06. 05. 2013

Rast na svetovnih borzah se nadaljuje. Razlog za veselje so vlagatelji imeli predvsem v petek, ko sta padla dva mejnika. Ameriški borzni indeks Dow Jones je prvič v svoji zgodovini prebil mejo 15 tisoč točk, širši indeks S&P 500 pa je prvič presegel 1.600 točk. Razlog za dobro razpoloženje so imeli tudi v Evropi, saj je znižanje ključne obrestne mere spodbudilo rast tečajev delnic, novo najvišjo zgodovinsko raven pa je dosegel tudi nemški borzni indeks DAX.

 

RegijaV zadnjem tednu (26.4.2013 - 3.5.2013)*Letos (31.12.2012 - 3.5.2013)*
Svet - MSCI World* +1,01% +11,52%
ZDA - S&P 500* +1,35% +13,98%
Evropa - DJ STOXX 600* +1,74% +7,64%
Japonska - Topix* -1,17% +19,16%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,26% -0,55%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je v skladu s pričakovanji analitikov znižal ključno obrestno mero za 0,25 % točke na novo rekordno nizko vrednost 0,5 %. Razlog za znižanje obrestne mere je predvsem v slabem stanju evrskega gospodarstva in padajoči inflaciji. Predsednik ECB Mario Draghi je na novinarski konferenci pojasnil, da odločitev o znižanju obrestne mere ni bila soglasna, kljub temu pa bo banka monetarno politiko še naprej prilagajala razmeram. ECB se zaveda težav predvsem malih in srednjih podjetij, ki nimajo dostopa do financiranja, saj so pogoji za pridobitev posojil še vedno strogi. Banke namreč kreditiranje ocenjujejo kot visoko tvegano, zato nekateri finančni analitiki dvomijo o opaznem vplivu nižanja obrestne mere na izboljšanje razmer v gospodarstvu. Odraz slabe gospodarske klime evroobmočja, ki se je aprila poslabšala drugi mesec zapored, je tudi visoka stopnja brezposelnosti. Ta se je marca povzpela na novo rekordno stopnjo, po napovedi Evropske komisije pa naj bi se letos še povišala in dosegla 12,2 %. Kljub temu pa je prvi mož ECB poudaril, da napovedi za gospodarsko rast v letošnjem letu ostajajo nespremenjene, saj še naprej pričakuje postopno okrevanje držav z evrom v drugi polovici leta.

Na drugi strani Atlantika pa se odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) ni odločil za spremembo monetarne politike, pušča pa odprto možnost za povečanje stimulativnega programa, v kolikor bi varčevalni ukrepi ameriške vlade upočasnili gospodarstvo. Odbor je po dvodnevnem zasedanju sporočil, da upoštevaje dejstvo, da ameriško gospodarstvo še naprej izkazuje zmerno rast, njihov program ukrepov, v okviru katerega Fed mesečno povečuje količino denarja v obtoku z odkupovanjem obveznic v skupnem znesku 85 milijard dolarjev, ostaja nespremenjen. Tudi ključna obrestna mera ostaja na nespremenjeni ravni od decembra 2008, torej med 0 in 0,25 %, saj ostaja inflacija največjega svetovnega gospodarstva nizka. Pozitivna novica prihaja tudi s trga dela, saj ta še naprej vztrajno okreva. Vlagatelje je razveselil podatek o številu novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA, število slednjih se je namreč znižalo na najnižjo raven v zadnjih petih letih, poleg tega pa je brezposelnost upadla na 7,5 %, kar je najmanj po decembru 2008.

Slovenija se je pretekli teden, kljub znižanju bonitetne ocene s strani agencije Moody's na »junk« uspešno zadolžila za 1 mrd USD prek petletnih obveznic in za 2,5 mrd USD prek desetletnih dolarskih obveznic. Kot glavni razlog za znižanje ocene Sloveniji agencija navaja razmere v slovenskem bančnem sektorju in povišano verjetnost potrebe države po zunanji finančni pomoči. Odraz slabih razmer v državi je potrdila tudi visoka donosnost do dospetja, saj je za 5-letne obveznice znašala 4,95 %, za 10-letne obveznice pa so vlagatelji zahtevali donosnost v višini 6,00 %. Naj spomnimo, da so obresti za denarno pomoč bankrotirani Grčiji, ki jo je pred tremi leti prejela od članic evroobmočja, znašale približno 5 %. Zrcalo stanja v državi pa je tudi napoved Evropske komisije o upadu bruto domačega proizvoda (BDP) v prihodnjih dveh letih, saj naj bi poleg Slovenije v celotni EU negativno rast beležil le še Ciper.

Precej bolj zanimiva za vlagatelje pa je bila v preteklem tednu izdaja obveznice podjetja Apple v višini 17 milijard USD. Povpraševanje je kar za trikrat preseglo ponudbo, zahtevana donosnost pa je pri desetletnih obveznicah znašala zgolj 2,42 %. Tehnološki velikan je sporočil, da bo zbran denar namenil odkupu lastnih delnic in izplačilu višjih dividend.

Pretekli teden so bili vlagatelji odlično razpoloženi. Razlog je v znižanju referenčne obrestne mere Evropske centralne banke in  v ameriškem trgu dela, ki se vztrajno pobira in predstavlja čedalje močnejši dokaz o nadaljevanju okrevanja največjega svetovnega gospodarstva.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja