27. 07. 2020

Po obetavnem začetku tedna in sprejetju paketa pomoči za okrevanje po pandemiji v EU je prišlo do upada delniških naložb v drugem delu tedna. Rast števila okužb po svetu, slabi podatki s trga dela v ZDA in stopnjevanje napetosti med ZDA in Kitajsko so namreč vodili v unovčevanje dobičkov preteklih mesecev.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (17.7.2020-24.7.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-24.7.2020)

Svet - MSCI World*

-1,80%

-4,96%

ZDA - S&P 500*

-1,98%

-2,89%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,43%

-9,90%

Japonska - Topix*

-1,43%

-8,84%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,16%

-6,60%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je začel optimistično, saj je v torek prišlo do pomembnega sporazuma med 27 voditelji evropskih držav o pomoči za okrevanje po koronavirusu. Po štirih dneh pogovorov je bil potrjen paket pomoči v višini 750 milijard evrov. Glavno jabolko spora je bil delež nepovratnih sredstev, ki je na koncu dosegel 390 milijard, 360 milijard pa predstavljajo posojila z nizkimi obrestnimi merami. Potrjen je bil tudi proračun za naslednjih 7 let, ki znaša 1.074 milijard evrov, vse omenjeno pa govori v prid močnejši in enotnejši EU. Povečanje zaupanja v evro območje se je odrazilo prek 2 % rasti vrednosti evra glede na dolar in upada letne zahtevane donosnosti na 10-letno italijansko državno obveznico pod 1 %.

Po mesecih upočasnjevanja gospodarske aktivnosti zaradi koronavirusa v evroobmočju smo dobili prve jasne znake okrevanja. Kompozitni indeks nabavnih menedžerjev (PMI composite) v evroobmočju je bil namreč z julijsko vrednostjo 54,8 krepko nad pričakovanji analitikov in nakazuje na rast gospodarske aktivnosti. Glavna težava ostaja nizko povpraševanje, ki zaradi manjšega obsega dela že peti mesec zapored vodi v odpuščanja delavcev.

Za razočaranje so poskrbeli podatki s trga dela v ZDA. Prvo povečanje zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost po marcu namreč nakazuje, da se z rastjo števila okužb tamkajšnja gospodarska aktivnost ponovno upočasnjuje. Dodatno težavo za ameriško gospodarstvo predstavlja iztekanje prvega paketa pomoči in nesoglasja pri sprejemanju novega paketa pomoči v kongresu. Po zapiranju notranjih prostorov, barov in restavracij ter tudi kinematografov in gledališč v določenih zveznih državah ZDA v sredini julija je pretekli teden zaznamovala grožnja guvernerja New Yorka, da bo v primeru, če se Newyorčani ne bodo držali ukrepov in nadaljevali z javnim zbiranjem, prišlo do zaprtja vseh barov in restavracij.

Napeti odnosi med Kitajsko in ZDA so se v preteklem tednu še poslabšali. Po ameriškem zaprtju kitajskega konzulata v Houstonu, ker naj bi bil ta konzulat center vohunjenja in kraje lastnine, so Kitajci vrnili udarec s pozivom ZDA, naj zaprejo svoje diplomatsko predstavništvo v Čengduju na jugozahodu Kitajske. Dodatna politična negotovost v kombinaciji z depreciacijo dolarja je v preteklem tednu pripomogla k 5 % dvigu cene zlata nad 1.900 dolarjev za unčo prvič po letu 2011.

Na borznem parketu so vlagatelji nestrpno pričakovali rezultate Tesle, saj je bila na kocki morebitna uvrstitev v vodilni ameriški indeks S&P 500. Z objavljenim pozitivnim četrtletjem je Tesli uspelo izpolniti zadnji kriterij za uvrstitev (štiri zaporedna četrtletja z dobičkom). Pričakovanja vlagateljev in analitikov sicer mejijo že na manijo, saj je Tesla trenutno na borzi vredna več kot Fiat Chrysler, Ford, Ferrari, General Motors, BMW, Honda in Volkswagen skupaj.

 

Nazaj