23. 01. 2017

Gospodarske objave in politika Evropske centralne banke so bile v preteklem tednu večinoma skladne s pričakovanji. Teden je v ZDA pred ustoličenjem novega ameriškega predsednika minil v pričakovanju bolj konkretnih rešitev nove administracije ZDA, ki pa jih ta še ni ponudila. Ameriški dolar je glede na evro na tedenski ravni izgubil 0,5 %.

V EURV zadnjem tednu (13.1.2017 - 20.1.2017)Letos (31.12.2016-20.1.2017)*
Svet - MSCI World* -0,66 % +0,58 %
ZDA - S&P 500* -0,50 % +0,32 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,90 %

+0,36 %

Japonska - Topix* -1,20 % +1,29 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,66 %

+2,37 %

*donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Evropska centralna banka je pretekli teden ohranila raven obrestnih mer ter obseg in časovnico programa odkupa obveznic.  Predsednik ECB Mario Draghi je hkrati zavrnil pozive Nemčije za "predhodni izhod" iz programa odkupa obveznic in pomisleke glede razhajanja s politiko ameriške centralne banke, nespremenjeno politiko pa utemeljil s pojasnilom, da še ni znakov rastočega trenda inflacije v evroobmočju. Na novinarski konferenci je Draghi sicer izpostavil prve znake krepitve gospodarstva evroobmočja, zlasti zaposlenost in odboj potrošniškega zaupanja, ki pa še niso dovolj prepričljivi za spremembe v denarni politiki. Potrošniškega zaupanja v Evropi zaenkrat očitno ne spodjeda niti negotovost glede letošnjega razpleta nizozemskih, nemških in francoskih volitev, saj potrošniki v navedenih državah z optimizmom zrejo v prihodnost.

Tudi britanski potrošnik zaenkrat kljub odločitvi za izstop iz EU ostaja relativno močen. Maloprodaja v Združenem kraljestvu bo kljub decembrskemu upadu prispevala k letni gospodarski rasti, ki bo za leto 2016 objavljena v četrtek in naj bi bila po pričakovanjih zglednih 2,1 %. Predsednica vlade Theresa May je v začetku preteklega tedna objavila, da bo imel zadnjo odločitev glede izstopa Združenega kraljestva iz EU britanski parlament in v svojem govoru jasno izpostavila, da želi, da Združeno kraljestvo še naprej deluje v okviru enotnega trga EU, a ohrani samostojnost glede odločitev o prostem pretoku delovne sile in migracijah. Angleški funt je na dan govora predsednice vlade proti evru porasel za 1,7 %, proti ameriškemu dolarju pa za 2,7 %.

Kitajsko gospodarstvo se je ob sproščenih kreditnih pogojih in drugih spodbudah gospodarstvu v 2016 okrepilo za 6,7 %. Ti ukrepi kratkoročno sicer spodbujajo gospodarsko rast, za ohranitev dolgoročne rasti blizu trenutni pa bodo potrebne obsežne reforme gospodarstva, denimo prestrukturiranje državnih družb in razdolžitev finančnega sistema. Mednarodni denarni sklad je v svojem zadnjem poročilu izpostavil, da zanašanje na spodbude, hitra kreditna ekspanzija in počasen napredek pri zniževanju dolga podjetij povečujejo tveganja na Kitajskem.

V ZDA so bile pred petkovo slovesnostjo – ustoličenjem Donalda Trumpa, novega predsednika ZDA – oči vlagateljev uprte predvsem v odločitve nove administracije. Bančne in finančne delnice, ki so od začetka novembra rasle na krilih upov o deregulaciji in višjih marž, so v preteklem tednu dosegle podpovprečno donosnost. Vlagatelji so namreč ob zagovoru Stevena Mnuchina, nominiranega za finančnega ministra, pred senatom podvomili o uresničitvi Trumpovih obljub. Niti boljši poslovni rezultati bank in finančnih družb od pričakovanih, denimo Morgan Stanley, niso popravili podpovprečnih tedenskih donosnosti sektorja. Po drugi strani so nadpovprečne donosnosti v preteklem tednu dosegle delnice iz necikličnih sektorjev, predvsem osnovnih potrošnih dobrin in javnih storitev. Visoke donosnosti so na dan izjave Wilburja Rossa (nominiran ministra za trgovino) o morebitnem dvigu carin na kitajsko jeklo dosegle tudi delnice ameriških jeklarskih družb.

Ameriški dolar, ki je po izidu volitev dosegel 14-letni vrh glede na evro, je ob izjavi Donalda Trumpa o njegovi precenjenosti pretekli teden upadel na najnižjo raven v preteklem mesecu. Z znižanjem vrednosti ameriškega dolarja glede na jen so upadli tudi tečaji japonskih izvoznikov, saj krepitev jena znižuje dobičke japonskih izvoznikov, kar je glavni razlog za podpovprečno donosnost tečajev japonskih delnic.

Med posameznimi naložbami je za presenečenje preteklega tedna poskrbela nizozemska družba ASML Holding NV, proizvajalec strojev za izdelavo čipov. Tečaj delnice je po objavi dobrih in predvsem od pričakovanj boljših poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje 2016 porasel za 6,09 % ter s tem dosegel novo rekordno vrednost.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja