27. 07. 2020

Po obetavnem začetku tedna in sprejetju paketa pomoči za okrevanje po pandemiji v EU je prišlo do upada delniških naložb v drugem delu tedna. Rast števila okužb po svetu, slabi podatki s trga dela v ZDA in stopnjevanje napetosti med ZDA in Kitajsko so namreč vodili v unovčevanje dobičkov preteklih mesecev.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (17.7.2020-24.7.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-24.7.2020)

Svet - MSCI World*

-1,80%

-4,96%

ZDA - S&P 500*

-1,98%

-2,89%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,43%

-9,90%

Japonska - Topix*

-1,43%

-8,84%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,16%

-6,60%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je začel optimistično, saj je v torek prišlo do pomembnega sporazuma med 27 voditelji evropskih držav o pomoči za okrevanje po koronavirusu. Po štirih dneh pogovorov je bil potrjen paket pomoči v višini 750 milijard evrov. Glavno jabolko spora je bil delež nepovratnih sredstev, ki je na koncu dosegel 390 milijard, 360 milijard pa predstavljajo posojila z nizkimi obrestnimi merami. Potrjen je bil tudi proračun za naslednjih 7 let, ki znaša 1.074 milijard evrov, vse omenjeno pa govori v prid močnejši in enotnejši EU. Povečanje zaupanja v evro območje se je odrazilo prek 2 % rasti vrednosti evra glede na dolar in upada letne zahtevane donosnosti na 10-letno italijansko državno obveznico pod 1 %.

Po mesecih upočasnjevanja gospodarske aktivnosti zaradi koronavirusa v evroobmočju smo dobili prve jasne znake okrevanja. Kompozitni indeks nabavnih menedžerjev (PMI composite) v evroobmočju je bil namreč z julijsko vrednostjo 54,8 krepko nad pričakovanji analitikov in nakazuje na rast gospodarske aktivnosti. Glavna težava ostaja nizko povpraševanje, ki zaradi manjšega obsega dela že peti mesec zapored vodi v odpuščanja delavcev.

Za razočaranje so poskrbeli podatki s trga dela v ZDA. Prvo povečanje zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost po marcu namreč nakazuje, da se z rastjo števila okužb tamkajšnja gospodarska aktivnost ponovno upočasnjuje. Dodatno težavo za ameriško gospodarstvo predstavlja iztekanje prvega paketa pomoči in nesoglasja pri sprejemanju novega paketa pomoči v kongresu. Po zapiranju notranjih prostorov, barov in restavracij ter tudi kinematografov in gledališč v določenih zveznih državah ZDA v sredini julija je pretekli teden zaznamovala grožnja guvernerja New Yorka, da bo v primeru, če se Newyorčani ne bodo držali ukrepov in nadaljevali z javnim zbiranjem, prišlo do zaprtja vseh barov in restavracij.

Napeti odnosi med Kitajsko in ZDA so se v preteklem tednu še poslabšali. Po ameriškem zaprtju kitajskega konzulata v Houstonu, ker naj bi bil ta konzulat center vohunjenja in kraje lastnine, so Kitajci vrnili udarec s pozivom ZDA, naj zaprejo svoje diplomatsko predstavništvo v Čengduju na jugozahodu Kitajske. Dodatna politična negotovost v kombinaciji z depreciacijo dolarja je v preteklem tednu pripomogla k 5 % dvigu cene zlata nad 1.900 dolarjev za unčo prvič po letu 2011.

Na borznem parketu so vlagatelji nestrpno pričakovali rezultate Tesle, saj je bila na kocki morebitna uvrstitev v vodilni ameriški indeks S&P 500. Z objavljenim pozitivnim četrtletjem je Tesli uspelo izpolniti zadnji kriterij za uvrstitev (štiri zaporedna četrtletja z dobičkom). Pričakovanja vlagateljev in analitikov sicer mejijo že na manijo, saj je Tesla trenutno na borzi vredna več kot Fiat Chrysler, Ford, Ferrari, General Motors, BMW, Honda in Volkswagen skupaj.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Domen Granda, CFA
Domen Granda, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja