14. 11. 2022

Težko pričakovana objava o višini ameriške inflacije je na trge prinesla veliko olajšanje in močno rast cen vrednostnih papirjev. Večina analitikov se strinja, da smo v ZDA najvišje inflacijske stopnje že dosegli. Vprašanje pa ostaja, kako hitro se bo inflacija spustila na ciljno raven dveh odstotkov.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(4.11.2022 – 11.11.
2022)

Donosnost letos*
(31.12.2021 – 11.11.
2022)

Svet - MSCI World

+2,37%

-7,19%

ZDA - S&P 500

+1,64%

-6,50%

Evropa - DJ STOXX 600

+3,71%

-8,74%

Japonska - Topix

+4,93%

-7,59%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,46%

-13,93%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Pretekli četrtek je poskrbel za navdušenje na finančnih trgih. Podatek o ameriški inflaciji je pozitivno presenetil vlagatelje, saj vse kaže na začetek umirjanja inflacije. Letna inflacija sicer še vedno znaša visokih 7,7 %, brez upoštevanja energije in hrane pa 6,3 %. Na mesečni ravni so zabeležili 0,4 % rast cen, kar je precej pod 0,6 %, kolikor so napovedovali analitiki. Američane verjetno čaka še dokaj dolga pot do dvoodstotne ciljne inflacije, vendar so zadnji inflacijski podatki spodbudili optimizem na borzah. Osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 je za nekaj trenutkov ponovno presegel mejo 4000 točk in dan zaključil 5,5 % višje, merjeno v ameriških dolarjih. Nadpovprečno so pridobivale delnice hitro rastočih podjetij, izjemne premike pa je zabeležil tudi obvezniški trg. Vlagatelji so navzdol prilagodili pričakovanja glede dvigov obrestnih mer, kar je znižalo zahtevano donosnost državnih obveznic in cene obveznic pognalo navzgor. Znižana pričakovanja glede prihodnjih obrestnih mer pa so oslabila dolar, ki je v primerjavi z evrom izgubil slabe 4 odstotke.

Tudi Američani so se minuli teden podali na volišča in podali svoj glas na vmesnih volitvah, ki pa so ostale v senci dogajanja na finančnih trgih. Republikanci so se odrezali nekoliko slabše od pričakovanj, vseeno pa delni rezultati kažejo, da so uspeli prevzeti predstavniški dom. Nekoliko bolj uravnotežena politična slika pa je običajno pozitivna za trge, saj zmanjša verjetnost bolj skrajnih potez politične stranke, ki je na oblasti.

Evropske borze so sledile ameriškim in teden na delniških trgih se je zaključil krepko v zelenem. Večina glavnih evropskih delniških indeksov je pridobivala, prav tako so pridobivale tudi obvezniške naložbe. Vseeno pa situacija v Evropi ni pretirano rožnata. Evropska komisija je zvišala inflacijsko napoved za evrsko območje za letošnje leto na 8,5 %, za prihajajoče leto pa na 6,1 %. Tudi glede gospodarske rasti so napovedi dokaj skromne: v prihodnjem letu naj bi dosegli le 0,3 % gospodarsko rast. Primerjalno gledano pa so v še nekoliko slabši poziciji Britanci. Njihova ekonomija se je v tretjem četrtletju skrčila za 0,2 % glede na predhodno četrtletje. Po napovedih angleške centralne banke je to začetek recesije, ki bi naj trajala kar dve leti.

Visoko rast so v drugi polovici tedna dosegle kitajske delniške naložbe, saj so se covid-19 omejitve nekoliko razrahljale, poleg tega pa je oblast napovedala finančne spodbude za kitajska nepremičninska podjetja. Nasploh je v zadnjih mesecih sentiment glede kitajskih naložb tako pesimističen, da že manjša pozitivna novica povzroči precejšnje premike navzgor. Pri pregledu azijskih trgov pa velja omeniti še japonski jen, katerega vrednost je bila v letošnjem letu v prostem padu. Japonci namreč za razliko od preostalega sveta vztrajajo pri nizkih obrestnih merah in denar v iskanju donosov zapušča deželo vzhajajočega sonca. Pretekli teden pa se je po zaslugi relativno ugodnega podatka o ameriški inflaciji, ki zmanjšuje pričakovano agresivnost FED-a, zgodil preobrat: jen je zgolj v tednu dni v primerjavi z dolarjem pridobil več kot 5 % in zabeležil najbolj donosen teden po letu 2008.

Za konec pa poglejmo še na korporativno področje. Vrednost delnice Mete (Facebook) je močno zrasla, saj je podjetje napovedalo precej močno znižanje števila zaposlenih. V letošnjem letu je sicer tržna kapitalizacija Mete močno upadla, saj delničarji dvomijo v strateško usmeritev podjetja v Metaverzum.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja