16. 05. 2022

Po volatilnem tednu je petek prinesel val optimizma in ublažil tedenski upad svetovnih borz. Objave podjetij iz storitvene dejavnosti nakazujejo normalizacijo razmer, dvigi obrestnih mer pa se že odražajo v rasti obrestnih mer na nepremičninska posojila v ZDA.

 INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

Donosnost letos*

 

(6.5.2022 – 13.5.2022)

(31.12.2021 – 13.5.2022)

Svet - MSCI World

-0,61%

-7,77%

ZDA - S&P 500

-0,85%

-7,15%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,01%

-9,53%

Japonska -Topix

-0,39%

-8,39%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-1,10%

-10,19%

 

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Vlagatelji še naprej v ospredje postavljajo strah pred morebitnim prehitrim zategovanjem ameriške centralne banke (Fed) ob povišani inflaciji. Tako je bila v preteklem tednu v središču pozornosti sredina objava o inflaciji v mesecu aprilu. Stopnja rasti cen na letni ravni v ZDA se je sicer z vrednostjo 8,3 % malenkost znižala glede na 8,5 %, kolikor smo zabeležili marca, ampak je bila z rastjo 0,3 % na mesečni ravni višja od pričakovanj. Problematična je predvsem povišana stopnja rasti cen pri storitvah in visoka jedrna inflacija, torej inflacija, ki ne upošteva rasti cen hrane in energije. Po tem, ko je bil Jerome Powell v četrtek še uradno izvoljen v senatu za naslednji 4-letni mandat, je v petkovem nagovoru pomiril trge, da zadnji podatki o rasti cen še ne pomenijo potrebe po zvišanju obrestne mere za več kot 50 odsotnih točk na naslednjem srečanju. Trenutno tržni udeleženci glede na terminske pogodbe že pričakujejo dva dviga v višini 50 odstotnih točk na naslednjih dveh srečanjih, ki bosta 15. junija in 27. julija. V zadnjem tednu se je posledično nadaljevala krepitev ameriškega dolarja glede na ostale valute in le-ta je prvič po letu 2019 ponovno dosegel pariteto s švicarskim frankom.

Nekaj več optimizma je bilo zaznati v Evropi, saj vse kaže, da se bodo kmalu začeli tudi uradni postopki za vključitev Finske in Švedske v zvezo NATO. Hkrati zaradi nasprotovanja Madžarske verjetno ne bo prišlo do skupnega embarga članic Evropske unije na rusko nafto, ki bi imela močne negativne posledice na evropsko gospodarstvo in bi vodila v še višje cene nafte. K pozitivnemu zaključku tedna so doprinesle tudi informacije s Kitajske, kjer je prišlo do upada števila okuženih in razkritja načrta za postopno odprtje Šanghaja. Objavljena časovnica sicer ostaja problematična za dobavne verige, saj predvideva polno obratovanje industrije in povratek v normalno življenje šele v drugi polovici junija.

Nadaljevala pa se je tudi sezona objav poslovnih rezultatov. V ZDA jo je sicer zasenčil Elon Musk, ki je sporočil, da je njegova ponudba za prevzem Twitterja začasno zaustavljena, ampak da je še naprej naklonjen sami izvedbi. Posledično se je cena delnice družbe Twitter znižala, medtem ko se je cena delnice Tesle povišala. Ob normalizaciji razmer v storitveni dejavnosti so pozitivno presenetili rezultati podjetja Compass Group, ki ponuja catering storitve. Delnica podjetja se je po rasti dobička nad pričakovanji in izboljšanju napovedi za leto 2022 podražila za kar 12 odstotkov. Izboljšanje razmer v turistični dejavnosti pa razkriva objava ponudnika križarjenj Carnival, da je prvič po več kot dveh letih ponovno operativna celotna flota križark.

Na nepremičninskem trgu je odmevala novica, da se je obrestna mera na 30-letno nepremičninsko posojilo v ZDA po podatkih Freddie Mac v preteklem tednu povečala na 5,3 %, kar je najvišja obrestna mera po juliju 2009. Zanimiva je bila tudi objava nepremičninskega posrednika Redfin, ki kaže, da je v zadnjih 4 tednih povpraševanje po domovih na spletni platformi upadlo za 7 % in da je kar 16 % ponudnikov znižalo cene. Presenetljivo pa so bili domovi na njihovi spletni strani v zadnjem 4 tedenskem obdobju prodani v rekordnih 15 dneh. Na vedno višje nominalne obrestne mere na nepremičninska posojila pa se je že odzval konkurent Opendoor Technologies, ki je ob objavi četrtletnih rezultatov napovedal, da bo po novem ponujal nepremičninska posojila v sodelovanju s spletnim ponudnikom Lower.com.

 

Nazaj