02. 01. 2014

V letu 2013 jo je najslabše odnesel vlagatelj, ki ni tvegal.

V letu 2013 jo je najslabše odnesel vlagatelj, ki ni tvegal. Vlagatelj, ki se je bal za svoje prihranke in je na vse načine želel zgolj ohraniti glavnico svojih prihrankov. Da bi česa ne izgubil, je posegal po naložbah s fiksno donosnostjo, del svojega premoženja pa razpršil v bančni sef ali bog ne daj naložil prihranke v zlato, ki je varna naložba za te težke čase. Vsaj tako so nas hiteli prepričevati »strokovnjaki«. Takšen vlagatelj je zamudil preko 20 % povečanje svojih prihrankov, ki bi ga doletelo, če bi premoženje naložil na razvite delniške trge, trge, ki so osnovna izbira vlagateljev po vsem svetu za dolgoročne finančne cilje. Z drugimi besedami, vlagatelj, ki se je bal, ki je svoje prihranke odnesel v sef ali jih naložil celo v zlato, je oportunitetno izgubil med 20 do 40 % svojih prihrankov (cena zlata je v letu 2013 upadla za 31 %). Kako to, boste rekli, saj od SKB dalje v Sloveniji ni bilo nobenega uspešnega ropa sefov. Drži, a po drugi strani, če bi 1.000 EUR naložili v podsklad NLB Skladi – Svetovni razviti trgi delniški, bi imeli v zadnjih 12 mesecih 174 EUR kapitalskega dobička. Če ste jih naložili v sef, imate še vedno tisočaka (minus stroške sefa), če pa ste jih v zlato, ste vsaj 300 EUR oz. glede na delnice 474 EUR v minusu. Oportunitetna izguba je na žalost prav tako izguba, le da psihološko manj boli.

Se bo v letu 2014 uspešna zgodba nadaljevala? V družbi NLB Skladi menimo, da se bo, a ne tako intenzivno kot v 2013. Po lepi rasti so vrednotenja delniških trgov manj ugodna, kot so bila pred letom dni. Evropa postopno, ZDA pa že prav lepo gospodarsko okrevajo. Še več, tam rastejo že tudi cene nepremičnin, brezposelnost pa bi se že v letu 2014 utegnila znižati pod mejo 6,5 %. Lepo, boste dejali, a po drugi strani bolj sočni gospodarski obeti napovedujejo tudi manj fiskalnih in monetarnih spodbud, kar pa bi se lahko odrazilo tudi na intenziteti rasti delniških trgov. V družbi NLB Skladi tako napovedujemo dolgočasno in povprečno leto 2014, kjer se bodo donosnosti gibale okrog 10 % nominalno. Konec koncev si po zadnjih petih turbulentnih letih na finančnih trgih tako profesionalci iz dejavnosti upravljanja premoženja kot vlagatelji zaslužimo malo oddiha in nekaj miru ter stabilnosti.

Na drugi strani prehajamo v čase, ko bo treba za višje donose precej več tvegati. Zastonj kosilo, ki smo ga jedli po letu 2009, je pošlo. Novo priložnost, a za bolj pogumne, ponujajo evropski bolniki, torej države PIGSS, kjer zadnji S ni tipkarska napaka avtorja teh vrstic, temveč na žalost oziroma z naložbenega vidika celo na srečo prva črka v imenu naše ljube državice.

Za konec vam v družbi NLB Skladi v letu 2014 želimo veliko uspehov, tako na zasebni kot poslovni strani.

Nazaj