01. 06. 2007

Ali ste vedeli, da ...

  • so tečaji ameriških delnic v osmih letih pred največjim borznim zlomom v zgodovini (1929-1932), ko so tečaji padli za 
    86 %, porasli za 400 %?
  • 2 se še nobena borzna norija ni končala z blagim pristankom?
  • 3 so kitajske delnice od konca leta 1993 do konca aprila 2003 prinesle minus (!) 90- odstotno donosnost v USD?
  • 4 je bruto nacionalni proizvod na prebivalca v treh največjih evropskih gospodarstvih (Velika Britanija, Nemčija in Francija) le štiri leta po zaključku uničevalne 2. svetovne vojne dosegel nivo izpred vojne?
  • 5 realno vrednost svojih prihrankov podvojite v dobrih desetih letih že ob 7-odstotni realni letni donosnosti prihrankov, početverite pa jo v 20 letih?
  • 6 je do konca leta 2006 obseg prihrankov v vzajemnih skladih po svetu porasel na že blizu 17 tisoč milijard EUR, od tega jih je za šest tisoč milijard EUR v Evropi?
  • 7 imajo največ prihrankov na prebivalca v vzajemnih skladih Američani (26.200 EUR), povprečni Evropejec pa ima v vzajemnih skladih 12.000 EUR?
  • 8 imajo tudi Palestinci svojo borzo? Donosnost tamkajšnjih delnic je bila v letu 2005 s 300 % (merjeno v evrih) celo najvišja na svetu.

Imeli smo najdonosnejši vzajemni sklad na trgu - pa kaj potem?!

12. maja so pretekla tri leta od uvedbe prvega vzajemnega sklada NLB Skladi. Družba NLB Skladi, članica Skupine NLB, se je v tem času po neto vplačilih vlagateljev v vzajemne sklade prepričljivo uvrstila na prvo mesto med vsemi domačimi ponudniki. Zanimivo je, da imamo najdonosnejši vzajemni sklad na trgu v tem času, česar verjetno ne veste. Vlagateljev namreč k varčevanju v naših vzajemnih skladih nikoli nismo pridobivali z zgodbami o preteklih donosnostih, ki nimajo nobene zveze s prihodnostjo, temveč vlagatelje predvsem spodbujajo k zanje neustreznim ravnanjem. Ni nepomembno, da smo na večini primerljivih naložbenih področij konkurenco na trgu v prvih treh letih poslovanja premagali, a prepričani smo, da se za vlagatelje v še večji meri ustvarja korist z objektivnim svetovanjem in informiranjem. Hvala vsem šestnajst tisočim vlagateljem, ki že zaupate v našo zgodbo.

Rezultati nagradne igre

Med množico vseh, ki ste se odzvali na našo nagradno igro, smo izžrebali naslednje tri nagrajence:

  • 1. nagrada - 200 EUR bruto: Katarina Žužek, Ljubljana
  • 2. nagrada - 100 EUR bruto: Vika Ciperle, Vodice
  • 3. nagrada - 75 EUR bruto: Simon Mladenovič, Kranj

Večina vas je pravilno ugotovila, da je bil v letu 2006 naš najbolj donosen vzajemni sklad NLB Skladi - Sklad slovenskih delnic. Zelo zanimivi in za nas koristni so bili tudi vaši odgovori na ostala vprašanja, na katera seveda napačnega odgovora ni moglo biti. Nagrajencem čestitamo, vsem pa se zahvaljujemo za sodelovanje.

Nazaj