07. 10. 2013

Politične igrice so bile osrednja tema informativnih oddaj, dnevnega časopisja in gostilniških pogovorov tako v ZDA kot tudi v Evropi. V ZDA republikanci in demokrati še vedno trmasto vztrajajo na nasprotnih bregovih in to kljub visoki ceni: prek 800 tisoč javnih uslužbencev je od torka dalje na prisilnem neplačanem dopustu, zaprte so »nenujne« državne ustanove, kot na primer svetovno znani turistični atrakciji Kip svobode v New Yorku in Veliki kanjon. Več razuma so v preteklem tednu pokazali italijanski politiki, saj so po presenetljivem preobratu tudi Berlusconijevi poslanci glasovali v prid zaupnici italijanskemu predsedniku vlade Lettu. Kapitalski trgi ameriško politično negotovost zaenkrat spremljajo mirno in pričakujejo skorajšnjo razrešitev.

RegijaV zadnjem tednu (27.9.2013-04.10.2013)*Letos (31.12.2012 - 04.10.2013)*
Svet - MSCI World -0,69% +12,59%
ZDA - S&P 500 -0,29% +15,43%
Evropa - DJ STOXX 600 -0,73% +10,80%
Japonska - Topix -3,63% +16,76%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,59% -6,98%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Ameriška politična blokada med republikanci in demokrati (republikanci prek nje želijo preprečiti zdravstveno reformo Obamovih demokratov) od preteklega torka dalje hromi ameriško javno upravo in povzroča vse več slabe volje med običajnimi Američani. Da imajo politične igrice tudi gospodarske posledice, ni razvidno samo iz zaprtja in s tem neprodaje vstopnic za turistične znamenitosti, ampak tudi iz četrtkove objave septembrske vrednosti indeksa razpoloženja ameriških menedžerjev, ki nakazuje na trenutno in pričakovano prihodnjo gospodarsko aktivnost. Slednja se bo sodeč po tem kazalniku v prihodnje krepila, a z bistveno nižjo hitrostjo kot v preteklih mesecih. Glavnega krivca za upočasnitev rasti gre iskati ravno v politični negotovosti. Lastniki ameriških delnic vsaj zaenkrat vse skupaj prenašajo dokaj stoično. Sodeč po minimalnem padcu ameriških delnic v preteklem tednu in celo rasti na prvi dan blokade slednja večine vlagateljev ni presenetila, poleg tega pa večji del političnih komentatorjev meni, da bo blokada kmalu odpravljena ter ne bo imela močnih in dolgotrajnih negativnih posledic za širše gospodarstvo.

Kot bolj razumne lahko, vsaj v preteklem tednu, označimo italijanske politike. Poslanci Berlusconijeve stranke so po presenetljivem preobratu glasovali za zaupnico predsednika vlade Letta. Italija ima do nadaljnjega torej zopet funkcionalno vlado. Kapitalski trgi so novico pozdravili z rastjo italijanskih delnic in z znižanjem cene zadolževanja Italije.

Evropsko gospodarstvo sicer nadaljuje s splošnim okrevanjem tudi v letošnjem tretjem četrtletju, pri čemer je spodbuden predvsem podatek, da se je okrevanje evroobmočja septembra še dodatno okrepilo. Omenjeno izhaja iz anketnega indeksa gospodarske aktivnosti (Markit Eurozone Composite PMI indeks). Da se evropska dolžniška kriza zaključuje, priča tudi podatek o robustni rasti irskega in italijanskega gospodarstva ter stabilizaciji španskega gospodarstva. Nadaljnjo podporo gospodarstvu evroobmočja je v sklopu svojih pristojnosti napovedal tudi predsednik ECB z izjavo, da ima ECB na razpolago številne ukrepe in da bo odločno ukrepala zoper morebitne težave evrskega denarnega trga.

Članica evropske unije, ki sodeč po anketnih indeksih gospodarske aktivnosti najhitreje okreva, je Združeno kraljestvo. Omenjeni indeks nakazuje na okvirno 1,2 % četrtletno gospodarsko rast (prek 4,8 % letno gospodarsko rast). Ob tako močni gospodarski rasti je pričakovana ocena guvernerja angleške centralne banke, da trenutno ne vidi razloga za večanje spodbud. V prid njihovemu zmanjšanju in ne večanju govori tudi 6,2 % rast cen angleških nepremičnin (Halifax house price indeks) in 12,1 % rast števila prodanih avtomobilov v zadnjem letu.

Izmed delnic v portfeljih podskladov krovnega sklada NLB Skladi je bila med najbolj donosnimi preteklega tedna delnica grške loterije (OPAP GA), katere državna prodaja oz. nakup s strani češkega finančnega holdinga teče dalje in je pritegnila tudi druge mednarodne vlagatelje. Cena delnice je v letošnjem letu porasla že za 66,8 %. Visoko donosna je bila letos in tudi v preteklem tednu delnica italijanske bančne skupine Unicredit (UCG IM). Njeno rast poganja okrevanje italijanskega gospodarstva, pospešek rasti cene v preteklem tednu pa gre iskati v potrjeni zaupnici italijanskemu predsedniku vlade.                       

Nazaj