20. 01. 2014

Svetovna banka je pretekli teden navzgor popravila napovedi za svetovno gospodarsko rast. Na rast tečajev delnic so vplivali tudi pozitivni obeti, objavljeni v t.i. bež knjigi, medtem ko so poslovni rezultati ameriških podjetij nekoliko razočarali borzne vlagatelje.

RegijaV zadnjem tednu (10.01.2014-17.01.2014)Letos (31.12.2013- 17.01.2014)*
Svet - MSCI World +1,10% +1,67%
ZDA - S&P 500 +0,77% +1,37%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,78% +2,30%
Japonska - Topix +0,63% +2,35%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,19% -1,19%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Borzni trgi razvitih držav so pretekli teden pozdravili svežo napoved Svetovne banke. Le-ta namreč v svojem poročilu o svetovni gospodarski rasti za leto 2014 napoveduje okrepljeno globalno okrevanje. Svetovna banka sedaj pričakuje, da letošnja rast ne bo triodstotna, kot je sprva predvidevala, ampak 3,2 %, kar je tudi precej več od 2,4 % rasti v letu 2013. Leta 2015 in 2016 bo rast po zadnji napovedi še višja kot letos, pri čemer bodo zlasti razvite države rasle hitreje, kar bo nudilo podporo gospodarski rasti tudi trgom v razvoju. Slednji naj bi letos zrasli za 5,3 %, medtem ko so v lanskem letu beležili 4,8 % rast. Ravno hitrejše okrevanje globalnega gospodarstva in tudi ZDA predstavlja največjo grožnjo delniškim in še bolj obvezniškim naložbam, saj se s tem povečuje verjetnost umika monetarnih spodbud v ZDA, ki so bile pomemben generator rasti na delniških in obvezniških trgih v preteklih letih. Ameriška centralna banka (Fed) je namreč že začela z zmanjševanjem obsega mesečnih odkupov obveznic, ki je bil prvotno postavljen na 85 milijard ameriških dolarjev.

Čez lužo je na pozitivno vzdušje na borznem parketu vplivala objava t. i. bež knjige, v kateri Fed ugotavlja, da se je zmerna gospodarska rast v ZDA nadaljevala tudi konec novembra in decembra lani. Poročilo navaja, da se je potrošniška poraba čez praznike povečala, še naprej raste tako zaposlovanje kot tudi tovarniška proizvodnja, okreva pa tudi trg nepremičnin. Poslovni subjekti, ki so sodelovali v anketi Fed-a, so izrazili pozitivne obete glede prihodnje gospodarske rasti, ki se bo po njihovem mnenju v prihodnjih mesecih zmerno nadaljevala ali celo nekoliko izboljšala. Bež knjiga bo članom Odbora za odprti trg Fed (FOMC) pomagala pri oblikovanju monetarne politike na naslednjem zasedanju, kot vse kaže v smeri nadaljnjega zategovanja ohlapne denarne politike.

Po drugi strani pa je pretekli teden rahlo razočarala objava gospodarske rasti Nemčije v lanskem letu, ki je bila nižja od tiste v letu 2012 in tudi nižja od pričakovanj ekonomistov. V letu 2013 se je po oceni zveznega statističnega urada nemški BDP okrepil za 0,4%, kar je malenkost manj od napovedi analitikov o polodstotni rasti. Relativno visoka rast domače potrošnje ni bila dovolj ob šibki rasti izvoza. Kljub temu večina ekonomistov z napovedjo o dvoodstotni rasti v letošnjem letu pričakuje ponovno okrepitev nemškega gospodarstva, medtem ko ocena vladinih inštitucij kaže na 1,7 % gospodarsko rast.

Sezona objav v ZDA se je komaj dobro začela, zato so pretekli teden vlagatelji svojo pozornost namenili tudi spremljanju poslovnih rezultatov ameriških družb. Na razočaranje vlagateljev in četrtkov upad borznega indeksa S&P 500 je delno vplivala tudi objava poslovnih rezultatov tretje največje ameriške banke Citigroup, saj so četrtletni rezultati zaradi slabšega poslovanja v segmentu trgovanja z obveznicami zaostali za pričakovanji z Wall Streeta. Za nadaljevanje sicer majhnega padanja tečajev delnic pa sta v petek poskrbela tehnološka velikana General Electric in Intel. Največji proizvajalec čipov na svetu, Intel, je lani ustvaril 9,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 13 odstotkov manj kot v letu poprej. Razlog za slabe rezultate je v upadanju prihodkov, saj potrošniki čedalje bolj pogosto preusmerjajo svoje nakupe od osebnih računalnikov na segment pametnih mobilnih telefonov in tablic, kjer dominira podjetje Qualcomm. Z nizko profitno maržo pa je vlagatelje razočaral General Electric, ki je zamudil z dostavo dvestotih vetrnih turbin ter v zadnjem četrtletju slabo upravljal s segmentom energetike.

Minuli teden so ob odsotnosti makroekonomskih objav v ospredje prišli četrtletni rezultati ameriških podjetij. Sezona objav se je šele dobro začela, zato bo zanimivo spremljati, ali bodo poslovni rezultati pomagali pri podiranju novih rekordov najpomembnejših borznih indeksov.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja