16. 08. 2016

V preteklem tednu so tečaji delnic ameriških družb v dolarjih zrasli na nove najvišje zgodovinske vrednosti. Višja cena nafte je dodatno spodbudila trge v razvoju, na katere je pozitivno vplivala tudi rast hongkonškega in šenzenskega indeksa zaradi novice o morebitni povezavi kotacij obeh borz.

V EUR V zadnjem tednu (5.8.2016 - 12.8.2016) Letos (31.12.2015 -12.8.2016)*
Svet - MSCI World* +0,41 % +1,59 %
ZDA - S&P 500* -0,66 % +3,97 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+1,38 %

-5,39 %
Japonska - Topix* +3,26 % -0,39 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,04 % +11,50 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

V preteklem tednu smo lahko spremljali rast na praktično vseh večjih borznih trgih, negativna tedenska donosnost ameriškega delniškega indeksa pa je posledica upada vrednosti ameriškega dolarja glede na evro. V ZDA so tako prvič po letu 1999 vsi trije najpomembnejši delniški indeksi (Nasdaq, S&P500 in Dow Jones) na isti dan zabeležili najvišje zgodovinske vrednosti (merjeno v ameriških dolarjih in neupoštevaje dividende). Na rast so v največji meri vplivale objave rezultatov podjetij, trg dela in cena nafte.

Od delnic, vključenih v indeks S&P 500, so k rasti največ prispevale delnice iz panožne skupine trajnih potrošnih dobrin, saj so podjetja Macy's, Nordstrom in Kohl's objavila četrtletne poslovne rezultate, ki so bili krepko nad pričakovanji analitikov. 90 % podjetij je sicer že objavilo rezultate za drugo četrtletje. Po poročanju Bloomberga je 78 % podjetij preseglo pričakovanja vlagateljev glede dobičkov, pri doseženi prodaji pa je takih podjetij 56 %. Kljub preseženim pričakovanjem velja poudariti, da se objavljeni dobički družb že peto zaporedno četrtletje (na letni ravni) znižujejo, kar ob rasti delniških indeksov na rekordne vrednosti dviguje vrednotenja družb. Indeks S&P500 tako trenutno kotira pri več kot 20-kratniku dobička na ceno delnice, kar je opazno nad dolgoročnim zgodovinskim povprečjem (približno 16,4).

V petek so z ministrstva za gospodarstvo ZDA sporočili, da se je julija prodaja potrošnih dobrin glede na pretekli mesec malenkost znižala in s tem zaostala za pričakovanji vlagateljev. Posledično so nekateri analitiki že znižali pričakovanja za gospodarsko rast v drugi polovici leta. Ob nižji letni rasti julijskih cen proizvajalcev od napovedi in tudi sicer slabših gospodarskih objavah so se znižala tudi pričakovanja glede prihodnjega dviga ključne obrestne mere v ZDA, zaradi česar je v preteklem tednu upadla vrednost dolarja glede na evro. Kljub vsemu do sedaj objavljeni podatki nakazujejo na več kot 3 % gospodarsko rast (prevedeno na letno raven) v tretjem četrtletju.

Med zanimivejše objave preteklega tedna lahko štejemo še v sredo objavljen podatek ameriškega urada za energijo o zalogah nafte, ki so se pretekli teden povečale za 1,1 milijona sodčkov, medtem ko so analitiki pričakovali upad za 1,3 milijona sodčkov. Nepričakovan skok v zalogah je kratkoročno vplival na padec cen nafte. Dodaten pritisk na ceno nafte je povzročila še objava največje proizvajalke nafte iz kartela OPEC, Savdske Arabije, ki je sporočila, da je v juliju v povprečju načrpala 10,67 milijona sodčkov nafte dnevno, kar za to državo predstavlja nov rekord. Kljub omenjenemu so v drugi polovici tedna cene nafte nadaljevale rast, predvsem na podlagi ponovnih špekulacij o dogovoru med članicami OPEC in Rusijo o omejitvi črpanja nafte na naslednjem srečanju v Alžiriji konec prihodnjega meseca. Cena ameriške nafte (Cushing) je tako teden končala pri 44,49 dolarja za sodček oziroma 6,44 % višje, kar je največja rast po aprilu letos.

Pozitivne donosnosti so beležili tudi delniški indeksi trgov v razvoju na čelu s hongkonškim in kitajskih indeksom (Shenzen), ki sta tudi zaradi pričakovanj o povezavi kotacije delnic hongkonške in šenzenške borze pridobila okoli 2,8 % (merjeno v lokalni valuti). Omenjeno bi omogočilo vlagateljem, da na hongkonški borzi trgujejo z delnicami, ki trenutno kotirajo na šenzenški  borzi, do slednjih imajo tuji vlagatelji močno omejen dostop, in obratno. Takšna povezava bi torej za tuje vlagatelje pomenila lažji dostop do kitajskega kapitalskega trga in s tem morebiten priliv novega kapitala.

Nazaj