01. 07. 2019

Pozornost vlagateljev je bila prejšnji teden usmerjena v zasedanje voditeljev držav G20, kjer sta se ameriški predsednik Trump in kitajski kolega Ši Džinping dogovorila, da obe strani ponovno sedeta za pogajalsko mizo. Na tedenski ravni so donosnosti kapitalskih trgov zaključile okoli izhodiščnih vrednosti, v juniju pa so globalne borze porasle za lepih 6,37 %.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (24.06.2019-28.06.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-28.06.2019)*

Svet - MSCI World*

-0,11%

+17,94%

ZDA - S&P 500*

-0,43%

+19,51%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,09%

+17,09%

Japonska - Topix*

-0,04%

+8,45%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,27%

+11,67%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg

Onkraj Atlantika so se skupna naročila trajnih dobrin maja nepričakovano skrčila in zabeležila že tretji mesečni upad v letošnjem letu, vendar je na krčenje vplivala predvsem motnja v oskrbovalni verigi zaradi prizemljitve Boeingovih 737-800 max letal. V pretežni meri so težave Boeinga vplivale tudi na zmanjšano proizvodno aktivnost v regijah povezanih z njegovo proizvodnjo (Chicago, Kansas in Dallas), ki so junija nepričakovano upadla. Ameriški potrošnik ob rastočih plačah ostaja v solidni formi, kar potrjuje tudi podatek o njihovi porabi. Po drugi strani podatek o razpoloženju potrošnikov za junij (merjeno s kazalniki University of Michigan in Conference Board) kaže, da ameriški potrošnik ni imun na posledice, ki jih v obliki carin prinaša trgovinski spor med ZDA in Kitajsko. Nasprotno so vlagatelje razveselili podatki s trga nepremičnin. Z znižanjem dolgoročnih obrestnih mer in s tem tudi obrestnih mer nepremičninskih kreditov so Američani maja podpisali za 1,1 % več pogodb za nakup že obstoječih nepremičnin kot mesec poprej.

Zaostrovanje trgovinskih pogojev je pomembno vplivalo tudi na razpoloženje nemških podjetnikov, ki ga meri inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Munchna. To se je junija še bolj ohladilo in padlo na najnižjo raven vse od meseca novembra 2014. Medtem ko se je slika glede trenutnega poslovnega položaja podjetnikov nekoliko izboljšala, pa so podjetja za prihodnje mesece bolj pesimistična, saj trgovinski spor med ZDA in Kitajsko vpliva na izvozno usmerjeno domače gospodarstvo. K negativnemu sentimentu je prispevalo tudi razpoloženje nemških potrošnikov, ki se je zaradi strahu Nemcev pred izgubo službe, predvsem v avtomobilski industriji, zmanjšalo na najnižjo raven v zadnjih dveh letih.

Med objavami podjetij je vlagatelje razveselila novica o irskemu farmacevtu Allergan, ki ga prevzema ameriška farmacevtska družba AbbVie. S širokim portfeljem Allerganovih izdelkov, ki je sicer najbolj poznan po sredstvu za glajenje gub Botoxu, bo AbbVie skupaj z lastno raziskovalno dejavnostjo okrepil moč na področju biofarmacije. Približno 63 milijard dolarjev vreden posel, ki predstavlja drugi največji napovedan prevzem v farmacevstski industriji v letošnjem letu, je dvignil vrednost Allerganovih delnic za skoraj 30 %. Vlagatelje je prejšnji teden razveselila še ena prevzemna zgodba. Ameriški upravljalec kazinojev Eldorado Resorts bo odštel 17,9 milijard dolarjev za nakup Caesars Entertainment Corp. Prevzem, ki vodi v nastanek največje igralniške družbe v Ameriki, je zvišal vrednost delnic Caesars Entertainment Corp za skoraj 20 %.

Z napetostjo so konec tedna vlagatelji čakali srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kitajskim kolegom Šijem Džinpingom na zasedanju voditeljev vrha držav G20 na Japonskem. Že sredi tedna so neuradno zaokrožile informacije, da naj bi strani začasno sklenili premirje, kar je vneslo nekaj pozitivnega sentimenta na kapitalske trge, zato je srečanje v očeh vlagateljev predstavljalo priložnost za umiritev strasti. Ob robu srečanja sta se strani dogovorili, da ZDA ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago, poleg tega Američani znižujejo omejitve vezane na poslovanje ameriških podjetij s kitajskim Huaweijem, v zameno pa bo Kitajska povečala nakupe ameriških izdelkov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja