25. 02. 2013

Spodbudni podatki z ameriškega nepremičninskega trga še naprej nakazujejo na gospodarsko okrevanje v ZDA in na morebitno znižanje brezposelnosti v prihodnjih mesecih. Nasprotno pa je Evropska komisija znižala napovedi gospodarske rasti večini evropskih držav.

RegijaV zadnjem tednu (15.02.2013 - 22.02.2013)*Letos (31.12.2012 - 22.02.2013)*
Svet - MSCI World* +0,89% +4,80%
ZDA - S&P 500* +0,96% +6,33%
Evropa - DJ STOXX 600* +0,43% +3,18%
Japonska - Topix* +3,58% +3,48%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,00% -0,12%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Preteklo sredo je bil objavljen zapisnik zasedanja ameriške centralne banke (FED), ki nakazuje spremembo v politiki odkupovanja dolžniških vrednostnih papirjev na trgu s strani ameriške centralne banke. Bistvena novost je, da bi se lahko v prihodnjih mesecih odkupovanje dolžniških vrednostnih papirjev s strani FED-a nekoliko upočasnilo, vseeno pa naj bi se politika odkupovanja nadaljevala vsaj do znižanja brezposelnosti v ZDA na 6,5 % s sedanjih 7,9 %. Počasnejše odkupovanje je vsaj deloma posledica inflacijskih pričakovanj, ki že presegajo 2-odstotno ciljno inflacijo. Na novico o počasnejšem odkupovanju se je odzval tudi valutni trg, tako se je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z evrom samo v preteklem tednu povišala za 1,31 %, kar je, merjeno v evrih, pozitivno vplivalo na donosnost naložb v družbe s sedežem v ZDA.

Po izbruhu nepremičninske krize v ZDA sredi leta 2007 so cene nepremičnin v povprečju izgubile nekaj več kot 30 % vrednosti. V zadnjem obdobju pa je zaznati vse več znakov okrevanja tega trga, ki je posledica tako dolgega obdobja nizkih obrestnih mer, kot tudi postopnega gospodarskega okrevanja v ZDA. Slednje potrjujejo tudi v preteklem tednu objavljeni podatki o številu izdanih gradbenih dovoljenj, ki se je v januarju vnovič povišalo in je že na najvišjih nivojih po drugi polovici leta 2008, zvišal pa se je tudi promet z rabljenimi stanovanji.

Nasprotno pa iz evropskih držav ne prihajajo tako pozitivne novice. Tako so v preteklem tednu najbolj odmevale objave znižanih vrednosti anketnih indeksov proizvodne aktivnosti in storitvenega sektorja, ki z vrednostmi pod 50 nakazujeta na vnovično recesijo. Med posameznimi državami je še naprej v najboljšem položaju Nemčija, ki se ji še naprej napoveduje gospodarska ekspanzija, medtem ko je v vse slabšem položaju Francija, ki se še naprej upira prepotrebnim reformam. Tako ni presenetljivo, da je tudi Evropska komisija znižala napovedi gospodarske rasti v večini evropskih držav, med njimi tudi Sloveniji, ki se je po napovedih za leto 2013 uvrstila le še pred Grčijo in Ciper. Evropska komisija sicer na podlagi varčevanja in že sprejetih strukturnih reform ohranja nespremenjeno pričakovanje o povratku gospodarske rasti v evroobmočje v 2014.

Japonska še naprej vztraja pri aktivnejšem spodbujanju gospodarske aktivnosti. Potem ko se je odločila za ohlapnejšo monetarno politiko, s katero je nekoliko znižala vrednost japonskega jena proti ameriškemu dolarju in evru, kar bi lahko spodbudilo izvoz države, tokrat napoveduje še privatizacijo družbe Japan Tobacco Industries, s katero nameravajo pridobiti 10,3 milijarde USD.

Med pozitivnimi objavami poslovnih rezultatov v preteklem tednu velja izpostaviti družbo Hewlett-Packard, katere tečaj delnice je po objavi rezultatov porasel za prek 12 %. Družba je v preteklem letu na zaostreno konkurenco s strani proizvajalcev tabličnih računalnikov odgovorila z reorganizacijo poslovanja, zniževanjem stroškov in predstavitvijo novega tabličnega računalnika Slate-7, ki deluje na operacijskem sistemu Android.

Stopnjo brezposelnosti in gospodarsko aktivnost v državah EU na daljši rok določa naklonjenost posameznih držav do nujnih reform. Medtem ko Nemčija še naprej žanje sadove že sprejetih strukturnih in varčevalnih reform, volivci v Italiji ravno danes izbirajo med nadaljevanjem uresničevanja sprejetih reform in populističnimi ukrepi oblasti željnih politikov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja