19. 08. 2024

Po preplahu na začetku avgusta se je na trge vrnil optimizem. Osrednji ameriški delniški indeks je zabeležil najvišjo tedensko rast v letošnjem letu.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(9.8.2024 – 16.8.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 16.8.2024
)

Svet - MSCI World

+3,23%

+15,18%

ZDA - S&P 500

+3,19%

+18,11%

Evropa - DJ STOXX 600

+2,55%

+9,77%

Japonska - Topix

+6,03%

+9,59%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+2,12%

+9,73%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

Vir: Bloomberg

Minuli teden je postregel z nekaj zelo pomembnimi ekonomskimi podatki, s pomočjo katerih smo finančniki razbrali stanje ameriškega gospodarstva. Glede na objave je zaključek le en: strah pred recesijo, ki je vladal ob manjšem šoku na začetku meseca je pozabljen in gospodarstvo je na dobri poti, da doseže t.i. »soft landing«, kar pomeni umiritev inflacije v kombinaciji s pozitivno gospodarsko rastjo. Mesečna rast cen v višini 0,2 % in letna v višini 2,9 % je potrdila trend upadajoče inflacije. Dobro je bil sprejet tudi podatek o kar 1 % rasti prodaje na drobno na mesečni ravni oziroma 0,3 % rasti prodaje v barih in restavracijah. To nakazuje na dejstvo, da je ameriški potrošnik še vedno v dovolj dobrem stanju za trošenje, ki ima v ameriškem gospodarstvu še posebej visok pomen. Pozitivno je presenetil tudi podatek o optimizmu managerjev malih podjetij, ki je na najvišji ravni od februarja 2022.

Nekoliko manj optimizma je zaznati na ameriškem nepremičninskem trgu, kjer je število novo izdanih dovoljenj za gradnjo upadlo na 1,4 milijona oziroma najmanj po začetku pandemije koronavirusa. Kar krepko se je znižalo tudi število na novo začetih gradenj. Pretirano dobre volje ne morejo biti niti delničarji Googla (Alphabet), saj so ameriški vladni uradniki oznanili, da bi potencialno lahko razdelili podjetje v več delov, saj mu očitajo monopolno delovanje. Po krepkem upadu cene delnice Nvidie, ko je bila cena že skoraj tretjino oddaljena od rekorda, se je izkazalo, da je bila to zgolj dobra nakupna priložnost. V preteklem tednu je cena delnice poskočila skoraj za petino. Še več, kar dobrih 25 %, je pridobila cena delnice Starbux-a, kjer je prišlo do zamenjave direktorja.

Optimizem z ameriške borze se je preselil tudi na evropska tla, tako da so vsi glavni evropski delniški indeksi teden zaključili krepko v zelenem. 0,3 odstotna gospodarska rast v evroobmočju v drugem četrtletju glede na četrtletje prej resda ni impresivna, vseeno pa kaže na dokaj stabilno ekonomijo. Minimalni upad nemške ekonomije (-0,1 % na četrtletni ravni) je več kot nadomestila rast BDP ostalih pomembnejših držav – Italije, Španije in Francije. Dokaj ugodno je tudi stanje v britanski ekonomiji, ki je na četrtletni ravni pridobila 0,6 %, ob 2,2 % inflaciji, ki je povsem blizu ciljnih dveh odstotkov. K dobremu razpoloženju je dodatno pripomogla novica o »zgolj« 5,4 odstotni rasti plač, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Naj opomnimo, da previsoka rast plač, ki ni podprta z rastjo produktivnosti, viša inflacijo, zato je stabilizacija rasti plač na normalnih ravneh vzpodbuden podatek. Po drugi strani pa se moramo z nekoliko zaskrbljenosti ozreti na cene zemeljskega plina. Stopnjevanje napetosti med Ukrajino in Rusijo je pod vprašaj postavilo dobavo ruskega plina preko Ukrajine. Cena zemeljskega plina je poskočila na najvišje ravni v letošnjem letu. Na korporativnem področju naj omenimo visoko rast cene delnice Bayer-ja, ki je prejelo ugodno sodbo glede škodljivih posledic njihovega herbicida. Vseeno pa cena delnice ostaja kar 80 % nižje kot pred slabim desetletjem oziroma pred prevzemom Monsanta.

Tudi na Japonskem se je stanje po šoku v začetku meseca normaliziralo. Visoka, kar 6-odstotna rast njihovega delniškega indeksa sicer še ni docela izničila upada. Trgi so z olajšanjem sprejeli boljše ekonomske podatke od pričakovanj, saj je ekonomija na letni ravni v drugem četrtletju pridobila 3,1 %, kar je za državo, ki se že vrsto let sooča z ekonomsko stagnacijo, sila dober podatek. Naj omenimo, da se je njihov dokaj nepriljubljeni premier Kishida odločil, da se septembra ne bo več potegoval za ponovno izvolitev za vodjo stranke. Obenem bo tudi zapustil položaj predsednika vlade. Za konec se ozrimo še na Kitajsko, kjer se nadaljuje upadanje cen nepremičnin. Cene novih zgradb upadajo že 13 mesecev zapored, tokrat za 0,7 % na mesečni ravni, investicije v nepremičninski sektor pa so na letni ravni upadle za več kot 10 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja