21. 08. 2023

Kitajska se sooča z novimi težavami na nepremičninskem trgu, ki se širijo v finančni sektor. Tamkajšnja družba za upravljanje premoženja je napovedala prestrukturiranje dolgov, kar vzbuja strahove glede prihodnosti kitajskega gospodarstva.  

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(11.8.2023 – 18.8.2023
)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 18.8.2023
)

Svet - MSCI World

-1,80%

+11,32%

ZDA - S&P 500

-1,38%

+13,31%

Evropa - DJ STOXX 600

-2,29%

+8,54%

Japonska - Topix

-1,27%

+6,71%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-2,62%

+1,56%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

V mesecu juliju so na ameriški centralni banki (Fed) sprejeli še en, enajsti dvig obrestne mere. S tem jo so umestili v okvir med 5,25 in 5,5 odstotka. V preteklem tednu pa smo lahko prebrali zapisnik julijskega zasedanja, iz katerega je moč razbrati, da večino članov pristojnega odbora FOMC, ki na Fed-u odloča o višini ameriških ključnih obrestnih mer, še vedno skrbi previsoka inflacija, kar pomeni, da še kak obrestni dvig ni izključen. Donosnost na dvoletno ameriško obveznico je posledično kratkoročno presegla 5 %. Na Fed-u so v dilemi, saj želijo ohranjati stabilnost cen, znižati inflacijo na ciljna 2 odstotka, pri čemer pa ne želijo zatreti gospodarske rasti. Ob skoraj vsakem dvigu obrestne mere omenijo, da je ameriški trg dela (še) zelo močan in stabilen. Med vrsticami napovedujejo še en obrestni dvig v mesecu septembru, v katerega pa analitiki, merjeno s konsenzom z Bloomberga, dvomijo. Večina jih namreč pričakuje, da ne bomo priča dodatnemu dvigu in v prihodnjem letu napovedujejo znižanja.

Medtem pa so se na drugi strani problema ameriška gospodinjstva znašla pred rekordnimi obrestnimi merami, ki so najvišje v zadnje 21 letih. Povprečna 30-letna nespremenjena obrestna mera za nepremičnino, zavarovano s hipoteko, je presegla 7 %. Omenjeno negativno vpliva na povpraševanje po nepremičninah. Prodaja rabljenih stanovanj v ZDA je nižja za skoraj 20 odstotkov glede na lansko leto. Kupci prvih nepremičnin si stanovanj pri teh obrestnih merah ne morejo več privoščiti, prodajalci, ki potrebujejo večje stanovanje, pa zaradi posojil, ki so jih vzeli pred manj kot 2 letoma, ne želijo kreditiranja pod novimi, slabšimi pogoji. Prav tako je padec naročil občutil ameriški Home Depot, ki je v četrtletnem poročilu razkril, da se povpraševanje po njihovih izdelkih zmanjšuje, del upada pa verjetno izhaja tudi iz manjšega števila izvedenih obnov zaradi višjih obrestnih mer.

Nekoliko več pozornosti je bilo v preteklem tednu usmerjeno v Kitajsko, iz katere smo prejeli novice o morebitnem propadu še enega nepremičninskega podjetja. Še ne tako dolgo nazaj je v probleme zašel Evergrande, tokrat pa je napovedala probleme s poplačili dolgov še družba Country Garden. Do meseca septembra mora družba vrniti približno 9,9 milijard ameriških dolarjev, panika pa je nastala pred dnevi, ko niso bili sposobni vrniti 22 milijonov dolarjev. Cena delnice omenjene družbe je v tem letu upadla za kar 71 %. Odzvali so se tudi pri bonitetni hiši Moody's, kjer so znižali bonitetno oceno družbe z B1 na Caa1, kar za upnike pomeni zelo visoko tveganje povračila dolga. Težave z nepremičninskega trga pa puščajo posledice tudi v kitajskem finančnem sektorju. Prejšnji teden je ena izmed večjih kitajskih družb za upravljanje sredstev svojim vlagateljem sporočila, da mora prestrukturirati svoje dolgove, kar je zbudilo strahove, da bi se veriga neplačanih obveznosti lahko razširila skozi finančni sektor in povzročila nižjo gospodarsko rast. Kitajska je posledično postala agresivnejša pri ukrepih za stabilizacijo tečaja in hkrati še naprej pritiska na banke, da naj povečajo svojo posojilno aktivnost.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja