15. 09. 2014

Ključni delniški trgi so v preteklem tednu poskrbeli za kisle obraze vlagateljev, saj so se tečaji delnic v povprečju znižali. K padcu delniški tečajev sta v največji meri prispevali politični temi, zaostrovanje sankcij med ZDA ter Evropsko unijo (EU) na eni in Rusijo na drugi strani ter škotske želje po neodvisnosti. Razpoloženja vlagateljev ni uspela popraviti niti evforija, povezana z dvema najbolj vročima podjetniškima novicama, za kateri sta poskrbela Apple in Alibaba.

RegijaV zadnjem tednu (05.09.2014-12.09.2014)Letos (31.12.2013- 12.09.2014)*
Svet - MSCI World -1,38% +10,66%
ZDA - S&P 500 -1,28% +14,17%
Evropa - DJ STOXX 600 -0,95% +4,88%
Japonska - Topix -0,58% +5,20%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -3,39% +12,52%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Za prvi mali šok na kapitalskih trgih je v preteklem tednu poskrbela ena izmed predvolilnih anket med škotskimi volivci, ki je tehtnico prvič nagnila na stran zagovornikov odcepitve Škotske od Združenega kraljestva. Dejstvo, da je do preobrata v predvolilnih anketah prišlo le nekaj dni pred samim referendumom, ki bo 18. 9. 2014, je le še prililo ogenj k negativnemu vzdušju na kapitalskih trgih. Vlagatelji v odcepitvi Škotske od Združenega kraljestva vidijo polno neznank in precejšnjo negotovost. Prav slednja je glavni razlog, da so velike bančne in zavarovalniške skupine s sedežem na Škotskem, denimo Royal Bank of Scotland, Lloyds in Standard Life, že napovedale, da bi v primeru odločitve volivcev za neodvisno Škotsko preselile svoje poslovne sedeže v Anglijo. Dodatno vlagatelje pri odcepitvi Škotske skrbi tudi morebiten »domino efekt«. Škotska odcepitev bi namreč lahko predstavljala še dodatno spodbudo za dolgo načrtovano odcepitev Katalonije od Španije.

Nič kaj bolj vesele novice niso prišle z rusko-ukrajinskega političnega parketa. Premirje je na žalost precej pogosto kršeno, zato ne preseneča, da sta EU in ZDA posegli po dodatnih sankcijah proti Rusiji. EU je tako na seznam subjektov, ki jih bodo doletele sankcije, dodala še 15 ruskih družb in 24 posameznikov. ZDA so sledile in okrepile sankcije na finančnem, energetskem in obrambnem področju. A Rusija je že napovedala povračilne ukrepe, med katerimi najbolj izstopajo omejitev uvoza (posebej rabljenih) avtomobilov in tekstila. Stopnjevanje konflikta je negativno vplivalo na delniške tečaje, saj zmanjšuje stabilnost, ki jo družbe pri poslovanju potrebujejo, seveda pa sankcije neposredno znižujejo obseg prodaje evropskih družb v Rusiji (npr. luksuznih italijanskih in francoskih izdelkov ter nemških avtomobilov).

Makroekonomski podatki so v preteklem tednu ostali bolj v ozadju. Med sicer bolj pozitivnimi novicami v preteklem tednu velja izpostaviti 0,6-odstotni porast obsega ameriške maloprodaje v avgustu, kar je najvišja rast v zadnjih 4 mesecih, ter porast potrošniškega zaupanja nad pričakovanji analitikov. Ne glede na pozitivni novici je bil odziv trgov negativen, saj so vlagatelji v omenjenih indikatorjih okrevanja ZDA predvsem videli povečanje verjetnosti za hitrejše zaostrovanje denarne politike.

Na podjetniškem parketu sta bili soja žarometov deležni dve družbi, ki sicer negativne politične klime nista uspeli premagati, a bosta gotovo tudi v naslednjih letih krojili naš vsakdan. Prva je ameriški tehnološki velikan Apple, ki je predstavil paleto novih produktov z mobilnim telefonom iPhone 6 na čelu. Druga je kitajska »internetna prodajalna« Alibaba. Čeprav ima družba podobno ime kot znana pripoved, a brez 40 razbojnikov, pa bo v naslednjih tednih skoraj gotovo »razbila« dosedanji rekord v vrednosti prve izdaje delnic na ameriškem parketu.

Pretekli teden je nazorno pokazal, da so lahko tveganja ob odsotnosti makroekonomskih podatkov in informacij o poslovanju družb pomemben krojač gibanj tečajev na kapitalskih trgih. A ne pozabimo, da ne samo v negativnem smislu, ampak tudi v pozitivnem.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja