08. 08. 2016

Ameriška podjetja v letošnjem drugem četrtletju niso prekinila trenda upadanja dobičkov zadnjih nekaj četrtletij. V preostalih pomembnejših gospodarstvih še naprej spremljamo sprejemanje in napovedovanje dodatnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

V EURV zadnjem tednu (29.7.2016 - 5.8.2016)Letos (31.12.2015 -5.8.2016)*
Svet - MSCI World* +0,32 % +1,17 %
ZDA - S&P 500* +1,05 % +4,66 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,15 %

-6,68 %
Japonska - Topix* -2,08 % -3,53 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,01 % +9,27 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je začel z drsenjem delniških tečajev, kar je bila deloma posledica neprepričljivih poslovnih rezultatov ameriških družb za letošnje drugo četrtletje. Med družbami, vključenimi v delniški indeks S&P 500, ki so že objavila poslovne rezultate, jih je sicer 69 % preseglo povprečje pričakovanj analitikov o višini dobička in 54 % o višini realiziranih prihodkov, a preseganje ni bilo znatno. Poudariti velja, da so trenutno objavljeni dobički družb za 3,5 % nižji kot v lanskem drugem četrtletju. V kolikor družbe, ki še niso objavile poslovnih rezultatov, ne bodo izrazito pozitivno presenetile, bo to že peto zaporedno četrtletje, ko so se dobički družb na letni ravni v povprečju znižali. Konec tedna so sicer vlagatelje navdušile objave o ameriškem trgu dela, ki je v juliju ustvaril kar 255.000 novih delovnih mest, delavci pa so bili v povprečju deležni tudi višjih plač. Trg dela je bil tudi razlog, da je vrednost indeksa S&P 500, izražena v USD, v petek dosegla nove rekordne ravni. Višje plače sicer pozitivno vplivajo na zasebno potrošnjo, a hkrati tudi na višja inflacijska pričakovanja, zaradi katerih so se donosnosti ameriških obveznic rahlo povišale.


V Združenem kraljestvu so v preteklem mesecu zabeležili strm upad potrošniškega in podjetniškega zaupanja ter upad cen nepremičnin. Guverner angleške centralne banke (BoE) Mark Carney je dejal, da kljub znakom upočasnjevanja gospodarske aktivnosti v Združenem kraljestvu po izglasovanem Brexitu zdrsa gospodarstva v recesijo ne pričakuje. Je pa BoE znižala napovedi gospodarske rasti za 2017 z 2,3 % na 0,8 %, za leto 2018 pa z 2,3 % na 1,8 %. Hkrati je napovedala dvig stopnje brezposelnosti s trenutnih 4,9 % na 5,5 % in tudi dvig inflacije z 2,0 % na 2,4 % do leta 2018. Slednji bo posledica vse šibkejšega angleškega funta v primerjavi z vrednostjo valut trgovinskih partneric, kar bo podražilo ceno uvoženih dobrin, in v preteklem tednu napovedanih stimulativnih ukrepov gospodarstvu. Med njimi velja izpostaviti znižanje referenčne obrestne mere na rekordno nizkih 0,25 % in napoved možnosti dodatnega znižanja v prihodnjih mesecih. Poleg tega je BoE napovedala še nov program ugodnih štiriletnih posojil gospodinjstvom in podjetjem ter nov program odkupa podjetniških obveznic.


Dodatne stimulativne ukrepe v višini 250 milijard EUR je odobril tudi japonski premier Shinzo Abe, s katerimi želi spodbuditi gospodarsko rast in inflacijo. V prihodnjih mesecih lahko dodatne ukrepe pričakujemo tudi na Kitajskem. Komisija za razvoj in reforme, ki na Kitajskem vodi državno investicijsko politiko, je namreč na svoji spletni strani zapisala, da mora država najti primeren trenutek za nadaljnje znižanje obrestnih mer in bančnih rezerv, kar bo državnim bankam omogočilo dodatno kreditiranje prebivalstva in podjetij.


Ameriška farmacevtska družba Bristol Mayers, ki je znana po zdravilih za zdravljenje raka, je v petek na borzi v evrih izgubila kar 15,6 % svoje vrednosti. Razlog za znižanje vrednosti družbe so klinični testi zdravila Opdivo, ki so pokazali, da zdravilo pri zdravljenju pljučnega raka ni učinkovitejše od kemoterapije. Omenjena novica je dvignila tečaj delnice družbe Merck (+10,9 %), ki izdeluje konkurenčno zdravilo za zdravljenje raka Keytruda. Analitiki ocenjujejo, da bo Merck zaradi odsotnosti konkurenčnega zdravila Opdivo na trgu do leta 2018 ustvaril do 1,5 mrd EUR dodatnih prihodkov od prodaje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja