12. 10. 2015

Pretekli teden je bila cena nevlaganja v delniške naložbe precej visoka. Razloge za rast delniških tečajev gre pripisati slabšim makroekonomskih objavam, ki podpirajo nadaljevanje ohlapnih denarnih politik, prvim poslovnim rezultatom za tretje letošnje četrtletje ter tudi novicam o združitvah in prevzemih.

RegijaV zadnjem tednu (2.10.2015 - 9.10.2015)Letos (31.12.2014 - 9.10.2015)
Svet - MSCI World* +2,88 % +4,09 %
ZDA - S&P 500* +2,00 % +4,05 %
Evropa - DJ STOXX 600* +4,30 % +5,92 %
Japonska - Topix* +3,16 % +14,21 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +5,57 % -4,46 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

V četrtek objavljeni zapisnik septembrskega zasedanja ameriške centralne banke (Fed) razkriva, da do dviga referenčne obrestne mere ni prišlo zaradi vztrajno nizke inflacije, ohlajanja globalne gospodarske rasti in upočasnjevanja gospodarske aktivnosti v ZDA. Slednje potrjujejo tudi v preteklem tednu objavljeni makroekonomski podatki, ki nakazujejo upočasnjevanje rasti storitvenega sektorja ter višji trgovinski primanjkljaj kot posledica močnejšega dolarja. Dobro razpoložen pa ostaja ameriški potrošnik. Njegov optimizem deloma izvira iz poceni goriva, ki dviguje njegov razpoložljiv dohodek, in robustnega trga dela. Število novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost se je pretekli teden v ZDA znižalo na 263.000 in se približuje kar 42-letnemu dnu. Kako pomemben je dobro razpoložen ameriški potrošnik, najbolje opiše podatek, da kar 70 % ameriškega BDP predstavlja zasebna potrošnja, preostanek pa državna potrošnja, investicije in neto izvoz.

 

Gospodarska rast evroobmočja (EMU) se upočasnjuje, a ostaja pozitivna. Na podlagi podatkov ponudnika finančnih informacij Markit bi lahko gospodarstvo evroobmočja v tretjem letošnjem četrtletju zraslo za 0,4 %. Najvišjo gospodarsko rast, kar 0,8 %, naj bi dosegla Španija, ki po sprejetih reformah vse hitreje okreva, najnižjo med večjimi članicami (+0,2 %) pa Francija. A poudariti velja, da so v tednu, zaznamovanem z v splošnem slabšimi gospodarskimi objavami, ki povečujejo verjetnost ekspanzivnejše denarne politike Evropske centralne banke, iz Francije prišle kar tri pozitivne novice. Francija je med večjimi članicami EMU dosegla najvišjo rast maloprodaje v avgustu, industrijska proizvodnja pa je dosegla najvišji nivo v zadnjih dveh letih. Med večjimi članicami evroobmočja je bila Francija tudi edina država, katere vrednost indeksa prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti (PMI Composite) je presegla pričakovanja analitikov. Eden od razlogov za okrevanje Francije so tudi v letošnjem letu sprejete strukturno-varčevalne reforme, ki se jih je Francija v zadnjih letih s populističnimi izgovori otepala. Med reformami francoskega gospodarskega ministra Emmanuela Macrona velja izpostaviti, da bodo privatni avtobusni prevozniki lahko konkurirali železnicam v državnem lastništvu, opustitev zapornih kazni za delodajalce, ki ne upoštevajo pravil pri pogajanjih z delojemalci, lažje odpuščanje delavcev in s tem bolj fleksibilen trg dela ter znižanje nekaterih odpravnin odpuščenim delavcem.

 

Trgi v razvoju so pretekli teden vzleteli kot feniks iz pepela. Rast je temeljila na vse manjši verjetnosti dviga referenčne obrestne mere v ZDA v letošnjem letu, kar upočasnjuje odliv kapitala iz razvijajočih se trgov, na rasti cen surove nafte in surovin, navdušili pa so tudi preliminarni poslovni rezultati južnokorejskega Samsunga. Družba naj bi v letošnjem tretjem četrtletju povečala prihodke za 7,5 %, dobiček za 79,8 %, hkrati pa so dvignili še napovedi za poslovanje v zadnjem četrtletju leta.

 

Medtem ko se v Sloveniji z v ponedeljek izdano skoraj brezpogojno odločbo Agencije za varstvo konkurence o skladnosti koncentracije družbe Heineken in Pivovarna Laško s pravili konkurence zaključuje prodaja Pivovarne Laško, pa največji pivovar na svetu AB InBev nadaljuje prevzemanje druge največje pivovarne na svetu SABMilller. Prevzemnik si od morebitnega prevzema, poleg sinergij pri poslovanju, obeta neposreden dostop do afriškega trga, ki v luči nadaljevanja gospodarskega razvoja na tem kontinentu postaja za zrele družbe čedalje bolj zanimiv trg

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja