11. 05. 2015

Po dokaj mirnem pričetku tedna so delniški trgi v sredini tedna zaradi razvoja finančnih dogodkov po svetu, gospodarske šibkosti v ZDA in bojazni, povezane z nezmožnostjo poplačila dolga grške države, beležili izgube. Spodbudni podatki z ameriškega trga dela in razplet britanskih volitev pa so v petek le pomirili trge, ki so tako premostili izgube in teden zaključili okoli izhodiščnih vrednosti.

RegijaV zadnjem tednu (1.5.2015-8.5.2015)*Letos (31.12.2014 - 8.5.2015)*
Svet - MSCI World* +0,01% +13,20%
ZDA - S&P 500* - 0,02% +10,83%
Evropa - DJ STOXX 600* +1,39% +16,82%
Japonska - Topix* +0,20% +21,95%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* - 1,44% +16,70%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriški trg dela je v mesecu aprilu ponovno dobil zagon. Največje gospodarstvo na svetu je v prejšnjem mesecu ustvarilo 223.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa se je znižala na 5,4 %, kar predstavlja najnižjo raven vse od leta 2008. Spodbudna je bila tudi objava, da se kljub krepitvi trga dela pogajalska moč ameriških delavcev še ni zvišala v takšni meri, da bi znatno vplivala na rast plač. Urna postavka se je namreč zvišala le za 0,1 %, kar so trgi razumeli kot razlog, ki bi, poleg negativnih vplivov krepitve dolarja na gospodarstvo in izgub v energetskem sektorju, lahko prestavil odločitev ameriške centralne banke o dvigu obrestne mere pozno v drugo polovico letošnjega leta. Kljub temu ostajajo smernice ameriškega gospodarstva, glede na v preteklem tednu objavljene podatke o rasti tako tovarniških naročil kot tudi gospodarski aktivnosti v storitvenem sektorju, za drugo četrtletje optimistične.

Na ameriških tleh se nadaljuje tudi objava poslovnih rezultatov družb za prvo četrtletje. Po trenutno objavljenih rezultatih družb, vključenih v S&P indeks, so dobički na letni ravni v povprečju porasli za 0,1 %. Kljub nizkemu porastu pa je objava poslovnih rezultatov spodbudna, saj so bila pričakovanja zaradi močnega upada dobičkov energetskih družb (50 % na letni ravni) in krepitev dolarja precej nižja - še aprila je bil namreč zaradi navedenih razlogov pričakovan upad dobičkov v višini 4,7 %.  Optimizem potrjuje tudi končna ocena trenutno objavljenih poslovnih rezultatov družb, kjer je 70 % družb z objavo poslovnih rezultatov presenetilo pričakovanja analitikov, kar je več od dolgoletnega povprečja (63 %).

Med zanimivejšimi zgodbami na ravni podjetij velja izpostaviti novico, da naj bi ameriški gigant Monsanto Co prevzel evropsko družbo Syngenta AG in postal še pomembnejši igralec na trgu semen in preparatov za zaščito pridelave poljščin. Po objavi novice so delnice švicarske Syngente, ki je ponudbo sicer zavrnila, v preteklem tednu pridobile dobrih 22 odstotkov vrednosti.

Na azijskih tleh je bila objavljena novica o upočasnjeni gospodarski aktivnosti na Kitajskem v prvem letošnjem četrtletju, razlog pa je predvsem v upadanju domače potrošnje in novih naročil. Skupaj z ohlajanjem nepremičninskega sektorja je kitajsko gospodarstvo tako pri doseganju vsaj 7 odstotne ciljne rasti močno odvisno od državnih spodbud države, saj slednje zaenkrat ostajajo gonilo rasti. Za dodatno spodbuditev gospodarstva je pretekli teden poskrbela kitajska centralna banka, ki je že tretjič v zadnjih šestih mesecih znižala obrestno mero, s čimer želi znižati stroške zadolževanja.

Evropske borze so pretekli teden po dokaj neugodnem pričetku zaključile v pozitivnem območju. Nepričakovana zanesljiva zmaga Konzervativne stranke Davida Camerona je preprečila morebitne težave pri oblikovanja trdne vlade, kar je pozitivno vplivalo na kapitalske trge. Med gospodarskimi novicami lahko izpostavimo spomladansko poročilo s strani Evropske komisije, po katerem se bo evropsko gospodarstvo tako v letošnjem kot tudi prihodnjem letu zaradi padca cen nafte, nizke vrednosti evra in stimulativne ekonomske politike okrepilo več od pričakovanj. Optimistične napovedi pa ne veljajo za Grčijo, ki zaradi negotovosti razpleta ostaja v ospredju dogajanja tudi v prihajajočem tednu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja