09. 12. 2013

Tako bi z naslovom lahko povzeli pretekli teden na delniških trgih, ko so dobre gospodarske objave in napovedi v ZDA in tudi drugod po svetu povečale verjetnost hitrejšega, sicer postopnega, umika monetarnih spodbud ameriške centralne banke. Delniški trgi so se na dobre gospodarske novice odzvali z najvišjim tedenskim znižanjem tečajev v zadnjih mesecih oziroma s prekinitvijo najdaljše serije zaporednih tedenskih rasti ameriških delnic v tem desetletju.

RegijaV zadnjem tednu (29.11.2013-06.12.2013)*Letos (31.12.2012 - 06.12.2013)*
Svet - MSCI World -1,77% +16,09%
ZDA - S&P 500 -0,84% +21,96%
Evropa - DJ STOXX 600 -2,66% +13,17%
Japonska - Topix -2,98% +16,12%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -2,37% -8,48%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V ZDA so se dobre gospodarske objave začele že v ponedeljek, z objavo indeksa ISM (proizvodni), ki je pri vrednosti 57,3 za mesec november dosegel dvoinpolletni vrh ter presegel večino pričakovanj. Podrobnejši pogled je razkril, da so nabavni managerji zadnje tri mesece še posebej optimistični glede novih naročil v industriji. Vlagatelji so sicer najbolj nestrpno pričakovali petkovo poročilo o nezaposlenosti, saj je po besedah ameriške centralne banke ravno hitro zniževanje stopnje brezposelnosti eden izmed ključnih vzvodov za začetek postopnega umika monetarnih spodbud oziroma za postopno zmanjševanje nakupov državnih in hipotekarnih obveznic, kar zaenkrat še znaša 85 milijard ameriških dolarjev na mesec. Ameriška stopnja brezposelnosti se je tako v novembru znižala še bolj od pričakovanj, in sicer s 7,3 % na 7,0 %, kar je tudi najnižji nivo v zadnjih 5 letih.

Med delnicami s pozitivno donosnostjo v preteklem tednu velja omeniti proizvajalca električnih avtomobilov, Tesla Motors, katerega delnica je porasla za 7,9 % na podlagi ovrženega suma varnostnih težav pri Modelu S s strani nemškega regulatorja za transport. Več kot 4 % donosnost je dosegla tudi delnica ameriškega Intela, sicer enega izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu. Vzroke gre iskati predvsem v boljših obetih za rast na trgu osebnih računalnikov, katerih bistvena sestavina so ravno polprevodniki podjetja.

V Evropi so objave podatkov pokazale, da cene nepremičnin v Veliki Britaniji še vedno rastejo, da se je francoski trgovinski primanjkljaj zmanjšal in da so se pričakovanja o rasti nemškega gospodarstva še nekoliko zvišala. Nemška centralna banka, Bundesbank, je objavila najnovejše gospodarske napovedi za Nemčijo. Na krilih nemškega potrošnika, ki postaja vedno manj varčen in vse raje troši, naj bi nemška gospodarska rast v letu 2014 znašala 1,7 % in še desetinko odstotne točke več v letu kasneje. Že tako najnižja stopnja brezposelnosti v evroobmočju (5,2 %) naj bi se v prihodnjih letih še dodatno znižala. Boljše počutje nemškega potrošnika, ki je nedvomno tudi posledica že zelo dolgega obdobja rekordno nizkih obrestnih mer, bodo preko višjega izvoza v Nemčijo pozitivno občutile sicer gospodarsko šibkejše članice evroobmočja. Kljub nestrinjanju z rekordno nizkimi obrestnimi merami in pogostimi javnimi kritikami takšne politike Evropske centralne banke Nemška centralna banka vseeno napoveduje nadaljnje upadanje inflacije, ki naj bi letos in še prihodnji dve leti ostala krepko pod ciljno 2 % inflacijo. Nizka inflacija bo Evropski centralni banki v primeru poslabševanja gospodarskih razmer in morebitne zaostritve dolžniške krize v evroobmočju kljub negodovanju Nemčije dopuščala še kar nekaj manevrskega prostora tudi pri nekonvencionalnih ukrepih monetarne politike.

Za konec se ponovno dotaknimo ZDA, kjer sicer večina ekonomistov pričakuje, da bo ameriška centralna banka zmanjšala monetarne spodbude marca 2014. Spomnimo – Ben Bernanke je junija nakazal, da bi lahko bila stopnja brezposelnosti pri 7,0 % ravno tista ključna mejna vrednost, pri kateri se bo kvantitativno popuščanje v zdajšnjem obsegu končalo. Po drugi strani pa lahko kljub padanju nezaposlenosti ameriška centralna banka zaradi (pre)nizke inflacije še vedno vztraja na zdajšnjem obsegu spodbud. Tudi če upoštevamo obe nasprotujoči si silnici, ne bo večje presenečenje, če bo ameriška centralna banka že v tem mesecu pohitela z umikom spodbud. Posledično lahko na večini svetovnih kapitalskih trgih pričakujemo kratkoročno obdobje povečane nihajnosti cen vrednostnih papirjev.  

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja