27. 07. 2015

Kljub številnim objavam poslovnih rezultatov družb, ki so presegla pričakovanja analitikov, so bila v ospredju razočaranja nekaterih tehnoloških podjetij (Apple), ki so poleg cenovnih padcev na surovinskih trgih negativno vplivala na kapitalski trg.

RegijaV zadnjem tednu (17.7.2015-24.7.2015)*Letos (31.12.2014 - 24.7.2015)*
Svet - MSCI World* -3,06 % +12,53 %
ZDA - S&P 500* -3,29 % +11,33 %
Evropa - DJ STOXX 600* -2,72 % +15,21 %
Japonska - Topix* -1,28% +25,77 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -4,39 % +4,93 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Na ameriških tleh se nadaljuje objava poslovnih rezultatov družb za drugo četrtletje. Po trenutno objavljenih rezultatih nekaj več kot tretjine družb, vključenih v indeks S&P 500, so dobički na letni ravni v povprečju porasli za 2,82 %, pri čemer so se nadpovprečno odrezale predvsem družbe iz telekomunikacijskega in zdravstvenega sektorja ter družbe, vezane na razpoloženje potrošnika. Med njimi vsekakor velja izpostaviti spletnega trgovca Amazon, ki je v drugem četrtletju nepričakovano povečal rast prihodkov za 20 %, delnice pa so se po objavi rezultatov podražile za skoraj 10 %. Kljub rekordnim poslovnim rezultatom Appla, ki je v letošnjem četrtletju ustvaril za 38 % višji dobiček kot v enakem obdobju lani, so vlagatelji večjo pozornost posvetili nižji prodaji iPhona, kar je bil glavni razlog za upad delnice v prejšnjem tednu za 5 %. Zaenkrat sezona rezultatov skupno presega začetna pričakovanja analitikov, ki so zaradi krepitve dolarja predvsem pri večjih ameriških izvoznikih pričakovali večji negativni vpliv na njihovo poslovanje. Optimizem potrjuje tudi končna ocena trenutno objavljenih poslovnih rezultatov družb, kjer je 76 % družb z objavo poslovnih rezultatov preseglo pričakovanja analitikov, kar je več od dolgoletnega povprečja (63 %).

Nepremičninski trg v ZDA je prejšnji teden postregel z mešanimi signali. Medtem ko se je promet z nepremičninami junija močno okrepil, je prodaja novogradenj zabeležila 6,8 % mesečni upad, zaradi česar so že vzklila ugibanja o začetku ohlajanja  trga, ki se je v prvi polovici letošnjega leta sicer močno okrepil. Trg dela se še nadalje krepi - število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost je v prejšnjem tednu padlo na najnižjo raven po letu 1973, spodbudne podatke pa gospodarstvo beleži tudi v proizvodnem sektorju (US Manufacturing PMI), ki se je julija okrepil, tudi na račun pridobitve novih poslov. 

Ob odsotnosti ostalih novic je bil na stari celini konec tedna v ospredju podatek o gospodarski aktivnosti (kompozitni indeks PMI), ki se je julija na račun grške krize nekoliko upočasnila. Upad v rasti je bil opazen tako v proizvodnem kot storitvenem sektorju, poslabšala pa so se tudi pričakovanja za prihodnost. Grška dolžniška kriza je julija sicer načela razpoloženje evropskih podjetij, nedavno ugoden razplet (potrditev predlaganih reformnih ukrepov s strani Grške vlade v parlamentu in nadaljevanje pogajanj z upniki) pa predstavlja odpravo tveganj in omogoča nadaljevanje rasti evropskega gospodarstva. Bolj optimistično sliko glede razpoloženja nemških podjetnikov je nakazal podatek inštituta za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna, ki se je julija, predvsem na račun izboljšanja trenutnih gospodarskih razmer, zvišal.

Med novicami z azijskih trgov je najbolj odmevalo znižanje proizvodne aktivnosti na Kitajskem, ki je zdrsnila na najnižjo raven v zadnjih 15 mesecih. Razlog je v upadanju tujega povpraševanja in šibki domači potrošnji. Slednje kaže na to, da bo morala vlada za dosego cilja o 7-odstotni gospodarski rasti ob koncu leta storiti še nekoliko več. Upočasnitev kitajskega gospodarstva je močno vplivala tudi na pocenitev surovin, saj je Kitajska v globalnem merilu drugi največji porabnik naravnih virov.

Pozornost vlagateljev bo tudi v prihodnjem tednu usmerjena v objave poslovnih rezultatov družb, tokrat tudi evropskih. Zaradi padcev na surovinskih trgih, ki znižujejo inflacijske pritiske in posledično lahko prestavijo dvig referenčne obrestne mere kasneje v leto 2015, pa bo zanimanje vlagateljev usmerjeno tudi v zasedanje ameriškega Fed-a.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja