31. 05. 2021

Navkljub precej visoki stopnji rasti cen v ZDA so tečaji na borzah ostali stabilni. Ameriški delniški indeks S&P500 pridobiva že četrti mesec zapored.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (21.5.2021- 28.5.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-28.5.2021)

Svet - MSCI World*

+0,97%

+11,98%

ZDA - S&P 500*

+0,89%

+12,84%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,13%

+14,42%

Japonska - Topix*

+1,21%

+3,17%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,08%

+6,33%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Zadnje čase je glavna tematika finančnih in tudi splošnih medijev inflacija oziroma strah pred inflacijo v bližnji prihodnosti. Najnovejši podatek o ameriški rasti ceni priča o višji inflaciji od pričakovane in tudi višji od želene. PCE indeks, ki ga kot glavni indikator upošteva ameriška centralna banka (Fed), je v aprilu glede na leto poprej pridobil 3,1 %. Strokovnjaki na Fed-u mirijo svetovno javnost in povišano inflacijo pripisujejo odpiranju gospodarstva ter začasnim težavam v dobavnih verigah. Tudi ameriška finančna ministrica, Janet Yellen, vidi nadpovprečno inflacijo kot začasen pojav, čeprav se po njenih besedah zna trend ohraniti do konca letošnjega leta. Trgi prav tako pričakujejo nekoliko povišano inflacijo, vseeno pa so trenutne napovedi daleč od alarmantnih, saj znaša 10-letna pričakovana inflacija približno 2,4 %.

Na splošno gledano ameriško gospodarstvo deluje odlično. 97 % ameriških podjetij iz indeksa S&P 500 je objavilo rezultate poslovanja za prvo letošnje četrtletje. Kar 86 % jih je preseglo pričakovanja analitikov, pri čemer so dobički celo za 50 % višji kot v enakem obdobju lani (pri tem je potrebno upoštevati prvi val pandemije v lanskem letu). Zelo vzpodbudna je marža iz poslovanja (EBIT marža), ki je z vrednostjo približno 13 % na rekordnih ravneh. Vlagatelje je pomiril tudi najnovejši podatek o novih brezposelnih Američanih, ki je na najnižji ravni od začetka pandemije.

Tudi iz Evrope prihajajo dokaj ugodne vesti. Cepljenje proti virusu COVID-19 počasi vrača življenje v normalne okvirje. Dodatno podporo trgom so dali tudi komentarji iz Evropske centralne banke, kjer ne zaznavajo inflacijskih pritiskov, tako da bodo lahko nadaljevali z ekspanzivno monetarno politiko in odkupi obveznic. Glavni evropski delniški indeks, STOXX Europe 600, je tekom tedna dosegel novo rekordno vrednost. Podoben mejnik so postavile tudi delnice nemške borze, merjene z indeksom DAX. So pa med evropskimi državami precejšnje razlike – medtem ko nemška borza žanje rekorde, italijanska in španska dolgoročno gledano capljata daleč zadaj. Italijanski indeks je najvišjo vrednost dosegel daljnega leta 2000, od takrat pa se je skoraj razpolovil.

Pri pregledu azijskega dogajanja se ozrimo na Hong Kong, kjer je v preteklem tednu parlament skoraj enoglasno sprejel spremembe volilne zakonodaje. Policija bo v prihodnje preverila poslanske kandidate in njihovo stopnjo »domoljubja«. V kolikor kandidat ne bo prestal preizkusa, se lahko poslovi od kandidature. Izgleda, da je samostojnost Hong Konga vse bolj pod vprašajem.

Za konec pa namenimo še besedo o zanimivih spremembah v donosnostih posameznih sektorjev. V preteklih letih smo konstantno spremljali izjemne rasti tehnoloških delnic, v zadnjem obdobju pa se je trend kar nekako obrnil. V letošnjem letu so po donosnosti v ospredje stopile panoge, ki so bile v preteklih letih v nemilosti vlagateljev. Delnice bank so letos pridobile več kot 30 %, družbe iz energetskega sektorja pa dobro četrtino. Po drugi strani pridobivajo tudi tehnološke naložbe, vendar bistveno manj (MSCI IT; +5,8 %). Vseeno pa so vrednotenja bank, ne glede na rast preteklih mesecev, še vedno dokaj nizka. Za zanimivost povejmo, da je Apple, podjetje z največjo tržno kapitalizacijo, vreden kar 24-krat več kot največja banka evroobmočja (BNP Paribas). Vsekakor naj na tej točki ponovno opozorimo, da se trendi hitro in nepredvidljivo spreminjajo, zato je še toliko bolj pomembno, da imamo dobro panožno in geografsko razpršen portfelj.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja