26. 08. 2024

Trenutek, ki ga vlagatelji nestrpno pričakujejo še ni povsem tukaj, se pa odštevanje očitno lahko prične. Pretekli teden je namreč prinesel letni simpozij Fed-a v Jackson Holu. Na srečanju sicer niso bile sprejete odločitve, vendar pa dogodek daje usmeritve glede prihajajočih odločitev Fed-a, kjer so pričakovanja glede ukrepov visoka.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(16.8.2024 – 23.8.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 23.8.2024
)

Svet - MSCI World

+0,30%

+15,18%

ZDA - S&P 500

-0,08%

+18,03%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,32%

+11,22%

Japonska - Topix

+0,85%

+10,53%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-0,82%

+8,83%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

Vir: Bloomberg

V preteklem tednu so bile oči vlagateljev uprte v ameriško mesto Jackson Hole, kjer so se konec tedna na rednem letnem simpoziju zbrali najvplivnejši centralni bankirji in ekonomisti. Predsednik Fed-a Jerome Powell je sporočil, da je prišel čas za prilagoditev politike, kar nakazuje, da bi lahko centralni bankirji na prihajajočem sestanku septembra znižali obrestne mere. Powell je tudi nakazal možnost, da bi lahko obrestne mere znižali za 50 bazičnih točk, namesto običajnih 25 bazičnih točk, kar je ugodno vplivalo na vzdušje na kapitalskih trgih in osrednji ameriški borzni indeks S&P 500 je v lokalni valuti pridobil.

Gospodarski podatki objavljeni onkraj Atlantika v prejšnjem tednu so bili večinoma v skladu s pričakovanji in niso bistveno vplivali na sentiment na trgu. S&P Global je objavil svojo prvo oceno gospodarske aktivnosti za mesec avgust, ki je potrdila, da proizvodni sektor v ZDA ostaja v recesiji, medtem ko se večji storitveni sektor še naprej širi s solidnim tempom. Prodaje obstoječih nepremičnin so rahlo narasle (kot  pričakovano) in s tem prekinile obdobje štirih zaporednih mesečnih padcev. Pomembno presenečenje je bila objava o letni reviziji števila delovnih mest s strani Ministrstva za delo (do meseca marca), ki je pokazala, da je bilo v preteklem letu ustvarjenih 818.000 manj delovnih mest, kot prvotno poročano, kar zvišuje obete glede omilitve monetarne politike v prihodnjem mesecu

Pariške olimpijske igre so spodbudile poslovno aktivnost v evroobmočju. Ta se je po podatkih indeksa nabavnih menedžerjev (PMI) podjetja S&P Global avgusta, po julijskem zastoju, povečala, saj so olimpijske igre v Franciji spodbudile rast storitvenega sektorja na najvišjo raven v zadnjih štirih mesecih. Proizvodnja v predelovalni industriji pa je upadla že 17. mesec zapored. ECB je sporočila, da se je rast plač v evroobmočju, ki predstavlja ključni podatek za oblikovalce denarne politike, v drugem četrtletju upočasnila (na 3,55 % s približno 4,74 % v prejšnjih treh mesecih). Bundesbanka pa je v svojem avgustovskem poročilu navedla, da se pričakovano počasno okrevanje nemškega gospodarstva zamika zaradi šibkega tujega povpraševanja.

Japonska borza je pretekli teden zabeležila dobičke. V luči nekaterih ugibanj, da bi lahko nedavne težave na trgih odvrnile BoJ (Bank of Japan) od nadaljnjih zvišanj obrestnih mer, je guverner BoJ Kazuo Ueda ponovno poudaril, da bo centralna banka nadaljevala s postopno normalizacijo monetarne politike, ko bo gospodarstvo doseglo 2 % inflacijo.

Kitajski borzni trg je na račun pomanjkanja gospodarskih podatkov in previdnosti pred govorom predsednika Fed-a zadržal kupce na stranskih tirih. Na ravni podjetij je vodilni iskalnik Baidu poročal o mešanih rezultatih za drugo četrtletje. Podjetje je sporočilo, da so imeli njegovi izdelki na področju umetne inteligence pozitiven vpliv na raven dobičkov, medtem ko je prodaja zaostala za napovedmi. Podjetje s sedežem v Pekingu, ki ga pogosto opisujejo kot kitajski Google, je po objavi izgubil 4,16 % vrednosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja