06. 07. 2020

Svetovne borze so kljub rasti števila novih okužb s koronavirusom ter potencialnemu prihodu novega vala zabeležile visoke rasti. Za optimizem skrbijo gospodarske objave, ki zaradi manjšega obsega karanten od pričakovanj, kažejo na hitro okrevanje globalnega gospodarstva.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (26.6.2020-3.7.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-3.7.2020)

Svet - MSCI World*

+3,17%

-4,51%

ZDA - S&P 500*

+4,08%

-2,13%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,08%

-10,47%

Japonska - Topix*

-1,89%

-7,63%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+3,58%

-6,16%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Na rast delniških tečajev so pretekli teden vplivali vzpodbudni gospodarski kazalci v ZDA in vse večji znaki napredka pri razvoju cepiva proti virusu Sars-COV-2. Ameriški borzni trgi so, na krilih ugodnih podatkov o stopnji brezposelnosti, ki je v juniju padla s 13,3 % na 11,1 %, ponovno dosegli zavidljivo rast. Kljub temu, da je stopnja brezposelnosti še precej oddaljena od rekordno nizke 3,5 % stopnje v mesecu marcu, junijsko znižanje nakazuje na to, da se gospodarsko okrevanje nadaljuje.

Ameriške delnice so zabeležile najboljše četrtletje v zadnjih dveh desetletjih. V obdobju od aprila do junija je osrednji indeks ameriških delnic S&P 500 zrasel za dobro četrtino, indeks tehnoloških delnic Nasdaq pa za več kot tretjino, pri čemer je teden zaključil pri novi rekordni vrednosti 10.207,63 točk. Medtem ko so tehnološke delnice že presegle vrednosti pred »korona« krizo, je večina delnic indeksa S&P 500 še vedno pod gladino. Do rasti je prišlo kljub naraščajočem številu okužb in smrti v ZDA ter po svetu. K rasti na kapitalskih trgih pa so v izdatni meri pripomogle fiskalne in denarne spodbude. Ameriški kongres je denimo marca potrdil za 2.000 milijard dolarjev državne pomoči, namenjenih večini Američanom v obliki čeka za 1.200 dolarjev. Ameriška centralna banka pa se je odločila za posredovanje na trgu za odkupom državnih in podjetniških obveznic, ETF skladov ter hipotekarnih kreditov. Nenaden pritok velike količine denarja na trg je povzročil znižanje obrestnih mer ter spodbudil vlagatelje k iskanju boljših naložbenih priložnosti na delniških trgih.

Evropske delnice so rasle ob vzpodbudnih novicah o napredku pri razvoju potencialnega cepiva proti koronavirusu ter izboljšanju gospodarske aktivnosti ob odpiranju gospodarstva. Nemčija je presenetila s podatki o rasti v trgovini na drobno, ki se je maja okrepila za 13,9 % ob pričakovani 2,8 % rasti. Anketni indeks prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti (PMI composite) držav evroobmočja je ob opuščanju omejitev v mesecu juniju zrasel z 39,4 na 46,9 in presegel vsa pričakovanja. Pozitivnemu trendu je pritrdila tudi predsednica Evropske centralne banka Christine Lagarde, ki meni, da je najhujše v zvezi s koronavirusom mimo, obstaja pa strah pred izbruhom ponovnega vala okužb. Evropska centralna banka pričakuje, da bo okrevanje gospodarstev postopno in bo potrebno počakati vsaj do leta 2022, da se bo gospodarska aktivnost vrnila na vrednosti pred izbruhom koronavirusa.

Med zmagovalci preteklega tedna je delnica Tesle, ki je v preteklem tednu pridobila skoraj 26 % vrednosti (merjeno v dolarjih), v letošnjem letu pa kar 189 %. Tržna kapitalizacija proizvajalca električnih vozil je tako zrasla na 208 milijard dolarjev, s čimer je prehitel japonskega rivala Toyota Motor in postal največji proizvajalec avtomobilov na svetu po borzni vrednosti. V drugem četrtletju letu so pri Tesli proizvedli 90.650 vozil, kar je slabih pet odstotkov manj od preteklega leta, vendar nad pričakovanji glede na razmere zaradi pandemije. Odprtje nove tovarne na Kitajskem v začetku leta se je dobro obrestovalo, saj so morali domačo tovarno v Kaliforniji v času epidemije za nekaj časa zapreti. Največji optimisti pričakujejo, da bo podjetje že v letošnjem letu poslovalo z dobičkom.

Nazaj