19. 03. 2018

Kadrovske spremembe predsednika Trumpa so v preteklem tednu ponovno vznemirjale kapitalske trge. Negativne tedenske donosnosti so ob zaključku tedna nekoliko omilile gospodarske objave, zlasti obeh največjih svetovnih gospodarstev.

V EURV zadnjem tednu (9.3.2018-16.3.2018)*Letos (31.12.2017-16.3.2018)*

Svet - MSCI World*

-0,42 %

-0,31 %

ZDA - S&P 500*

-0,96 %

+1,13 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,02 %

-2,42 %

Japonska - Topix*

+2,17 %

-0,77 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,76 %

+2,72 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden je med pomembnejšimi delniškimi indeksi ameriški indeks S&P 500 dosegel najnižjo donosnost. Med razlogi za negativno donosnost je odstavitev ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je v Beli hiši veljal za zagovornika proste trgovine. Kljub njegovi odstavitvi in tudi zaradi Trumpovega nekoliko omiljenega stališča glede že napovedanih tarif na aluminij in jeklo pa s strani evropskih in azijskih trgovinskih partneric (še) ni bilo sprejetih resnejših povračilnih ukrepov v smislu dodatnega omejevanja mednarodne trgovine. K negativnemu sentimentu je dodatno pripomogla tudi objava o maloprodaji, ki se je v februarju kljub optimističnim pričakovanjem nekoliko znižala. V povprečju nekoliko slabše makroekonomske objave so tudi razlog, da se je napoved ameriške gospodarske rasti za prvo letošnje četrtletje, merjene z indeksom Atlanta Fed GDPNow, znižala z 1,9 % na 1,8 %. Do znižanja napovedi je prišlo kljub krepitvi industrijske proizvodnje v februarju, ki je predvsem posledica rasti avtomobilskega sektorja in okrepljene proizvodnje naftnih družb, ter tudi najvišji vrednosti indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga meri univerza Michigan, po letu 2004.

Vlagatelji, ki so pričakovali, da bo okrepljena evropska gospodarska rast pozitivno vplivala tudi na inflacijo, so v preteklem tednu doživeli hladen tuš. Rast potrošniških cen v februarju je bila popravljena navzdol na 1,1 %, kar lahko vpliva na podaljšanje ekspanzivne denarne politike v Evropi. Slednji sicer pričakujejo zmanjšanje denarnih spodbud evropskemu gospodarstvu proti koncu letošnjega leta.

Gospodarske objave drugega največjega svetovnega gospodarstva kažejo, da se je industrijska proizvodnja in investicijska aktivnost na Kitajskem v prvih dveh mesecih leta povečevala hitreje od pričakovanj analitikov. A poleg nevarnosti trgovinske vojne z ZDA tveganja v povezavi s prezadolženimi podjetji v državni lasti in s pregrevanjem nepremičninskega trga ne pojenjajo. Med najpomembnejšimi nalogami novo imenovanega guvernerja kitajske centralne banke (PBOC) tako ostaja finančna stabilnost države. Kitajska je tako ta mesec združila svoje bančne in zavarovalniške regulatorje, kar bo omogočilo centralni banki uveljavitev enotnih pravil za celoten finančni sektor in še večji nadzor nad slednjim.

Na ravni posameznih podjetij velja izpostaviti družbo Adidas. Nemški trgovec je namreč v zadnjem lanskem četrtletju zabeležil 12 % rast prihodkov, zlasti na račun rasti prodaje na Kitajskem in v Severni Ameriki ob vse večji priljubljenosti njihovih retro športnih copat. Iz družbe so sporočili še, da bodo do leta 2020 dvignili operativno maržo s trenutnih 11,0 % na 11,5 %, ter da bodo do leta 2021 odkupili za 3 milijarde lastnih delnic, kar je dvignilo tečaj delnice za 13 %.

Pretekli teden je pokazal, da tržni udeleženci kot pomembno tveganje vidijo tudi morebitne trgovinske vojne, saj bi se njihove negativne posledice lahko odrazile na nižji prihodnji globalni gospodarski rasti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja