26. 07. 2021

Teden, ki ga je zaznamoval začetek letnih olimpijskih iger v Tokiu, je uvodoma poskrbel za slabo voljo vlagateljev. Ponovni pospešek širjenja koronavirusa je namreč poskrbel za padce tečajev. V nadaljevanju tedna so rezultati o poslovanju največjih svetovnih družb, makroekonomski podatki ter nadaljevanje ohlapne denarne politike v Evropi poskrbeli za preobrat sentimenta vsaj na nekaterih ključnih kapitalskih trgih.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (16.7.2021- 23.7.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-23.7.2021)

Svet - MSCI World*

+1,97%

+19,96%

ZDA - S&P 500*

+2,35%

+23,01%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,52%

+17,92%

Japonska - Topix*

-1,47%

+4,07%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,72%

+6,96%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Uvod v pretekli borzni teden se ni začel nič kaj prida obetavno. Delniški tečaji na vseh ključnih kapitalskih trgih so namreč znatno upadli. Za kisle obraze je poskrbela vnovična skrb glede pospešenega širjenja delta različice koronavirusa po svetu. Vlagatelji so se ustrašili, da utegne hitrejše širjenje omenjenega seva znova poskrbeti za zapore držav, s tem pa tudi za ponovno večjo upočasnitev gospodarske aktivnosti, ki je za poslovanje družb vse prej kot pozitivna. Na omenjeni strah so se vlagatelji odzvali s selitvijo prihrankov v bolj varne naložbe. Zahtevana donosnost do dospetja 10-letne ameriške državne obveznice je tako v prvem delu preteklega tedna kratkoročno upadla celo na 1,13 % na leto, kar je najnižja raven po začetku letošnjega februarja. A omenjeni strah ni trajal dolgo. V ospredje so namreč prišli podatki borznih družb o poslovanju in stanju gospodarstev ter napovedi nadaljnjih ukrepov evropskih denarnih oblasti, ki so poskrbeli za nadpovprečno donosen drugi del tedna. Izjeme so bile japonski trg, ki si je na borznem parketu vzel 2-dnevni oddih, ter trgi držav v razvoju, ki niso uspeli premagati skrbi, povezanih s ponovno eskalacijo koronavirusa.

Za spremembo sentimenta v preteklem tednu so bili tokrat najbolj zaslužni poslovni rezultati velikanov. Coca Cola in Verizon sta le dve družbi, ki sta v preteklem tednu objavili četrtletne rezultate poslovanja, ki so presegli pričakovanja vlagateljev, a še zdaleč nista edini. Sezona objav podatkov o poslovanju sicer še zdaleč ni končana, a obeti so zaenkrat odlični. Do konca preteklega tedna je po podatkih družbe Factset 24 % družb, katerih delnice so vključene v osrednji borzni indeks S&P 500, že poročalo o rezultatih poslovanja v drugem četrtletju 2021. Pri tem je kar 88 % teh družb pozitivno presenetilo vlagatelje z vidika objavljenega dobička na delnico in 86 % z vidika prihodkov.

Poleg podjetniškega parketa so za pozitiven pospešek pri gibanju tečajev poskrbele tudi nekatere objave na gospodarskem področju. Nepremičninski trg na drugi strani Atlantika očitno okreva. V juniju se je namreč v ZDA začela gradnja več kot 1,6 milijona novih bivanjskih enot, kar je največje število v zadnjih treh mesecih, hkrati pa predstavlja kar 6,3 %-ni skok glede na mesec prej, medtem ko so analitiki pričakovali precej bolj skromno rast (1,2 %). Omenjeni kazalnik je tudi vodilni indikator, ki nakazuje, da so obeti gospodarske aktivnosti v ZDA dobri.

Za dobro voljo pa je poskrbela tudi Evropska centralna banka (ECB), ki se je sestala prvič po spremembi strategije denarne politike, pri kateri je prilagodila (višji) inflacijski cilj. ECB na sestanku ključnih obrestnih mer ni spreminjala, dodatno pa je napovedala, da bo nadaljevala z odkupi obveznic v sklopu programov PEPP (pandemic emergency purchase programme) in APP (asset purchase programme). Z ohlapno denarno politiko bo tako ECB nadaljevala, dokler bo menila, da je to potrebno, kar so vlagatelji ocenili kot pozitivno.

Tekoči teden bo podjetniško obarvan. Na sporedu je namreč nadaljevanje objav poslovnih rezultatov, pri čemer bodo pod žarometi predvsem tehnološki velikani – Apple, Microsoft, Amazon, Facebook in Alphabet. Olimpijske medalje pri rezultatih poslovanja bi tako lahko delniške trge popeljale do novih rekordov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja