21. 11. 2022

Pretekli trgovalni teden sta zaznamovala predvsem ameriška podatka o še vedno nizki brezposelnosti in rasti prodaje na drobno, ki so jima sledile izjave guvernerjev ameriške centralne banke (Fed) o nadaljnjem dvigovanju obrestnih mer. Velika Britanija in Japonska pa se soočata z najvišjo stopnjo inflacije v zadnjih 40 letih.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(11.11.2022 – 18.11.
2022)

Donosnost letos*
(31.12.2021 – 18.11.
2022)

Svet - MSCI World

-0,41%

-7,58%

ZDA - S&P 500

-0,53%

-7,00%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,28%

-8,48%

Japonska - Topix

-1,49%

-8,97%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,88%

-13,17%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Večina glavnih ameriških delniških indeksov je teden zaključila rahlo nižje. Industrijska proizvodnja v ZDA se je v oktobru zaradi šibkega povpraševanja v sektorjih energetike in materialov nepričakovano zmanjšala. Po drugi strani pa se je prodaja na drobno oktobra povečala za 1,3 %, kar je precej nad pričakovanji (0,5 %). Na trgu dela se je število prošenj za nadomestilo v primeru brezposelnosti nepričakovano zmanjšalo za 4.000, na 222.000, in ostaja blizu zgodovinsko najnižjih vrednosti. Delniški trg je ponedeljek pričel v rdečem zaradi komentarja guvernerja Fed-a Christopherja Wallerja, da Fed še ni zaključil z dvigovanjem obrestnih mer. V torek so se nadaljevali spodbudni podatki o inflaciji, saj je jedrni indeks cen proizvajalcev (PPI), ki ne upošteva cen hrane in energentov, oktobra prvič po dveh letih ostal nespremenjen. Kratkoročnim državnim obveznicam se je kljub temu zahtevana donosnost zvišala, predvsem zaradi komentarja Jamesa Bullarda, predsednika Fed-ove podružnice v St. Louisu, ki je mnenja, da bi morala obrestna mera doseči najmanj razpon med 5 % in 5,25 % za ukrotitev inflacije. Krivulja donosnosti ameriških državnih obveznic je posledično postala še bolj inverzna: razlika med zahtevano donosnostjo desetletne in dvoletne državne obveznice je z -0,69 % dosegla najnižjo raven v zadnjih 40 letih.

Na stari celini je novica o dveh domnevno ruskih vojaških raketah, ki sta prileteli na poljsko ozemlje, poskrbela za preplah med vlagatelji. Po objavi novice so poskočile cene nafte in koruze, prav tako pa so pridobivale cene delnic podjetij iz obrambne industrije. Strah so pomirile informacije, da je šlo za raketi ukrajinske protiraketne obrambe, ki sta bili izstreljeni v obrambi pred ruskim napadom. Evropska centralna banka (ECB) je v svojem novem poročilu o finančni stabilnosti opozorila na tveganja za gospodinjstva, podjetja in države in analitiki se po podatkih z Bloomberga sedaj bolj nagibajo k temu, da bo ECB na naslednjem zasedanju v decembru ključno obrestno mero dvignila za 50 namesto 75 bazičnih točk. Inflacija je v Združenem kraljestvu oktobra predvsem po zaslugi višjih cen energentov z 11,1 % dosegla novo najvišjo vrednost v zadnjih 41 letih. Pričakovati je nadaljevanje dvigov obrestne mere s strani britanske centralne banke, na kar je namignil tudi predsednik vlade Rishi Sunak z izjavo, da je obvladovanje inflacije njihov glavni cilj. Finančni minister Jeremy Hunt pa je kljub napovedim o recesiji predstavil 55 milijard funtov vreden paket zvišanja davkov in zmanjšanja porabe.

Na Kitajskem je bil v preteklem tednu sprejet obsežen reševalni paket za nepremičninski sektor v 16 točkah. Na pozitivno vzdušje vlagateljev je vplivalo tudi srečanje Joeja Bidna in Xija Jinpinga v Indoneziji, kjer sta pozvala k zmanjšanju napetosti med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma in kitajske delnice so z rastjo nadaljevale že tretji teden zapored. Japonska inflacija je zaradi šibkega jena v oktobru z vrednostjo 3,7 % dosegla najvišjo raven v zadnjih 40 letih. Zaskrbljujoče je, da se je tudi jedrna inflacija brez upoštevanja volatilnih cen hrane in energije oktobra glede na leto prej povečala za 3,6 %, kar močno presega ciljno inflacijo japonske centralne banke. Tretje največje svetovno gospodarstvo pa se je v tretjem četrtletju zaradi zmanjšane zasebne potrošnje skrčilo za 0,3 %.

Pestro je bilo tudi na področju objav četrtletnih rezultatov o poslovanju. Ameriški proizvajalec polprevodnikov Nvidia je z objavo četrtletnih prihodkov presegla pričakovanja analitikov kljub temu, da se proizvajalci računalniških čipov v letošnjem letu soočajo s strmim upadom naročil. Z dobrimi rezultati je navdušil tudi kitajski tehnološki velikan Tencent, ki je ob objavi tudi napovedal, da bo večino delnic podjetja za dostavo hrane Meituan, ki jih ima v lasti, razdelil med svoje vlagatelje v obliki posebne dividende.

Nazaj