06. 04. 2020

Že drugi zaporedni teden se razmere na kapitalskih trgih umirjajo. Panika in strah med vlagatelji se umirjata, kar kaže tudi t.i. indeks strahu (VIX), ki se je znižal s 66 na 47. Volatilnost delniških trgov pa ob rasti števila okuženih s koronavirusom in odločitvah evropskih bank o neizplačilu dividend ostaja nadpovprečno visoka.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (27.3.2020-3.4.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-3.4.2020)

Svet - MSCI World*

+0,21%

-21,05%

ZDA - S&P 500*

+0,80%

-19,39%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,44%

-25,05%

Japonska - Topix*

-5,88%

-18,67%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,67%

-21,99%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Na novi koronavirus je bilo po svetu pozitivno testiranih že več kot milijon ljudi, pri čemer je zaradi pomanjkanja testiranj številka okuženih še bistveno višja. Podjetja so nadaljevala z opuščanjem svojih napovedi, v želji po ohranitvi likvidnosti pa smo videli prve odločitve o neizplačilu dividend. Za optimizem so konec tedna poskrbeli trendi v Evropi, saj se je širjenje virusa umirilo. V Italiji so se veselili podatka, da je bilo število smrti najmanjše v zadnjih dveh tednih. Še bolj pomemben pa je za kapitalske trge podatek, da do znižane rasti novih primerov prihaja tudi v Španiji in Nemčiji. Italija tudi že načrtuje nov paket pomoči gospodarstvu težak kar 40 milijard evrov, ki bo usmerjen v zagotavljanje nujno potrebne likvidnosti prizadetim podjetjem. Glavna težava Evropske unije še naprej ostaja neenotnost in pomanjkanje medsebojne pomoči. Pogovori o izdaji skupnih obveznic in črpanje sredstev za pomoč najbolj prizadetim državam še potekajo, odsotnost večjega skupnega paketa pomoči pa ostaja zaskrbljujoča v času, ko je evropsko gospodarstvo v komi.

V ZDA smo bili po objavi skrb vzbujajoče študije pričakovanega širjenja virusa, ki kaže, da bo okuženost z virusom vrh dosegla šele konec aprila, priča napovedi, da bo karantena trajala najmanj do 30. aprila. Število novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti je v preteklem tednu znašalo rekordnih 6,65 milijona, kar potrjuje nujnost sprejetja največjega fiskalnega ukrepa v zgodovini v preteklem tednu.

Situacija s koronavirusom se je poslabšala tudi v Indiji in Indoneziji, kjer so bili ob rasti števila okužb prisiljeni v razglasitev izrednih razmer. Med osmoljenci preteklega tedna je bila tudi Japonska. Tudi tam je rast števila okužb vnesla strah, da bo prišlo do, za gospodarstvo škodljive, zaostritve razmer. Svetla točka v Aziji je bila Kitajska, kjer so oblasti po uspešni zaustaviti širjenja virusa spodbujale ljudi, da se vrnejo v normalno življenje in počasi se tudi življenje v Wuhanu vrača v normalnejše tirnice. V mesecu marcu je anketni indeks prihodnje gospodarske aktivnosti skočil na 52, kar nakazuje ponovno rast gospodarske aktivnosti in je bistveno višji od februarske »karantenske« vrednosti 35,7.

V petek je za pravo presenečenje poskrbel Trump, ki je »tvitnil«, da pričakuje, da se bosta Savdska Arabija in Rusija dogovorile za zmanjšanje proizvodnje za 10 milijonov sodčkov na dan. Nafta se je podražila za več kot 30 % in poskrbela za 13 % tedensko rast ruskih delnic. Negativno presenečenje tedna so bile evropske banke, ki so skladno s priporočilom ECB sprejele odločitev, da ne bodo izplačevale dividend. Za pozitiven veter med tehnološkimi podjetji je poskrbel Microsoft z objavo, da se ob začetku karantene v posamezni državi povpraševanje po storitvah v oblaku poveča za visokih 775 %. Pozitivne novice so prišle tudi iz farmacevtske panoge. Podjetje Abbott Laboratories je namreč predstavilo 5 minutni test za testiranje okuženosti s Covid-19, iz podjetja Johnson & Johnson pa so naznanili milijardno sodelovanje z ameriško vlado pri razvoju cepiva za koronavirus.

Nazaj