18. 02. 2013

Pretekli teden so dogajanje na borzah zaznamovale pozitivne objave četrtletnih poslovnih rezultatov, rast borznih indeksov pa so poganjale tudi napovedi prevzemov ameriških družb. Sveže objave o gospodarski rasti evropskih držav za zadnje četrtletje lanskega leta so ponovno razočarale, petek pa je zaznamoval nadpovprečen padec cene zlata.

RegijaV zadnjem tednu
(08.02.2013-15.02.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 15.02.2013)*
Svet - MSCI World* -0,24% +3,88%
ZDA - S&P 500* +0,13% +5,31%
Evropa - DJ STOXX 600* +0,00% +2,74%
Japonska - Topix* -2,35% -0,10%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,54% -0,12%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Konec preteklega tedna je minil v znamenju zasedanja držav članic G20, kjer so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank članic obvezali, da se bodo izognili valutnim »vojnam«. Zavzeli so stališče, da instrumentov denarne politike ne bodo izrabljali za manipulacijo vrednosti svojih valut. V zadnjih mesecih so se namreč povečale skrbi, da bi denarna politika nove japonske vlade, vidna v močnem znižanju vrednosti japonskega jena, pritegnila posnemovalce.

V splošnem je teden minil predvsem v znamenju nadaljevanja objav četrtletnih poslovnih rezultatov borznih družb. Presenetila je zlasti francoska družba L´Oreal, ki je v zadnjem četrtletju prihodke povečala za 10 %, ob objavi rezultatov pa je delnica družbe pridobila 3,5 % vrednosti. Poleg tega pa so na rast tečajev delnic vplivale tudi napovedi o prevzemih, samo letos je bilo namreč napovedanih skupno že za 158 mrd USD prevzemov. Letalski družbi American Airlines in US Airways Group sta potrdili združitev obeh podjetij v največjo letalsko družbo na svetu. Tudi družbi Berkshire Hathaway, katere prvi mož je Warren Buffett, in brazilski 3G Capital sta sporočili, da bosta prevzeli živilsko podjetje Heinz, drugače znano po proizvodnji kečapa. Vrednost delnice družbe je po objavi poskočila za 20 % in se izenačila z napovedano prevzemno ceno.

Sveži podatki o gospodarski rasti evropskih držav za zadnje četrtletje lanskega leta dokazujejo, da je evroobmočje v zadnjem lanskem četrtletju ostalo v recesiji. Gospodarstvo evrskega območja se je v zadnjem lanskem četrtletju (preračunano na letno raven) skrčilo za 0,9 %. Razočarale so predvsem Nemčija, Francija in Italija, ki so se odrezale slabše od napovedi. Po drugi strani so pričakovano največjo rast zabeležile baltske države, npr. latvijsko gospodarstvo je doseglo celo 5,7 % četrtletno rast (na letni ravni).

Podatke o gospodarski rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta je objavila tudi Japonska. BDP države se je na četrtletni osnovi znižal za 0,1 %, kar predstavlja še tretje tromesečje zapored, ko je bila gospodarska rast negativna.  

Za presenečenje vlagateljev je v petek poskrbel močan upad cene zlata vse do 1.589 dolarjev, kar je najmanj po avgustu lani, v vsem tednu pa je zlato izgubilo 4 %, kar se ni zgodilo vse od lanskega maja. Ali gre le za blažji preplah, ali pa je po dvanajstletnem bikovskem obdobju, ko se je cena zlata povzpela za več kot 500 %, končno prišel čas za preobrat, bo pokazal čas. V prid zadnjemu vsekakor govori dejstvo, da sloviti vlagatelji, kot npr. George Soros, v zadnjih mesecih močno znižujejo stave na zlato.

Na domačem prizorišču zopet poročamo o znižanju bonitetne ocene Slovenije. Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor's je ponovno znižala dolgoročno kreditno oceno državi za eno stopnjo, in sicer z A na A-, izgled pa iz negativnega spremenila v stabilen. Razlog za znižanje ocene je možnost povečanja bremena dolga zaradi podpore državnim bankam in negativnih obetov glede gospodarske rasti države. Znižanje ocene je odraz poglabljanja finančne in predvsem politične krize v državi, ki omejuje sposobnost države za uresničevanje nujnih ukrepov za krepitev bančnega sistema, javnih financ in gospodarske rasti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja