednjih petih letih imajo ZDA plan investirati kar okoli 1.200 milijard dolarjev v infrastrukturne projekte. Dva izmed treh glavnih ameriških indeksov (S&P 500 in NASDAQ) sta dosegla rekordne vrednosti. Po zaslugi rasti cene delnic se je Microsoft pridružil Applu v klubu podjetij, katerih tržna vrednost je presegla 2.000 milijard dolarjev. Za zanimivost povejmo, da približno toliko znaša bruto domači proizvod celotne Italije. 

Tudi evropski makroekonomski podatki, objavljeni v preteklem tednu, so bili zelo dobri. Junijski PMI indeks za evroobmočje znaša kar 59,2 in je na najvišjem nivoju v zadnjih 15 letih. Ne glede na rastočo ekonomsko robustnost pa Evropska centralna banka nadaljuje z nespremenjeno ekspanzivno monetarno politiko. Na splošno lahko rečemo, da so inflacijski pritiski v Evropi precej manj izraziti kot v ZDA. Guvernerka ECB, Christine Lagarde, je v Evropskem parlamentu poudarila, da je pomembno, da se pomoči ne ukinejo prehitro, čeprav se gospodarske napovedi izboljšujejo. Tudi ona je pomirila vlagatelje z izjavo, da se bo v začetku 2022 inflacija normalizirala. Po drugi strani pa določene države, ki niso članice evroobmočja, že višajo obrestne mere. Pretekli teden sta tako češka kot tudi madžarska centralna banka, zvišali obrestne mere. O izjemnem stanju gospodarstva vzhodnih evropskih držav priča tudi podatek o kar 10-odstotni letni rasti plač na Poljskem. Slabše je stanje na Japonskem, kjer imajo še kar nekaj problemov s pandemijo. Presenetljivo neučinkoviti so s svojo strategijo cepljenja, saj so cepili zgolj 20 % prebivalstva. Glede na to, da so olimpijske igre vsak dan bližje, je to je še toliko bolj neprijetno. Japonska borza je letos ena slabše donosnih, precej je izgubil tudi japonski jen. 

V zadnjih mesecih je bilo o gibanju cen surovin prelitega veliko črnila. Cena sodčka nafte Brent je prvič po oktobru 2018 presegla 75 ameriških dolarjev. Po drugi strani pa se je izjemna rast cen drugih surovin upočasnila. Baker trguje 10 % pod letošnjim vrhom, podobno velja tudi za platino, cena lesa v ZDA pa se je v mesecu in pol celo prepolovila. Na znižanje cen na surovinskih trgih je lahko nekoliko vplivala tudi Kitajska, ki je sprostila svoje strateške rezerve. 50 tisoč ton aluminija, 20 tisoč ton bakra in 30 tisoč ton cinka so Kitajci vzeli iz svojih rezerv, z namenom stabilizacije cen surovin. 

Kriptovalute so v zadnjem obdobju v nemilosti regulatorjev, kar negativno vpliva na njihovo vrednost. Vrednost bitcoina je pretekli teden zdrsnila pod 30.000 dolarjev in je s tem od vrha izgubila že več kot 50 %. Kitajska oblast namreč vedno bolj onemogoča rudarjenje kriptovalut.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja