03. 03. 2014

Zadnji februarski teden so se na borznih trgih nadaljevala pozitivna gibanja, ameriški indeks S&P 500 je namreč pretekli teden ponovno zaključil na rekordnih vrednostih ter tako sklenil odličen mesec, zlasti na račun špekulacij o morebitnem prenehanju zniževanja obsega mesečnega odkupa obveznic. Po januarskih izgubah zaradi ostrih zimskih razmer ter vse večji negotovosti zaradi ukrajinske krize je nadaljevanje rasti tečajev v preteklem tednu nekoliko presenetilo vlagatelje.

Regija

Donosnost v zadnjem tednu

(21. 2. 2014 - 28. 2. 2014)

Donosnost letos

(31. 12. 2013 - 28. 2. 2014)

Svet   - MSCI World*

+0,40%

+0,72%

ZDA - S&P 500*

+0,73%

+0,46%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,57%

+2,97%

Japonska -Topix*

-0,84%

-4,27%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,21%

-3,75%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Na ameriškem trgu smo bili priča mešanim gospodarskim objavam. Zaupanje ameriškega potrošnika se je v februarju okrepilo (mesečni porast indeksa potrošniškega sentimenta, ki ga izračunavata Thomson Reuters in Michiganska univerza, z 81,2 na 81,6). Tudi objava o nižjem padcu obsega naročil trajnih dobrin glede na prvotna pričakovanja analitikov nakazuje na okrevanje ameriškega gospodarstva po ostri zimi.

Po drugi strani so podatki o nižji gospodarski rasti ameriškega gospodarstva glede na prvotne ocene v zadnjem četrtletju preteklega leta povzročili špekulacije s strani investitorjev o morebitnem prenehanju zniževanja obsega mesečnega odkupa obveznic. Slednje je bilo v največji meri zaslužno za visoke rasti tečajev v minulem tednu. Gospodarska rast lanskega zadnjega četrtletja je namesto prvotno ocenjene 3,2 % rasti znašala le 2,4 %, kar je bistveno nižje od 4,1 % rasti na letni ravni, ki jo je ameriško gospodarstvo doseglo v tretjem četrtletju. Janet Yellen, guvernerka Zveznih rezerv, je ob tem poudarila, da bo FED nadaljeval s postopnim mesečnim zmanjševanjem odkupa obveznic. Kljub temu da v zadnjih dveh mesecih makroekonomski podatki o proizvodnji, maloprodaji in nepremičninskem trgu niso bili prav prepričljivi, pa je zaenkrat še prezgodaj delati zaključke, v kolikšni meri so nekoliko slabše makroekonomske objave posledica izrednih zimskih vremenskih razmer.

Še vedno šibka gospodarska rast, visoka stopnja brezposelnosti in nizka inflacija ostajajo temeljni problemi evroobmočja. V Evropi so pretekli teden največ zanimanja vlagateljev pritegnili podatki o inflaciji - ta je februarja na letni ravni v nasprotju s pričakovanji analitikov ostala pri 0,8 %. Ob ohranitvi enake ravni kot januarja in decembra se grožnja deflacije v evroobmočju nekoliko zmanjšuje, hkrati pa predstavniki ECB zagotavljajo, da imajo pripravljena vsa potrebna orodja za hitro ukrepanje ob morebitnih povečanih tveganjih. Oči vlagateljev bodo v prihodnjih dneh uprte na naslednje zasedanje ECB. Ob pozitivnih novicah o inflaciji in še vedno počasnem izboljševanju gospodarske aktivnosti evrobmočja najverjetneje ne gre pričakovati nižanja obrestne mere oz. drugih dodatnih ukrepov.

Rast evropskih indeksov je poleg ugodnih makroekonomskih objav o inflaciji in višji napovedi gospodarske rasti v letošnjem letu spodbudilo zlasti pestro dogajanje na področju prevzemnih aktivnosti. Tečaj delnice največjega švedskega proizvajalca težkih tovornjakov in avtobusov Scania je po objavi prevzema s strani družbe Volkswagen pridobila kar 34 %. Združitev sta napovedala tudi britanski trgovec Dixons in telekomunikacijska družba Carphone Warehouse Group, kar je povzročilo 9 % rast tečaja delnice prvega.

Ob vsesplošni evforiji na borznem parketu, ki smo ji bili priča v preteklem tednu, se je negotovost zaradi zaostrovanja razmer med Ukrajino in Rusijo konec tedna vse bolj odražala tudi na finančnih trgih. Ob zaključku tedna je bilo tako zaznati nekoliko manj nakupne vneme ter posledičen rahel padec tečajev nekaterih evropskih indeksov. Rusko - ukrajinska kriza prerašča v mednarodni diplomatski spor, s tem pa postaja tudi vse pomembnejši dejavnik za svetovne delniške indekse.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja