28. 12. 2018

V borznih krogih velja rek, da borze napovejo sedem od dejanskih štirih recesij. Vprašanje za milijon evrov torej je, ali korekcija delniških trgov v letu 2018 že napoveduje prihajajočo gospodarsko recesijo. Če drži, da se bliža recesija, bodo delnice že kaj kmalu zelo mamljiva naložba. Zgodovinsko gledano so namreč vlagatelji realizirali najvišje donose, če so vplačali v delnice v recesiji, medtem ko so bile delniške naložbe najmanj donosne za tiste, ki so na trge vstopili v času močnega optimizma v pozni ekspanziji. V pričujočem Analitskem pregledu bomo torej skušali razložiti, zakaj menimo, da recesije še ne pričakujemo in da je večina negativnih dejavnikov, ki je v zadnjem letu zniževala vrednosti delniških tečajev, za nami in se nam obeta ponovno nadpovprečna rast na borzah.

Največ rdeče barve so po delniških tečajih v letu 2018 zlili normalizacija denarnih politik najpomembnejših centralnih bank, ameriški predsednik Donald Trump, ki je prišel na idejo, da so trgovinske vojne lahko koristne, pa italijanska vlada, ki je skušala prodreti s populistično proračunsko politiko (pre)visokega primanjkljaja, ter nenazadnje Kitajci, katerih gospodarstvo se kar znatno ohlaja.

Leto 2020 je volilno leto in Donald Trump si ne more privoščiti, da bi bile ZDA ravno v volilnem letu v recesiji, če želi ponoviti predsedniški mandat. Evropska komisija je že letos uspela disciplinirati Italijo pri sprejemanju proračuna, tako da verjetno največja nevarnost svetovnim borzam prihaja iz nadaljevanja normalizacije obrestnih mer ter Kitajske in posledično ostalih trgov v razvoju.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so v Evropi gospodarski obeti precej slabi, je nam Evropa od vseh regij, kamor nalagamo, najbolj všeč. Zakaj? Verjamemo, da smo ljudje v splošnem racionalna bitja, tako da se nam zdi scenarij trdega brexita praktično neverjeten. Četudi se bo še nekajkrat zatresla gora, menimo, da bomo na koncu z Britanci v takšni ali drugačni obliki še naprej živeli pod isto streho. Trdi brexit je namreč Britancem v še manjšem interesu kot EU. Vsaj navidezno ohlajanje avtomobilskega trga v Evropi je v veliki meri povzročil prehod na standard merjenja emisij WLTP, ki je jeseni povzročil veliko negotovosti na avtomobilskem trgu. Med evropskimi delniškimi trgi kot posebej obetavnega ocenjujemo slovenskega. Delnice izdajateljev z Ljubljanske borze so ugodno vrednotene, velik delež v slovenskem indeksu pa imajo neciklične dejavnosti, ki se bolje odrežejo v fazi pozne ekspanzije.

Na koncu naj se vsem vlagateljem v naše vzajemne sklade zahvalim za zaupanje in vam zaželim mirno ter donosno leto 2019.

Nazaj