04. 04. 2016

V preteklem tednu je družba Tesla predstavila nov električni avtomobil Model 3 in že v prvih dneh sprejela kar 276.000 naročil. Na širše borzno dogajanje v preteklem tednu pa so vplivale predvsem nekoliko slabše gospodarske objave z Japonske in zadržanost glede prihodnjih dvigov ključne obrestne mere v ZDA.

V EURV zadnjem tednu (25.3.2016 - 1.4.2016)Letos (31.12.2015 - 1.4.2016)*
Svet - MSCI World* -0,72 % -5,92 %
ZDA - S&P 500* -0,03 % -3,27 %
Evropa - DJ STOXX 600* -0,58 % -8,93 %
Japonska - Topix* -4,86 % -13,06 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,29 % -0,77 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Janet Yellen je pretekli teden, skladno s pričakovanji, napovedala počasnejši tempo dvigovanja ključne obrestne mere od v decembru napovedanega. Razloge za počasnejše dvigovanje vidi predvsem v upočasnjeni globalni gospodarski rasti, spremenljivi ceni surove nafte in v tveganjih, povezanih s prehodom iz proizvodno naravnanega kitajskega gospodarstva v storitvenega. Kljub izpostavljenim tveganjem ameriški trg dela še naprej okreva, kar se kaže tako v ustvarjanju novih delovnih mest kot povečevanju števila ljudi, ki se vračajo na trg delovne sile. Tudi za desetinko odstotne točke višja stopnja brezposelnosti v marcu (5 %) je predvsem posledica dejstva, da se posamezniki, ki so v preteklosti že obupali nad iskanjem zaposlitve, ob pričakovanjih lažje pridobitve zaposlitve in rastočih plač vračajo na trg dela.

Po tem, ko se je že nakazovalo, da bi lahko prišlo do dogovora med članicami OPEC in Rusijo o zamrznitvi proizvedene količine nafte, kar je med drugim prispevalo k 8,5 % porastu cene surove nafte v marcu, je slednja v preteklem tednu ponovno beležila upad vrednosti. Poleg novih objav o rekordnih vrednostih zalog nafte v ZDA in počasni rasti povpraševanja je k upadu cene črnega zlata v zaključku tedna prispevalo sporočilo Savdske Arabije, da država ne bo sodelovala pri zamrznitvi proizvodnje, v kolikor ne bo proizvodnje zamrznil tudi Iran in ostale večje proizvajalke surove nafte, ki so članice organizacije OPEC. Iran ostaja nenaklonjen zamrznitvi, vse dokler se proizvodnja ne vrne na ravni iz leta 2007, torej na raven pred vzpostavitvijo sankcij. Ob burnem dogajanju med naftnimi proizvajalkami lahko vsaj še nekaj časa pričakujemo povečano nihajnost cene nafte, na gibanje njene cene v prihodnje pa bo poleg objav na strani ponudbe in povpraševanja pomembno vplival morebiten dogovor na srečanju proizvajalk nafte v Dohi 17. aprila.

V preteklem tednu je najnižjo donosnost dosegel osrednji japonski indeks Topix. Vlagatelji so zaskrbljeni, da Abejeve reforme izgubljajo na učinkovitosti, kar se odraža v vse večjem pesimizmu med japonskimi managerji, pešajočo japonsko industrijsko proizvodnjo in tudi maloprodajo. Po drugi strani smo bili po dolgem času ponovno deležni nekoliko bolj spodbudnih novic s Kitajske. Proizvodni PMI indeks kitajskega gospodarstva je namreč v marcu zabeležil najvišjo vrednost v zadnjem letu. Da kitajsko gospodarstvo kaže znake okrevanja, potrjujejo med drugim tudi do sedaj objavljeni poslovni rezultati družb, zlasti tistih v finančnem sektorju, ki so z rastjo dobičkov v lanskem letu v povprečju presegla pričakovanja analitikov.

Inflacija v evroobmočju še naprej ostaja v negativnem območju pri -0,1 %, medtem ko je inflacija, ki ne upošteva sprememb cen hrane in energije, porasla z 0,8 % na 1,0 %. Tudi ostali makroekonomski podatki, objavljeni v zadnjem tednu, so nakazovali počasno gospodarsko okrevanje.

V preteklem tednu je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla predstavil nov avtomobil Model 3 in že v prvih dneh sprejel kar 276.000 naročil s strani kupcev. Tečaj delnice družbe je v petek pridobil 3,3 % vrednosti. Od lokalnega dna, doseženega v sredini februarja, pa je tečaj delnice pridobil že več kot 60 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja