24. 12. 2019

Leto 2019 je obeležilo 10. obletnico (9. marec 2019), ko je finančna kriza, ki je dosegla neslutene razsežnosti po propadu banke Lehman Brothers, delnice potisnila globoko v rdeče številke. Špekuliralo se je o zlomu finančnega sistema in propadu kapitalizma kot družbeno ekonomske ureditve. A danes, več kot 10 let po teh temačnih scenarijih, smo še vedno tu. Od 9. marca 2009 do dne pisanja tega uvodnika so naši vzajemni skladi dosegli izjemne donosnosti in nagradili vse, ki so bili v tistih negotovih časih pripravljeni nositi oziroma sprejeti naložbeno tveganje.

Naš verjetno najboljši reprezentant delniških trgov, podsklad NLB Skladi – Globalni delniški, je v tem obdobju porasel za približno 200 %, podsklad NLB Skladi – Svetovni razviti trgi delniški, ki v svojem portfelju nima porajajočih se trgov, za približno 235 % ter naš največji in najbolj prodajan podsklad NLB Skladi – Globalni uravnoteženi, ki ima približno polovico sredstev naloženih v varne naložbe, za približno 94 %. Vlagatelj, ki je torej leta 2009 vztrajal v naložbah z zmernim tveganjem, je svojo naložbo do danes praktično podvojil. Tisti, ki je bil pripravljen sprejeti več tveganja in je naložil leta 2009 denimo 100.000 EUR na delnice razvitih trgov preko našega podsklada NLB Skladi – Svetovni razviti trg delniški, pa ima danes »v žepu« kar 335.000 EUR1. Naklonjenost tveganju je bila torej v omenjenem obdobju bogato poplačana.

Za družbo NLB Skladi je bilo leto 2019 zelo uspešno. Bilo je namreč rekordno po vplačilih v vzajemne sklade in storitev gospodarjenja s finančnimi instrumenti. Sredstva v upravljanju presegajo 1,5 milijarde evrov, zaupa pa nam več kot 70.000 vlagateljev. Poleg truda naših finančnih svetovalcev lahko uspeh pripišemo tudi vse večjemu zavedanju ljudi, da se je v razmerah realno, pa marsikje v Evropi tudi že nominalno, negativnih obrestnih mer treba ozreti drugam. Po naložbah, ki prinašajo kaj več od 0 %. Čeprav se na prvo žogo denar na vpogledni vlogi zdi varno naložen in če pridno varčujemo, ga je tudi vsak mesec in vsako leto več, je dejstvo, da realno izgubljamo. Racionalno gledano, za varčevalce, ki varčujejo v takšnih naložbah, je smiselno, da svoje prihranke že danes porabijo za uresničitev svojih ciljev. V nasprotnem primeru bodo z varčevanjem v varnih naložbah ugotovili, da lahko kljub varčevanju s prihranki kupijo manj, kot bi lahko še pred nekaj leti.

Četudi smo se v letu 2019 vsi bali recesije, trgovinskih vojn in brexita, glavna grožnja prihrankom niso finančne krize in krize realnega gospodarstva. Le-te so zgolj katalizator gospodarske aktivnosti. Tihi morilec naših prihrankov je inflacija. Danes znaša letna stopnja v Sloveniji približno 1,5 %, kar ob optimistični predpostavki, da se inflacija v naslednjih 10 letih ne poviša, pomeni, da bo vaših (recimo) 10.000 EUR čez 10 let realno vrednih zgolj še približno 8.600 EUR in to je praktično edino zagotovilo, ki ga imate. Splača se torej pogledati za čim drugim. Za denimo naložbo, ki prinaša lepo pozitivno pričakovano donosnost. In kaj je boljšega kot vzajemni sklad? Ta preprosta, likvidna in v svetu splošno sprejeta naložba, s katero nimate nikakršnega dela, skrbi, stroški pa so primerjalno s podobnimi vrstami naložb nizki. 

V leto 2020 vstopamo samozavestno. Že sama letnica je »lepa« in verjamemo, da bo prinesla pozitivne stvari. Delniške naložbe so ena redkih naložbenih kategorij, ki obetajo pozitivne donosnosti. Naj zgolj navedem, da prezrte in osovražene evropske banke v tem trenutku prinašajo kar 5,6 % dividendno donosnost. Kaj smo za leto 2020 še izbrskali za vas in kaj napovedujemo, pa si lahko preberete v pričujočem, že tradicionalnem Analitskem pregledu družbe NLB Skladi.

Srečno in donosno leto 2020!


1 Upoštevaje VEP na 18. 12. 2019, torej v času pisanja tega uvodnika.

Nazaj