26. 02. 2024

Vrednosti večine borznih indeksov so prvo polovico tedna čakala na sredine rezultate Nvidie. Dobri rezultati so dali dovoljenje, da lahko gredo delnice višje, na nove rekorde. Na znižanje obrestnih mer v prvi polovici leta pa lahko, vsaj kot kaže zaenkrat, kar pozabimo.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(16.2.2024 – 23.2.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 23.2.2024
)

Svet - MSCI World

+1,07%

+7,74%

ZDA - S&P 500

+1,24%

+9,27%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,20%

+4,04%

Japonska - Topix

+0,72%

+7,52%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,79%

+2,81%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Analitiki so prvo polovico tedna čakali na rezultate ene izmed vodilnih tehnoloških družb na svetu, Nvidie, saj so pričakovali, da bodo zelo odmevni in bodo imeli močan vpliv na ceno delnice, lahko v pozitivnem ali negativnem smislu. Družba Nvidia je v zadnjem četrtletju leta 2023 ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Dobiček na delnico je v zadnjem četrtletju znašal 5,15 dolarja, medtem ko so analitiki napovedovali 4,6 dolarja. Cena delnice družbe je tako v četrtek pridobila 16 odstotkov, od začetka leta 2024 pa že skoraj 60 odstotkov. Analitiki pri Goldman Sachsu so ji celo nadeli nadimek »najpomembnejša delnica na svetu«. Z rastjo cene delnice se je povišala tržna kapitalizacija družbe, ki zdaj znaša kar dva bilijona dolarjev. Pred vročico, imenovano umetna inteligenca, je imela Nvidia zgolj okoli 360 milijard tržne kapitalizacije, zato je na pravem mestu vprašanje, ki ga nihče ne želi zastaviti na glas: kako dolgo lahko to še traja?

Slabe tri odstotke vrednosti je v preteklem tednu pridobila delnica ameriške verige hipermarketov Walmart, ki je sicer poročala 4-odstotno rast prodaje, vendar 12 odstotkov nižji dobiček. Razlogi tičijo predvsem v nižji prodaji večjih in dražjih dobrin (prenosniki, mali gospodinjski aparati, pohištvo itd.) ter višji prodaji hrane in pijače, ki pa ima relativno nižjo maržo. Ob objavi rezultatov je Walmart presenetil z napovedjo o nakupu proizvajalca TV zaslonov Vizio za 2,3 milijarde dolarjev, ki mu bo omogočil vstop v oglaševalske vode.

Dobro razpoloženje vlagateljev je dobro vplivalo na svetovne delniške trge. Tako sta denimo pretekli teden ameriška indeksa S&P 500 in Nasdaq 100 končala na rekordnih vrednostih (S&P 500 preko 5100 točk in Nasdaq 100 preko 18 tisoč točk). Vlagatelji v japonski indeks Nikkei so bili za svojo dolgoletno potrpežljivost nagrajeni. Japonske delnice so namreč po dobri rasti dobičkov družb dobile zalet že v preteklem letu, ki so ga letos samo še nadaljevale ter pognale indeks Nikkei na najvišjo točko od davnega leta 1989.

V preteklem tednu sta družbi NLB in Krka poskrbeli, da tudi slovenski vlagatelji niso prikrajšani za rekorde. NLB je poročala poslovne rezultate, ki so presegli napovedi, saj je čisti dobiček v lanskem letu znašal 550,7 milijona, kar je njen rekord. Dobri poslovni rezultati se bodo prelili v zvišanje dividende, ki bodo tudi letos izplačane v dveh tranšah. V letošnjem letu se je cena delnice povišala za 34 odstotkov, le v preteklem tednu jih je pridelala več kot 15 odstotkov ter tudi prebila mejo 100 evrov na delnico. Pri okroglih 120 evrov na delnico se je v preteklem tednu ustavila delnica družba Krka ter s tem preplezala vrednosti pred začetkom vojne v Ukrajini.

Pozitivno navdušenje na delniških trgih je privedlo do novih pomislekov, ali bi Fed-u celo uspelo izpeljati leto brez znižanja obrestnih mer. Upi o znižanju obrestnih mer v mesecu marcu so se že hitro razblinili. Po tako odličnem tednu pa so se zelo verjetno razblinili tudi upi o znižanju obrestnih mer v prvi polovici leta.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja