11. 12. 2017

Pretekli teden so bili vlagatelji dobro razpoloženi na vseh pomembnejših kapitalskih trgih. Rast tečajev so spodbudile makroekonomske objave, ki kažejo na robustno globalno gospodarsko rast, politični dogovori v EU, ki zmanjšujejo negotovost, in tudi bančni regulatorji, ki so uskladili pomembnejša razhajanja pri nadzoru bank.

V EURV zadnjem tednu (1.12.2017-8.12.2017)Letos (31.12.2016-8.12.2017)*
Svet - MSCI World* +1,51 % +8,74 %
ZDA - S&P 500* +1,67 % +8,30 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+1,40 %

+11,16 %

Japonska - Topix* +0,35 % +11,68 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,82 %

+18,19 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriško gospodarstvo je že 86. zaporedni mesec ustvarilo neto nova delovna mesta. Samo v novembru je zabeležilo 228.000 novih delovnih mest, kar je zadostovalo za ohranitev brezposelnosti na 17-letnem dnu, pri 4,1 %. Kljub temu, da je naravna stopnja ameriške brezposelnosti, ki po oceni Federal reserve bank of St. Louis znaša 4,74 %, znatno višja, pa na trgu dela še vedno ni večjih pritiskov na rast plač. V mesecu novembru so tako plače v povprečju porasle za 2,5 %, kar je 0,2 odstotni točki manj od povprečja pričakovanj analitikov. Podatek o rasti plač zaenkrat ni spremenil pričakovanj tržnih udeležencev glede prihodnjih dvigov referenčne obrestne mere v ZDA. Do prvega dviga bo skoraj zagotovo prišlo že v tem tednu, medtem ko tržni udeleženci s 63 % verjetnostjo pričakujejo naslednji dvig marca prihodnje leto.


Po šestih mesecih pogajanj glede pogojev ločitve Združenega kraljestva od Evropske unije se je pretekli teden končal prvi del pogajanj. Podpisani sporazum določa, da bo ločitev Združeno kraljestvo v prihodnjih letih stala med 40 in 60 milijardami EUR, vključuje pa tudi zaščito pravic evropskih državljanov, ki prebivajo v Združenem kraljestvu, ter dopušča možnost manj nadzorovane meje med Republiko Irsko in Severno Irsko. Podpisani sporazum je tudi pogoj za začetek trgovinskih pogajanj s posameznimi članicami EU. Pomemben političen premik se je zgodil tudi v Nemčiji. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je pozval Nemške social demokrate (SPD) naj še enkrat razmislijo o sodelovanju v veliki koaliciji skupaj s Krščanskimi demokrati (CDU) Angele Merkel. Po pozivu je ponovno izvoljeni predsednik SPD, Martin Schulz, od svoje stranke prejel mandat za začetek pogajanj z Angelo Merkel.


V petek se je trg pozitivno odzval tudi na novico, da so svetovni bančni regulatorji dosegli končni dogovor glede reforme regulative Basel III. Regulatorji so se med drugim dogovorili o enotnih statističnih modelih ocenjevanja tveganj hipotek, kreditov in drugih finančnih naložb z namenom izboljšanja transparentnosti in primerljivosti bilanc bank. Trg je novico sprejel pozitivno, saj so v petek tečaji evropskih bank v povprečju porasli za 2,2 %.


Omeniti velja še opozorilo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) glede Kitajske. MDS meni, da je kitajska gospodarska rast, ki sloni na investicijah, financiranih z dolgom, in spodbujanju izvoza, dosegla svoj vrh. Mnenje sklada temelji na izvedenih stres testih v 33 kitajskih bankah, ki so pokazali, da so številne banke kapitalsko podhranjene in v prihodnosti ne bodo več sposobne financirati novih investicij. V petek je Kitajska sicer objavila podatek o 12,3 % rasti kitajskega izvoza v primerjavi z lanskim letom. K pozitivnemu vzdušju je v petek pripomogla tudi osvežena objava letne rasti japonskega BDP v letošnjem 3. četrtletju, v primerjavi z lanskim, ki je bila popravljena z 1,4 % na 2,5 %.    

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja