18. 11. 2013

Pretekli teden je postregel z novimi rekordnimi vrednostmi delniških indeksov na razvitih kapitalskih trgih. Rast delniških tečajev še naprej temelji predvsem na denarnih spodbudah centralnih bank in sicer počasnem gospodarskem okrevanju.

RegijaV zadnjem tednu (8.11.2013-15.11.2013)*Letos (31.12.2012 - 15.11.2013)*
Svet - MSCI World +0,72% +18,59%
ZDA - S&P 500 +0,70% +23,43%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,09% +15,49%
Japonska - Topix +3,08% +21,34%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,14% -6,75%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Letošnje leto je vlagateljem zaenkrat postreglo z zavidljivimi donosnostmi. Od začetka leta je tako osrednji ameriški delniški indeks  S&P 500 dosegel že +23,43 % donosnost, izraženo v evrih, nemški indeks DAX +20,41 % in japonski indeks Topix +21,34 %. Izpostaviti velja tudi +24,85 % donosnost osrednjega grškega indeksa, ki po pomoči Evrope znatno okreva in tako napoveduje, da se bo postopoma umirilo tudi nazadovanje grškega gospodarstva oziroma se bodo pokazali prvi znaki gospodarskega okrevanja.

Razloge za rast delniških indeksov gre pripisati tako postopnemu gospodarskemu okrevanju kot tudi denarnim spodbudam, s katerimi želijo države znižati trdovratno visoko brezposelnost in spodbuditi gospodarsko aktivnost. Tako je v preteklem tednu Janet Yellen, ki bo v prihodnjem letu nasledila Bena Bernankeja na čelu ameriške centralne banke (FED), potrdila, da bo nadaljevala z ekspanzivno denarno politiko. Za spremembo denarne politike tako ni bilo dovolj okrevanje na ameriškem nepremičninskem trgu, ki se odraža tako na rasti cen nepremičnin kot tudi na številu novogradenj v ZDA , niti solidno okrevanje na avtomobilskem trgu, kjer Američani po letih rahle rasti zopet kupujejo nove avtomobile kot v predkriznih časih (npr. v letu 2007). Rast je kljub temu relativno nizka in krhka, k čemur precej pripomore država sama oz. politiki s politično povzročeno negotovostjo, tudi pri potrošnikih in v podjetjih. Inflacija posledično ostaja nizka. Sodeč po komentarjih bodoče guvernerke lahko pričakujemo, da dokler bo inflacija vztrajala pod 2 % ciljno inflacijo FED-a in se brezposelnost ne bo spustila znatno pod 7 %, ne bo prišlo do spremembe ameriške denarne politike.

Obdobje nizkih obrestnih mer se bo nadaljevalo tudi v evroobmočju, kjer brezposelnost še naprej vztraja nad 12 %, gospodarska rast evroobmočja pa se je v tretjem četrtletju, v primerjavi z drugim, upočasnila na vsega 0,1 % (oz. 0,2 % v Evropski uniji). Med tremi največjimi gospodarstvi v Evropi je gospodarsko rast dosegla samo še Nemčija (0,3 %), medtem ko sta se francosko in italijansko gospodarstvo skrčili za 0,1 %. Nemško gospodarsko rast poganja predvsem domače povpraševanje iz naslova rasti investicij domačih podjetij in deloma tudi iz naslova rasti zasebne in državne potrošnje. Nasprotno pa so visoki davki v Franciji, kjer davčni prihodki predstavljajo že 46 % BDP-ja, upočasnili investicije zasebnih podjetij, ki so v tretjem četrtletju upadle za 0,6 %. Poleg nizke gospodarske rasti se Evropa sooča tudi z 0,7 % inflacijo, ki je trenutno na najnižjih nivojih v zadnjih 4 letih, kar še dodatno podpira ohlapno denarno politiko v Evropi.

Japonski delniški indeks delniškega Topix je v preteklem tednu porasel za 3,08 %. Razloge za rast gre pripisati nadaljevanju denarnih spodbud v državah, kamor izvažajo največji japonski izvozniki, in izjavi japonskega finančnega ministra Taro Aso, ki je napovedal nadaljevanje šibkega jena.

S poslovnimi rezultati za letošnje tretje četrtletje je, tudi zaradi zgoraj napisanega, presenetila ameriška trgovska veriga Macy's (M US), ki je v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem povečala čisti dobiček na delnico kar za 30 %. Še posebej zavidljiv podatek je, da družbi dobiček raste že 15 zaporednih četrtletij, kar potrjuje dobro vodenje družbe s strani trenutne uprave družbe. Slednje pa je tudi dobra popotnica za zadnje četrtletje, ki je zaradi prazničnih nakupov ključno za trgovsko dejavnost. Vlagatelji so novico sprejeli z navdušenjem, kar se je odrazilo v več kot 9 % rasti tečaja delnice po objavi poslovnih rezultatov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja