29. 08. 2022

Kapitalski trgi so v prejšnjem tednu beležili upad, saj so vlagatelji postali manj optimistični glede uspehov ameriškega Fed-a pri znižanju inflacije, ne da bi povzročil znatno upočasnitev gospodarstva. Cene delnic tehnoloških in drugih hitro rastočih družb so se v tem okolju odrezale najslabše, naraščajoče cene nafte pa so dvignile vrednosti naložb energetskih podjetij.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(19.8.2022 – 26.8.
2022)

Donosnost letos*
(31.12.2021 – 26.8.
2022)

Svet - MSCI World

-2,78%

-3,82%

ZDA - S&P 500

-3,48%

-1,88%

Evropa - DJ STOXX 600

-2,56%

-10,27%

Japonska - Topix

-0,52%

-4,18%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,11%

-4,41%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

Vir: Bloomberg

Pozornost vlagateljev je bila v prejšnjem tednu osredotočena na zasedanje ameriških centralnih bankirjev v Jackson Hole-u. Osrednji govor predsednika Powella je nakazal, da bo za ponovno vzpostavitev stabilnosti cen potrebna restriktivna politika, ki bi lahko trajala dlje od pričakovanj, breme zniževanja visoke inflacije pa bo posledično prineslo tudi nekaj bolečine gospodinjstvom in podjetjem. Odločitev Fed-a, da inflacijo zniža proti ciljni 2 % ravni, bo v prihodnjih mesecih verjetno zahtevala izvedbo še več visokih dvigov obresti, kar je občutno znižalo tečaje delnic in povečalo zahtevane donosnosti obvezniških naložb. Objave gospodarskih podatkov onkraj luže so bile sicer mešane. Podatek o storitveni in proizvodni aktivnosti, merjeni z indeksom nabavnih menedžerjev (PMI) S&P Global, se je avgusta še dodatno skrčil in z vrednostjo 45 dosegel najnižjo raven vse od začetka leta 2020. Prodaja novih stanovanj je julija upadla že šesti mesec zapored, dohodek in potrošnja gospodinjstev pa sta se povišala manj od pričakovanj. Nasprotno so se nova naročila za naložbe, ki ne vključujejo obrambnega sektorja, avgusta povišala, tedenski zahtevki za nadomestilo za brezposelnost pa upadli na najnižjo raven v zadnjem mesecu. Indeks potrošniškega zaupanja Univerze v Michiganu je prav tako porasel bolj od pričakovanj in avgusta dosegel vrednost 58,2, potem ko je junija dosegel rekordno nizko raven pri vrednosti 50.

Tudi na stari celini so se okrepili strahovi, da bi prizadevanja centralnih bankirjev pri umiritvi inflacije lahko ogrozila gospodarsko rast držav. Poslovna aktivnost v evroobmočju se je avgusta zmanjšala že drugi mesec zapored, kar zvišuje skrbi glede morebitne recesije v tretjem četrtletju leta. Podatki o storitveni in proizvodni aktivnosti, merjeni z indeksom nabavnih menedžerjev (PMI) S&P Global, so pokazali, da je vrednost (49,2) avgusta padla na 18-mesečno dno. Dejavnost v storitveni industriji je skoraj zastala, saj potrošniki že zmanjšujejo porabo, medtem ko se je proizvodna dejavnost skrčila zaradi zastojev v dobavnih verigah. V Nemčiji, motorju evropskega gospodarstva, so raziskave o zaupanju potrošnikov in podjetij dosegle novo dno. Raziskava potrošnikov s strani Inštituta Gfk je pokazala, da je zaupanje padlo na rekordno nizko raven, saj gospodinjstva že varčujejo za plačilo višjih stroškov energije. Raziskava Inštituta Ifo pa je pokazala, da se je poslovna morala avgusta, zaradi negotovosti, ki jo povzroča vojna v Ukrajini, znižala na najnižjo raven po juniju 2020.

Na Japonskem gospodarski podatki, objavljeni v začetku tedna, niso veliko prispevali k izboljšanju razpoloženja vlagateljev, saj so pokazali, da se je rast tovarniške dejavnosti na račun višjih cen energentov ter oslabljenega svetovnega povpraševanja avgusta upočasnila na najnižjo raven v zadnjih 19 mesecih. Šibkejši podatki so samo še povečali zaskrbljenost glede gospodarske upočasnitve, zaradi česar so japonske delnice teden zaključile v rdečem. Tudi kitajski delniški trg (borza v Šanghaju) je upadel, saj so ekstremne temperature in pomanjkanje električne energije v nekaterih provincah vzbudile zaskrbljenost glede rasti v prihodnje. Za izboljšanje razpoloženja je sicer poskrbel Peking, ki je napovedal nove ukrepe v podporo gospodarstvu, ki med drugim vključuje tudi dodatnih 300 milijard kitajskih juanov vreden paket, namenjen infrastrukturnim projektom.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja