10. 05. 2021

Teden so zaznamovale pozitivne napovedi iz sveta podjetništva, ob koncu tedna pa je za rahlo ohladitev pričakovanega poteka ameriškega okrevanja in posledičnih inflacijskih pritiskov poskrbela objava s trga dela.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (30.4.2021- 7.5.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-7.5.2021)

Svet - MSCI World*

+0,42%

+12,25%

ZDA - S&P 500*

+0,23%

+13,94%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,95%

+13,02%

Japonska - Topix*

+1,39%

+3,88%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,92%

+5,65%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Nadaljevanje pozitivnih trendov v trenutni sezoni poročanja poslovnih rezultatov je v preteklem tednu poskrbelo za nadaljnjo podporo delniškim trgom in splošno gledano za pozitiven sentiment vlagateljev. Optimizem glede prihodnjih izgledov poslovanja je bilo moč zaznati tudi med evropskimi podjetji. Danski velikan Maersk je za letošnje leto zvišal svoje napovedi povpraševanja po tovornih storitvah. Po mnenju družbe bo potrebnih več mesecev za normalizacijo trenutno občutno povišanih cen, ob že tako visokem povpraševanju pa na ceno še naprej vpliva tudi nezgoda v kanalu Suez, katere pomen na globalno logistiko naj bi čutili še nekaj mesecev. Relativno novo nastali konglomerat avtomobilskih proizvajalcev Stellantis, ki združuje skupini Fiat-Chrysler in PSA (Peugeot, Citroen, Opel), napoveduje da bo družbi letos, navkljub težavam z dobavo polprevodnikov, na račun visokega prodajnega zagona uspelo obdržati stabilne marže. Tudi bančna skupina Societe Generale je s svojimi rezultati razveselila trge. Banka je namreč zabeležila pozitivne trende v vseh divizijah, za rahlo ohladitev pričakovanj je poskrbel le upad prodaje na področju osebnega bančništva na ključnem trgu Francije.

Po krajšem premoru je bilo v preteklem tednu možno ponovno opaziti nadaljevanje rotacije iz tehnoloških družb v ciklične panoge oziroma v podjetja bolj zmernih vrednotenj. Ameriški Nasdaq je, merjeno v evrih, v tednu izgubil 2,51 %, medtem ko je Dow Jones Industrial Average pridobil 1,62 %. V letošnjem letu tehnološko usmerjeni Nasdaq s 7,33% evrsko donosnostjo med primarnimi ameriškimi indeksi opazno zaostaja; DJIA in S&P 500 sta namreč v letošnjem letu v evrih pridobila že 14,30 % in 13,94 %. Tako kot v Evropi je bila omenjena rotacija prisotna na japonskemu trgu delnic, ki ga tudi zaznamuje večja izpostavljenost pro-cikličnim sektorjem. Na japonske trge je pozitivno vplivala tudi visoka rast surovin v preteklem tednu, saj se je cena tone bakra povzpela za 6,41 % in dosegla najvišjo vrednost v zgodovini. Že tako »vroči« kovini pa je dal nov zagon predlog čilenske vlade za povišanje davkov v povezavi z rudarjenjem te pomembne industrijske kovine.

Zahvaljujoč izjemno uspešnemu izvajanju programa cepljenja proti koronavirusu je angleška centralna banka v preteklem tednu občutno zvišala svojo napoved gospodarske rasti za letošnje leto – s 5,0 % na 7,25 %, kar je najvišja napovedana gospodarska rast po letu 1941. Poleg visoke precepljenosti bodo h gospodarskemu okrevanju pripomogli pred kratkim podaljšani programi fiskalne pomoči, pa tudi negativen učinek ponovnih restriktivnih ukrepov ob začetku leta je bil opazno manjši od pričakovanj. Angleško gospodarstvo naj bi doseglo predpandemske nivoje BDP že v zadnjem četrtletju letošnjega leta. Za rahlo ohladitev skrbi, povezanih s pregrevanjem ameriškega gospodarstva in morebitno inflacijo, pa je poskrbela petkova objava z ameriškega trga dela. Ameriško gospodarstvo je v aprilu dodalo le 266.000 novih delovnih mest izven kmetijstva, kar je bilo občutno nižje od pričakovanega enega milijona dodanih delovnih mest. Odmevna je bila tudi revizija marčevske objave, in sicer z vrtoglavih 916.000 na rahlo bolj zmernih 770.000. V odziv na objavo so rahel upad zabeležile zahtevane donosnosti ameriških državnih obveznic, katerih volatilnosti v preteklih tednih vlagateljem povzročajo precejšnje preglavice. Neto efekt neprepričljivega poročila je bil nevtralen; čeprav je udeležence finančnih trgov opomnil, da popandemsko okrevanje še zdaleč ni končano, pa je hkrati vsaj delno pomiril skrbi glede pregrevanja ameriškega gospodarstva.

Nazaj