03. 12. 2018

Pretekli teden je vlagateljem narisal nasmeh na obraze. Vrednosti indeksov vseh ključnih kapitalskih trgov so namreč teden zaključile opazno nad izhodiščnimi vrednostmi. K rasti tečajev na delniških trgih so v pomembni meri prispevali podatki o rekordni praznični prodaji v ZDA, omiljena retorika glede dvigov obrestnih mer s strani Fed-a ter umiritev strasti med ZDA in Kitajsko.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (23.11.2018-30.11.2018)*Donosnost letos (31.12.2017-30.11.2018)*

Svet - MSCI World*

+3,57%

+4,97%

ZDA - S&P 500*

+5,10%

+11,67%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,01%

-5,06%

Japonska - Topix*

+2,60%

-1,50%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,84%

-6,46%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriški potrošnik, gonilo ameriškega gospodarstva, ostaja v odlični formi. Rekordna, s popusti prežeta praznična prodaja pa je razveseljevala trgovce tudi po »črnem petku«. V ponedeljek so tako na vrsto prišli ljubitelji spletnega nakupovanja (Cyber Monday), ki so v enem dnevu zapravili za 7,9 milijard zelencev, kar predstavlja skoraj 20 % letni porast glede na lanskega ter zgodovinsko največji dnevni zaslužek trgovcev v spletni prodaji. Odlični prodajni podatki potrjujejo pričakovanja, da bo letošnja praznična sezona najmočnejša v zadnjih letih. Nizka brezposelnost in naraščajoče plače namreč skupaj z dobrim stanjem ameriškega gospodarstva krepijo zaupanje potrošnikov. Amazon, največji spletni trgovec, preko katerega je bila sklenjena skoraj polovica spletnih nakupov, je spletni ponedeljek po številu prodanih izdelkov označil za največji nakupovalni dan v svoji zgodovini, delnica družbe pa je na tedenski ravni obogatila vlagatelje za 12,5 %.

Onkraj luže je v sredini tedna za olajšanje na borzi poskrbel tudi predsednik ameriškega Fed-a, Jerome Powell. Na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku je nakazal, da Fed v luči še vedno dobrega stanja ameriške ekonomije vztraja pri postopnem zaostrovanju ameriške denarne politike. Po pričakovanjih bo namreč ključno obrestno mero dvignil ponovno na decembrskem zasedanju, vendar pa postaja bolj previden glede nadaljnjih dvigov. Po mnenju centralnih bankirjev se referenčna obrestna mera nahaja malenkost pod t.i. nevtralno ravnjo, ki niti ne zavira niti ne pregreva gospodarstva. Spremenjena retorika je presenetila vlagatelje in posledično spodbudila rast ameriških delnic, ki so, merjeno v dolarjih, zabeležile najvišjo tedensko rast v zadnjih 7 letih.

Na stari celini so vlagatelji pozdravili pripravljenost italijanske vlade, da spremeni predlog proračuna za leti 2019 in 2020. Politična tveganja je pomiril tudi obetajoč sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, za katerega bo sicer britanska premierka Mayeva iskala potrditev še v domačem parlamentu. Nekoliko je razočaral podatek nemškega inštituta Ifo o razpoloženju nemških direktorjev, ki se je novembra že tretji mesec zapored poslabšalo. Nemški direktorji so bili manj optimistični tako v oceni trenutnega stanja v gospodarstvu kot v pričakovanjih za prihodnjih šest mesecev, saj trgovinski spor med ZDA in Kitajsko vpliva tudi na izvozno usmerjeno domače gospodarstvo. Nemčija je sicer v zadnjih letih uspela zmanjšati odvisnost od izvoza na račun domače porabe, kar zmanjšuje ranljivost negativnih zunanjih vplivov, vnaša pa kljub temu negotovost, ki ni povšeči vlagateljem.

Z napetostjo so konec tedna vlagatelji čakali tudi zasedanje voditeljev vrha držav G20 v Argentini, predvsem srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Že v sredini tedna je omiljena retorika iz Bele hiše, da srečanje predstavlja priložnost za umiritev strasti, vnesla pozitiven sentiment na kapitalske trge in dvignila vrednosti ključnih borznih trgov. Dejansko sklenjen dogovor ob koncu srečanja o začasni, 90-dnevni prekinitvi ognja, v okviru katerega ZDA ohranjajo raven carin na 10 %, Kitajska pa se zavezuje za nakup izdatne količine ameriških izdelkov, znižuje tveganje in viša gospodarske obete.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja